Skip to content

Experter säger att färg E-bläck kan vara en modefluga

25 de juni de 2021
ScreenShot2021 01 28at10.29.33AM 3c8edfb245534c47b7577bbfa103d16d

Viktiga takeaways

  • En ny E Ink-skärmteknik har färger och kan vara användbar för dedikerade eReaders som Amazons Kindle.
  • Flera eReaders med E-färgskärmar har släppts under det senaste året, men endast två finns tillgängliga i USA.
  • Color E-bläckskärmar är dyrare än de svarta och vita versionerna och har långsammare uppdateringshastigheter än lysdioder.

En ny typ av E-bläckskärm kan låta dig njuta av läsfunktionerna på en dedikerad enhet och samtidigt kunna se illustrationer bättre. De lågeffektiva, lättläst E-skärmarna som driver många eReaders får en färgstark uppgradering. E Ink, företaget som tillverkar skärmarna, har introducerat E Ink Kaleido, en ny digital pappersvisningsteknik för eReader- och eNote-enheter med förbättrade färger och bättre kontrastförhållande än tidigare E Ink-färgteknik. Men observatörer säger att tekniken sannolikt kommer att förbli en nischprodukt. ”Fans av E Ink-skärmar skulle berätta att fördelarna inkluderar att skärmarna blir lättare för dina ögon och använder mindre ström”, sa Nate Hoffelder, en bloggare på The Digital Reader, en webbplats som täcker eReader-nyheter, i en e-postintervju. ”Det finns en viss sanning i det första, men nuvarande batteri- och CPU-teknik är så bra att batterifrågan mestadels har lösts. Telefoner och surfplattor varar för alltid, eller åtminstone skulle de göra det om inte för tillverkare av enheter som väljer tunna enheter under längre batteritid. ”

Begränsade utgåvor hittills

Flera eLäsare med E-färgskärmar har släppts under det senaste året. De flesta finns bara i Kina, men två modeller har släppts globalt. Dessa är Pocketbook Color och Onyx Boox Poke 2 Color. ”Denna teknik är perfekt för bildrika informationsapplikationer som diagram, grafer, kartor, foton, serier och reklam och lindrar behovet av en glasbaserad CFA, vilket gör skärmarna tunnare och lättare än någonsin tidigare, och med en högre optisk kvalitet, ”sade Jenn Vail, senior chef för affärs- och marknadsstrategi på E Ink, i en e-postintervju.

Men färg E-bläckskärmar har fortfarande sina begränsningar, sa Hoffelder. Färgskärmarna är dyrare att producera och därmed kostar enheterna mer. Till exempel kostar Pocketbook Color $ 199 medan Onyx Boox Poke 2 Color kostar $ 279. Det är betydligt högre jämfört med Amazons populära Kindle svartvita eReader, som börjar på $ 89. E Bläckskärmar är också mycket långsammare än LCD- och LED-skärmar, konstaterade Hoffelder. ”LCD-skärmar kan uppdateras 60 gånger per sekund, medan E Ink-skärmar kan ta två sekunder eller mer”, tillade han.

Skyltar som drar mindre kraft

Färgat E-bläck kommer troligen att lysa ljusstarkt med storskaliga skärmar som skyltar, säger Vans Pat, ingenjör och författare på One Shot Finance, i en e-postintervju. Till exempel har E Ink Triton varit på marknaden under det senaste decenniet och används för skyltar. Samtidigt har E Ink Gallery också använts i rörliga annonser och andra skyltapplikationer. ”Att använda en färg e-bläckdisplay i stor skala kommer att vara extremt fördelaktigt när det gäller strömförbrukning,” tillade Pat. ”Color E-bläck kommer att kunna erbjuda mångsidighet (i den meningen att skyltbilder kan ändras utan att manuellt måste byta ut dem), och energieffektivitet (inget behov av uppdatering av skärmar som LCD-skärmar och lysdioder).”

kvinna som kopplar av hemma med minnestavlan

Pat föreslog idén om att integrera E-färgskärmar i baksidan av telefoner, tillsammans med vanliga skärmar. ”En färg E-bläck på baksidan av en smartphone som ständigt visar aviseringar skulle vara cool att se, och bäst av allt kommer den att äta upp nästan inget batteri”, sa han. Hisense A5C Smartphone var den första E Ink-smarttelefonen som använde färg ePaper. Det följdes av Hisense A5 Pro Smartphone, som har en snabbare uppdateringsfrekvens. E Ink arbetar med sätt att förbättra sina färgskärmar, säger Vail, vilket inkluderar att förhindra ljusläckage och bättre upplösningsförhållande. Jag skulle älska en Color E Ink-läsare, för det skulle vara ett bra sätt att läsa böcker och se illustrationer utan att hantera begränsningarna i den svartvita skärmen på min Kindle. Det finns dock inget ord ännu om Amazon planerar att producera en färg Kindle. Jeff, lyssnar du?