Skip to content

Får du verkligen Dolby Atmos-ljud?

8 de april de 2022
are you really getting dolby atmos sound 135ec4330d004250883e2acab9423191

Den här guiden kommer att förklara processen för hur du kontrollerar om Dolby Atmos fungerar korrekt i din hemmabioinstallation, hur du får den objektbaserade ljudtekniken att fungera på din TV och vilka TV-apparater, konsoler och streamingenheter som stöder Atmos-ljud.

Hur man testar för Dolby Atmos-ljud

Att testa för Dolby Atmos kan vara lite svårt eftersom media som stöds automatiskt mixas upp till 7.1 eller 5.1 surround när en Dolby Atmos-inställning inte upptäcks. Uppmixning kan ge intrycket av att Atmos fungerar när den inte gör det, eftersom det fortfarande kommer att mata ut en viss grad av surroundljud genom de olika högtalarna.

Här är de bästa sätten att testa om du skaffar Dolby Atmos.

 • Spela en Dolby Atmos-film eller -video. Släng på en video eller film som du vet stöder Dolby Atmos och välj en scen med många föremål som flyger omkring. Atmos fungerar om du kan upptäcka enskilda objekt som rör sig oberoende av huvudkanalerna. Dolby har flera YouTube-videor som du kan använda för sådana tester.
 • Kontrollera din TV-skärm. De flesta TV-apparater visar vilken ljudutgång den använder när något spelas. tryck på Audio, Infoeller Meny knappen på din TV-fjärrkontroll för att visa denna text. Leta efter en referens till Atmos eller Dolby Atmos.
 • Kontrollera din AV-receiver. Om du använder en AV-receiver, titta på dess display för att se vilket ljud den känner av.
 • Har din högtalare en app? Vissa soundbars och högtalarsystem kan anslutas till en app för att hantera nivåer och inställningar. Dessa appar kan ofta visa den ljudtyp de bearbetar, till exempel Dolby Atmos.

Vad är Dolby Atmos?

Dolby Atmos är en form av surroundljudsteknik som använder objektbaserat ljud för att skapa illusionen av enskilda föremål som rör sig i ett 3D-utrymme. Till exempel kan en actionscen med Dolby Atmos-ljud projicera ljud från de främre, bakre och sidohögtalarna som vanligt samtidigt som den fokuserar på ljud som är associerat med en missil när den rör sig från en plats till en annan. Dolby Atmos-ljudtekniken kan automatiskt mixa ljuddata för att fungera med befintliga 5.1- och 7.1-hembioinställningar, en enda soundbar-inställning och hörlurar.

Hur får jag Dolby Atmos på min TV?

För att få Dolby Atmos att fungera hemma behöver du en kombination av följande:

 • En mediakälla som stöder Dolby Atmos. Det kan vara en streamingapp, ett videospel eller en fysisk 4K Blu-ray-disk som stöder Dolby Atmos.
 • En enhet som kan bearbeta Dolby Atmos. Om du tittar på Dolby Atmos-innehåll via en app måste enheten som kör appen stödja Dolby Atmos. Detsamma gäller en Blu-ray-spelare och videospelskonsol.
 • Ett Dolby Atmos-kompatibelt ljudsystem. Det kan vara en Dolby Atmos soundbar eller en komplett Dolby Atmos-högtalaruppställning som kan bearbeta Atmos-ljuddata.
 • En kompatibel AV-receiver. Beroende på din inställning kanske du inte behöver en AV-receiver, men om du är det måste den stödja Dolby Atmos.

Det är viktigt att betona att du inte behöver allt ovanstående för att uppleva Dolby Atmos. Om din smarta TV stöder Dolby Atmos och du strömmar Dolby Atmos media direkt från den via en app som stöder Dolby Atmos, och du inte använder några extra högtalare, är det helt okej. Men när du börjar använda flera enheter måste du se till att varje hårdvara och mjukvara du använder är Atmos-kompatibel. Till exempel, även om din högtalarinstallation, AV-receiver och 4K Blu-ray-skiva stöder Dolby Atmos, kommer du fortfarande inte att få Atmos-ljud om 4K Blu-ray-spelaren är begränsad till en grundläggande 5.1-ljudutgång.

Vilka TV-apparater har Dolby Atmos?

Ett växande antal tillverkare producerar TV-apparater som stöder Dolby Atmos-ljud. Några mer välkända varumärken som lägger till Dolby Atmos-funktionalitet inkluderar LG, Samsung, Sony, Toshiba och Visio. Alla TV-modeller stöder inte Dolby Atmos så det är viktigt att kontrollera innan du gör ett nytt köp. Med tanke på att Dolby Atmos är en populär funktion, nämns stöd för tekniken ofta framträdande i en TV:s produktbeskrivning online och i butiker. En lista över Dolby Atmos TV-modeller finns tillgänglig på den officiella Dolby-webbplatsen men det här är inte en uttömmande lista.

Vilka Xbox-konsoler stöder Dolby Atmos?

Den tredje och fjärde generationen Xbox-spelkonsoler stöder Dolby Atmos-ljud, vilket inkluderar följande:

 • Xbox ett
 • Xbox One S
 • Xbox One X
 • Xbox Series S
 • Xbox Series X

Stöder Sonys PlayStation 5 Dolby Atmos?

PlayStation 5-konsoler stöder inte Dolby Atmos, men de använder Sonys egen Tempest 3D AudioTech 3D-ljudteknik. Tempest 3D AudioTech fungerar på ungefär samma sätt som Dolby Atmos genom att låta individuella ljudelement röra sig i ett tredimensionellt utrymme.

Stöder Nintendo Switch Dolby Atmos?

Nintendo Switch stöder bara en grundläggande 5.1-ljudutgång, som den är begränsad till när den är dockad och ansluten till din TV. Om du har en Dolby Atmos-installation och vill spela ett Nintendo Switch-spel med dessa förbättringar måste du kontrollera om spelet är tillgängligt på Xbox eller PC och spela den versionen istället.

Gör Dolby Atmos verkligen någon skillnad?

Dolby Atmos kan avsevärt förbättra en tittar- eller lyssningsupplevelse, men nivån på förbättringen beror på teateruppsättningen och media. Till exempel kommer de med en flerhögtalare som spelar en storsäljande actionfilm troligen att märka en avsevärt förbättrad upplevelse som till och med kan konkurrera med att gå på bio med större klarhet mellan ljudelement och ett verkligt tredimensionellt ljudutrymme. Om du tittar på något på en Dolby Atmos-aktiverad TV utan extra högtalare, blir förbättringen dock mindre stark.

Får Dolby Atmos musik att låta bättre?

Dolby Atmos förbättrar musiken en hel del eftersom den förtydligar individuella ljudelement i föreställningar genom sin objektbaserade teknologi och skapar en illusion av musik som framförs i ett 3D-utrymme.

En kvinna som spelar in en låt i 3D-ljud med Dolby Atmos.

Kvaliteten på din lyssningsupplevelse beror dock på din ljudinställning. Medan traditionell musikuppspelning kan låta relativt platt, även med flera ljudkanaler, känns Dolby Atmos musik mer som att vara i ett rum med ett liveframträdande. Apple Music lade till stöd för Dolby Atmos i början av 2021, och andra musiktjänster kommer sannolikt att följa efter i framtiden. Ett växande antal podcaster experimenterar också med 3D-ljud och Atmos.

Behöver du verkligen Dolby Atmos?

Som hur 4K-visuellt innehåll automatiskt skalas om för att matcha äldre TV-apparater och bildskärmar, alla Dolby Atmos-ljudprodukter nedskalas för att fungera med 7.1, 5.1, stereo och till och med monoljudsinställningar när Dolby Atmos-stöd inte upptäcks. Till exempel kan en film på Disney Plus ha Dolby Atmos-ljud, men du kan fortfarande se den i stereo eller 5.1 surround om det är allt din installation klarar av. Du kommer fortfarande att höra allt ljud från filmen, bara utan Atmos 3D-fördjupning. Dolby Atmos-ljud konverteras automatiskt till ett annat kompatibelt ljudutgångsformat när en Dolby Atmos-hårdvara eller installation inte upptäcks. Ingen behöver tekniskt sett Dolby Atmos-ljud, men det är onekligen ett fantastiskt extraverktyg för dem som är ute efter en mer uppslukande tittande, lyssnande eller spelupplevelse hemma.

Hur skiljer sig Dolby Vision och Dolby Atmos?

Dolby Atmos är en avancerad ljudteknik, medan Dolby Vision är ett HDR-format för bildbehandling. I likhet med hur Atmos fokuserar på individuella ljud, fokuserar Vision på enskilda bildrutor eller scener för att ge en mer nyanserad presentation.

Exempel på Dolby Vision-bildskärpa med ett foto av en isgrotta.

Stöd för Dolby Vision betyder inte nödvändigtvis att Atmos också stöds och vice versa. De två teknikerna är dock ofta ihopkopplade. När de är det, är de fortfarande listade som separata funktioner i en produkts reklammaterial eller i dess manual.

FAQ

 • Hur aktiverar jag Dolby Atmos på en Samsung TV?

  Tryck Hem på din fjärrkontroll och gå till inställningar > Ljud > Expertinställningar. Välj Digital utgångsljudformat > Dolby Digital+ eller Bil för att spela Dolby Atmos-innehåll från strömmande appar. Om du anslutit en Dolby Atmos soundbar via en HDMI eARC-port, välj och slå på HDMI eARC-läge och Dolby Atmos-kompatibilitet.

 • Hur sätter jag på Dolby Atmos på min Fire TV?

  Se först till att du använder en Fire Stick eller Fire TV-enhet med Dolby Atmos-stöd och ett kompatibelt ljudsystem. Gå till inställningar > Audio > Surround-ljud > Bästa tillgängliga. Spela upp Dolby Atmos-innehåll och välj sedan alternativ > Audio > Ljudutgång > Dolby Atmos.