Skip to content

Felsökningsguide för A20 -fel

17 de september de 2021
shutterstock 580866121 a20 error 5a305070e258f8003680b0dc

”A20” -felet rapporteras av POST när det upptäcker ett problem med tangentbordet eller tangentbordskontrollen på moderkortet. Även om det är möjligt att ett A20 -fel kan gälla något annat, är det mycket osannolikt. Det här problemet gäller alla datorns tangentbordshårdvara. Operativsystemet är inte involverat i att generera detta felmeddelande, så du kan få det oavsett vilket operativsystem du använder.

A20 -fel

A20 -felet visas under Power On Self Test (POST) -processen mycket snart efter att datorn startades första gången. Operativsystemet har ännu inte lästs in när detta felmeddelande visas. Felmeddelandet A20 kan visas på många olika sätt, men dessa är de vanligaste: A20
Fel A20
A20 -fel

Hur du åtgärdar A20 -felet

  1. Stäng av datorn om den är på.

  2. Koppla bort tangentbordet från datorn.

  3. Kontrollera att stiften på tangentbordskontakten inte är böjda. Om de är det kan du försöka räta ut tangentbordskontaktstiften själv och prova tangentbordet igen. För att göra detta, ta först bort damm eller skräp från änden där du ser stiften. Böj sedan kopplingsstiftet med ett gem eller något annat, som en penna, så att de ser rakt ut igen.

  4. Kontrollera att stiften på tangentbordskontakten inte verkar vara trasiga eller brända. Byt ut tangentbordet om någon gör det.

  5. Kontrollera också att tangentbordsanslutningen på datorn inte verkar bränd eller skadad. I så fall är porten kanske inte längre användbar. Eftersom tangentbordsanslutningen finns på moderkortet kan du behöva byta ut moderkortet för att lösa problemet. Alternativt kan du köpa ett nytt USB -tangentbord.

  6. Anslut tangentbordet igen och se till att det sitter ordentligt i rätt port. Om du fortfarande har problem vid denna tidpunkt, se till att PS/2 -porten är ren och vrid runt anslutningen när du trycker in den. Det är möjligt att du kan sluta böja en stift precis så att kabeln ansluts korrekt.

  7. Om A20 -felet kvarstår, byt ut tangentbordet mot ett tangentbord som du vet fungerar. Om A20 -felet försvinner var orsaken till problemet med det ursprungliga tangentbordet.

  8. Slutligen, om allt annat misslyckas, kan det finnas ett hårdvaruproblem med tangentbordskontrollen på moderkortet. Om så är fallet bör byte av moderkort lösa detta problem.

  9. Du kanske också kan kontrollera att styrkretsen sitter ordentligt. Om det är hylsat är det möjligt att det bara behöver skjutas in ytterligare.

Vissa program kan använda ett A20 -fel för något som helt inte är relaterat till ett tangentbord eller ett tangentbord. Stan är ett exempel, där ett ”Fel A20” betyder att en video inte kan strömma.

Mer information om A20 -felet

Vissa datorer kan avge en sekvens av ljud för att indikera ett fel. Dessa kallas pipkoder. Se Felsökning av pipkoder om du behöver hjälp med att hitta BIOS -tillverkaren och/eller hjälp med att förstå vad pipkoderna betyder. Det är också möjligt att identifiera A20 -felet genom en POST -kod med ett POST -testkort.