Skip to content

Galliumnitrid har gjort tråkiga laddare sval igen

25 de april de 2022
165w usb c 4 port pd gan charger wall chargers satechi 421657 1024x.jpg c5b7d9955d0849ce9b1db80f3777fcf1

Nyckel takeaways

  • GaN, alias galliumnitrid, låter laddare köras svalare.
  • Coolare prylar kan göras mycket mindre.
  • GaN gör nya typer av laddare möjliga.

Galliumnitrid (GaN) laddare har tagit över prylväskor och stationära datorer tack vare sin lilla storlek, men att vara liten är bara ett av deras knep. Först var GaN menat mindre laddare, men nu börjar det bli intressant – nästan helt för att GaN-baserade enheter skapar mindre värme än de med kiselkomponenter. Till exempel kan en låda juice flera törstiga enheter samtidigt, och vi får också intressanta former, som Ankers pannkaksladdare som är lätt att ta med sig. Varför är GaN så användbart? ”GaN består av transistorer som växlar i en mycket snabb takt, vilket tillåter ledning av elektricitet i en mycket hög hastighet,” sa Jonathan Tian, ​​grundare av telefonhanteringsmjukvaruföretaget Mobitrix, till Lifewire via e-post. ”Detta minskar strömförlusten [to heat]så den levererar hög effekt jämfört med andra laddare.”

GaN vs Silicon

Galliumnitrid har använts sedan 1990-talet, till exempel i lysdioder. Nyligen har det revolutionerat laddningsenheter. Anledningen är enkel: kisel har nått sin storleksgräns vad gäller värme och elektrisk överföring. Du kan inte krympa den ytterligare utan att saker och ting blir för varma. GaN, å andra sidan, leder bättre och håller sig svalare. Detta möjliggör mindre laddare med svalare drift och relaterade föremål. Det bästa sättet att se skillnaden är att sätta en telefonladdare av silikon bredvid en GaN laptopladdare. GaN-laddaren är knappt större, och medan en typisk telefonladdare (som den som brukade komma i iPhone-lådan) bara klarar 5 Watt, kan GaN-versionen (till exempel Ankers Nano II) pumpa ut från 35-45 Watt . Om du använder en slank bärbar dator som Apples MacBook Air eller Dells XPS, kanske du älskar datorn men hatar den skrymmande tegelstenen du behöver ha med dig. Tack vare GaNs underverk och USB-C-drivna bärbara datorer kan du nu driva en dator från något i storleken och förr i tidens telefonladdare.

Dubbla portar

När du väl har krympt en laddare kan du börja fundera på andra användningsområden. En av mina favoriter är den kraftfulla multiladdaren. Jag använder Ankers PowerPort Atom III Slim, en platt laddare med fyra portar med en 45W USB-port och tre USB A-portar som delar på 20W. Den är perfekt för resor eftersom den kan glida ner i fickan på en väska, ett laptopfodral eller dina byxor, men det är också bra för kardborrband under ett skrivbord. 45 Watt räcker inte för att hålla en MacBook Pro laddad när den används i full lutning, men den laddar den medan du tittar på film, och USB-C-porten fungerar utmärkt med de nya USB-C MagSafe-kablarna. Eller så kan du gå åt ett annat håll, ta ett fodral som är lika stort som en silikonbaserad laddare och packa in några absurt kraftfulla portar. Satechis senaste erbjudande är en 165W laddare med fyra USB-C-portar. Max för en port är 100W, men du kan gärna ladda och använda fyra prylar i full fart utan att svettas. Det är $120, men det är inte mycket mer än en märkesladdare för bärbar dator, och det är mycket mer användbart.

Håller längre

Eftersom GaN-laddare kör svalare kan de också, möjligen, hålla längre. ”GaN-laddare ger en tvättlista med fördelar. En av dem är att de effektivt överför ström och håller värmen till ett minimum”, säger Daivat Dholakia, produktchef för Essenvia, ett företag som hjälper till att reglera medicinsk utrustning, till Lifewire via e-post. ”Detta innebär att GaN-laddare fortsätter att fungera långt efter att icke-GaN-laddare slutar – även de som tillverkats ett eller två år sedan. Denna längre livslängd gör att du kan ladda fler enheter och få en starkare laddning.”

En Anker Gallium Nitride laddningsport.

Hittills har GaN-produkter mest revolutionerat marknaden för USB-laddare, men det kan finnas fler. Enheter som kopplas direkt i väggen kan också gynnas. Dessa enheter – musikstudioblandare, TV-apparater, förstärkare etc. – har interna strömförsörjningar, som genererar värme när de konverterar från 120- eller 240-volts ström till vad de än behöver för att fungera. Den värmen kan åldra de andra komponenterna i förtid, varför dessa ofta använder en extern kraftsten. GaN skulle kunna lösa dessa problem, vilket möjliggör interna strömförsörjningar med mindre värme. Det är inte ett särskilt spännande genombrott jämfört med miniLED-skärmar eller snygga nya telefonkamerafunktioner, men GaN förbättrar din upplevelse på subtila och viktiga sätt – vilket är värt att ta en stund att uppskatta.