Skip to content

Final Cut Pro X-uppdatering låter videoredigerare arbeta hemifrån

28 de juni de 2021
apple final cut pro update proxy workflow 08252020 big.jpg.large 5e264046e8ad4695a3b9dec64545f170

Viktiga takeaways

  • Apples professionella videoredigeringsapp gör fjärrsamarbete enklare för TV- och filmskapare.
  • Att arbeta hemifrån kan bli det nya normala, även för Hollywood.
  • Med de nya ”proxy” -verktygen kan du redigera video på en mindre kraftfull Mac.

Den senaste uppdateringen för Final Cut Pro X (FCPX), Apples professionella videoredigeringssvit, gav djupt stöd för samarbete, online och fjärrsamarbete. Det är den perfekta funktionsuppdateringen för att göra TV och filmer under en pandemi. Detta låter redaktörer och producenter arbeta hemifrån utan att behöva ladda upp och ladda ner stora videofiler via långsamma heminternetanslutningar. Kort sagt, FCPX låter TV- och filmproduktionsteam samarbeta hemifrån, utan att kompromissa med den färdiga produkten. Och det betyder att de kan fortsätta att göra våra favorit-tv-program även under låsning. ”Med fler som arbetar hemifrån är det också meningsfullt att ha mindre filer att arbeta med på distans för att påskynda arbetsflödet”, berättade Ste Smith, chef för postproduktion på Paragon Pictures. Lifewire via Twitter DM.

Pandemiproblem

När COVID-19-pandemin slog, stängdes film- och TV-produktionen, ibland i mitten. Samtidigt stängdes biograferna antingen eller minskade för att köras med reducerad kapacitet. Tillbaka i juni öppnade Nya Zeeland biografer igen efter att ha förklarat sig COVID-fritt (det visar sig för tidigt). Trots att de var säkra minskade biljettkassan med bara 17% av normala nivåer. Människor går bara inte på bio, och många kanske aldrig går igen.

Att spela in en film eller TV-show under COVID-tider kräver all slags svår distansering och andra säkerhetsåtgärder, men åtminstone nu kan redigering av filmer göras på distans. Med bara en Mac, en halv anständig internetanslutning och den senaste FCPX-uppdateringen kan redaktörer och producenter samarbeta. Istället för att behöva blanda stora filer fram och tillbaka mellan datorer i samma land kan mindre filer användas. Denna princip är inte ny. Offline redigering, som det är känt, var ett sätt att redigera videokopior av dina filmmästare och sedan klippa filmen så att den matchar i slutet. ”För mig handlade det mer om att göra redigering snabbare / smidigare / mindre krävande”, berättade videograf och redaktör Cam Bunton Lifewire via Twitter.

Hur Final Cut Pro Xs uppdatering fungerar

FCPXs nya uppdatering använder flexibla ”proxy” -filer. Dessa är i huvudsak lågupplösta stand-ins för originalvideofilerna – så låga som 1/8 av storleken, säger Apple. Senare, när den slutliga klippningen är monterad, byts originalfilerna i full upplösning in. Modellen är mycket flexibel, med Final Cut som kan mixa och matcha original- och proxyklipp och integreras med tredjepartsverktyg online som Frame .io granskning och godkännande tjänst.

Ny normal

Pandemin fick oss alla att rusa för att arbeta hemifrån, och för många kommer det att visa sig vara den nya normalen. Våra chefer har insett att vi inte alla slår av när vi är utom synhåll, och vi njuter alla av de extra timmarna vi brukade slösa med pendling. Men kan TV- och filmproduktion verkligen göra ett permanent skifte till fjärrarbete? Tidigare i år stod film- och TV-kompositören Fil Eisler inför att skapa ett orkesterljudspår för Imperium. Han hade gjort början av säsongen med en vanlig orkester, men det var inte längre möjligt att sätta alla dessa 35 musiker i ett rum. Istället arbetade han med tekniker för att låta musikerna spelas in hemma och sedan lappa ihop delarna till en hel poäng. ”Det är en enorm utmaning för besättningen”, sa Eisler Mängd i en intervju, ”för det är verkligen tre gånger så mycket arbete att förbereda, orkestrera, [and give] ytterligare instruktioner om orkestrering. ”

Justering av ljud bleknar i Final Cut Pro X på en Mac

Exemplet ovan gäller också för videoredigering. Det är den typ av logistiska problem som de nya verktygen i Final Cut Pro X är avsedda att lösa. Det ger redaktörer möjlighet att hålla produktionen igång, även mitt i en kris som COVID-19-pandemin. (Naturligtvis behöver de fortfarande video för att redigera, men det är en helt annan artikel). Proxies betyder också att redaktörer kan komma undan med att använda datorer med lägre kraft. Inte alla har en kraftfull redigeringsmaskin i sitt hem. “[Proxies are] bra när du redigerar på en Mac med lägre kraft som inte kan hantera filer med högre upplösning, säger Smith, ”så att du kan redigera snabbare och sedan återgå till fullupplösning när du exporterar.” Är detta framtiden för film- och TV-produktion? Vi vet inte förrän vi har återhämtat oss från pandemin, men åtminstone kan vi fortfarande få de senaste avsnitten av våra favoritprogram.