Skip to content

Gester kan förändra hur du använder datorer

21 de juni de 2021
GettyImages 168955107 ec24a2d6f3f74bebba5d2920e84162b1

Viktiga takeaways

  • Ny teknik kan göra det möjligt för användare att styra sina prylar med hjälp av gester.
  • Apple utvecklar en enhet som låter människor styra Mac-datorer med fingrarna.
  • Gestkontroller kommer inte att ersätta möss och tangentbord utan kompletterar dem, säger en expert.

Du kan en dag snart kontrollera allt från din bärbara dator till din bil med gester, snarare än en mus och tangentbord. Enligt en ny patentansökan utvecklar Apple en enhet som kan låta människor styra Mac-datorer med fingrarna. Gadget ser ut som ett bandband som skulle glida över fingrarna. Det är en del av en växande rörelse i teknikvärlden att leta efter bättre sätt att styra enheter. ”Gester gör det möjligt för produktutvecklare att dra nytta av förmågan att känna kroppens och dess delar, position och rörelse”, säger Carla Diana, författare till My Robot Gets Me, i en e-postintervju. ”Sättet vi rör oss är i grunden kopplat till hur vi uttrycker oss, så att ha gestkontroll kan ge oss ett mer glädjande och förtjusande sätt att interagera med våra vardagliga produkter som också känns naturliga.”

Håll dig ren utan att röra vid

Apples band skulle innehålla sensorer för att upptäcka ett brett spektrum av olika gester – som att svepa, knacka eller rotera – och överföra dem till en annan enhet, som en Macbook, visar patentansökan. Eller så kan du göra gester mot en yta på ett objekt eller vinka med fingrarna för att styra Mac med en optisk sensor.

Någon som bär ett VR-headset som kontrollerar data med händerna.

Gestkontroller kommer inte att ersätta möss och tangentbord utan kompletterar dem, säger Thomas Amilien, VD för Clay AIR, ett företag som specialiserat sig på handspårning och gestkontroller, i en e-postintervju. ”Till exempel är gestikgränssnitt särskilt praktiska i situationer där beröring, röst och biometri har begränsningar, eller när hanteringen av en styrenhet bryter nedsänkning.” Den vanligaste användningen för gestkontroller just nu är kopplad till människors oro för hygien i offentliga utrymmen, påpekade Amilien. Beröringslösa gester kan användas för att ersätta beröringsbaserade gränssnitt i allmänna utrymmen. Du kan interagera med en självbetjäning eller wayfinding-kiosk med enkla gester för att navigera i menyn, beställa och betala. Beröringsfria gestgränssnitt kan också komplettera andra lägen för interaktioner där röst och beröring har gränser, sade Amilien. ”Vi måste tänka djupt på för- och nackdelar med att ha kameror inbäddade i vardagliga föremål på grund av integritetsriskerna.” ”I bullriga miljöer som en fabrik, där anställda bär skyddsutrustning, kan gestkontroller för att styra ett gränssnitt utan att ta av sig handskarna eller för att styra en autonom enhet på avstånd vara mycket praktiskt,” tillade han. Gestikala gränssnitt integreras alltmer i bilnavigeringssystem i personbilar och flottor för säkerhetsfrågor, påpekade Amilien. Studier visar att det tar 18-25 sekunder för en förare att utföra en åtgärd på en pekskärm. ”Men några sekunder av vägen ökar risken för en krasch”, sade Amilien. ”Beröringsfria kontroller i bilen är ett bra alternativ till beröring.” Gestigenkänning och handspårningsteknik har också ett brett utbud av applikationer inom förstärkt och virtuell verklighet.

Gest Gör VR bättre

Clay AIRs teknik låter människor interagera med virtuellt innehåll och navigera i en meny eller ett arbetsflöde utan att använda kontroller, med hjälp av de monokroma kamerorna på headsetet.

”När gestigenkänning kompletteras med handspårning kan applikationerna innefatta fysisk rehabilitering, träning, handsfree-navigering för fjärrhjälp, interaktion. I virtuell verklighet är den här funktionens främsta fördel att hålla användarna nedsänkta. I augmented reality handlar det mer om interaktivitet. och användarvänlighet, säger Amilien. Men gestkontroller kommer med integritetsproblem, sa Diana. Tekniken använder speciella kameror som kan se en bild och förstå den fysiska världens tredimensionella profil framför den. ”Vi måste tänka djupt på för- och nackdelarna med att ha kameror inbäddade i vardagliga föremål på grund av integritetsriskerna”, tillade hon. Diana sa att ett lovande alternativ kommer i ett nytt sortiment av elektronik som använder radar för att upptäcka rörelser utan att använda en kamera. Googles Project Soli erbjuder till exempel utvecklare en plattform för att upptäcka gester samtidigt som de ger mer integritet än kamerasyn, tillade hon. ”Det erbjuder också möjligheten att upptäcka gester genom andra material,” sa Diana. ”Så det kan inbäddas inuti objekt och har fördelen att dra mindre kraft att fungera.”