Skip to content

Gimp vs Photoshop: Vilken fotoredigeringsprogramvara är bäst?

26 de juni de 2021
GettyImages 90849583 36bc2d489e8e42cbbafdb5a40ca77d58

Bara för att Adobe Photoshop är standarden för bildredigering betyder det inte att det är det enda alternativet. Om du vill ha fotoredigeringsverktyg nästan lika kraftfulla som Photoshop, helt enkelt inte har råd med Photoshop eller har vuxit ut de många gratis fotoredigeringsverktygen online, finns det andra konkurrenter som GIMP, som är helt gratis. Vi tittade på GIMP vs Photoshop för att ta reda på hur de stack upp.

 

Vad är Photoshop?

Vad vi gillar

 • Avancerade redigeringsfunktioner, som automatiskt borttagning av fel.
 • Det finns en Photoshop för varje plattform, inklusive surfplattor och telefoner.
 • Fungerar med andra Adobe-produkter.
 • Enklare redaktörer som Photoshop Express är gratis.
 • Molntillgång från andra datorer var som helst.
 • Photoshop Express kan kopplas direkt till sociala mediasidor för snabba uppladdningar.

Vad vi inte gillar

 • De mest avancerade funktionerna endast tillgängliga via prenumeration.
 • Avancerad version har en brant inlärningskurva.
 • Den bästa versionen av Photoshop kräver en avancerad dator.
 • Gratis version stöds för närvarande inte på Mac-system.

Photoshop är bildredigerings- och manipulationsprogramvara som säljs av Adobe. Det är en del av en bredare samling programvara som Adobe kallar ”Creative Cloud”, som är utformat för att flytta dina foton sömlöst mellan andra program som Adobe säljer, till exempel dess publiceringsprogramvara InDesign eller dess videoeffektprogramvara After Effects. Det finns också en serie program med Photoshop-namnet, som Photoshop Elements, Photoshop Lightroom och Photoshop Express som har mer begränsade funktioner än huvudprodukten och är utformade för amatörer och de som just börjat inom fotoredigering och grafisk design. Det finns också mobilversioner under samma namn. Men detta skalas också i termer av pris, från riktigt grundläggande programvara som är utformad för delning av sociala medier som är gratis till de mest avancerade funktionerna som endast är tillgängliga via abonnemang.

 

Vad är GIMP?

Vad vi gillar

 • GIMP är helt gratis, utan prenumerationer, tillägg eller andra avgifter.
 • Inget behov av att ge ett e-postmeddelande eller registrera dig för ett nyhetsbrev.
 • Bakåtkompatibel tillbaka till Windows 7, MacOS 10.9 och de senaste versionerna av Unix.
 • Äldre versioner finns också för äldre system.
 • Funktionstillägg och ändringar uppmuntras av GIMP-communityn.

Vad vi inte gillar

 • Inga mobilversioner.
 • Gränssnittet är inte särskilt användarvänligt.
 • Dokumentationen och de självstudier som finns tillgängliga varierar mycket i kvalitet.
 • Uppdateringarna är långsamma och ligger efter Photoshop.
 • GIMP sparar inte automatiskt till vanliga filtyper som JPG.

GIMP är en förkortning för GNU Image Management Program. GNU refererar till programvaran med öppen källkod som GIMP ursprungligen var designad för. Det som började som ett högskoleprojekt har sedan dess blivit ett omfattande gratisprogram som övervakats och helt designats av volontärer. Det finns också olika versioner, som Glimpse, som tar upp vissa problem. När det gäller den övergripande funktionsuppsättningen är GIMP troligen det närmaste du kan komma till Photoshop utanför Photoshop själv. GIMP är, som programvara, ett fall av att få vad du betalar för. GIMP är gratis att ladda ner för Windows-, Mac- och Linux-system, men det är också designat av en volontärkommitté. Som ett resultat kommer GIMP att ha sina särdrag, och det kan också vara lite av en kamp att lära sig först. Men det kan också erbjuda plug-ins och andra verktyg som bättre passar dina behov.

 

GIMP Vs. Jämförelse av Photoshop-funktioner

Här är en snabb uppdelning av GIMP och Photoshops huvudfunktioner:

Funktion Photoshop GIMP
Kosta Gratis för versioner med låg funktion; hela programmet börjar på $ 10 i månaden inklusive molnlagring av projekt. Fri
Plattformar Full version, Windows och MacOS. Andra versioner stöds på iOS och Android Mac OS 10.9 och senare, Windows 7 och senare, och de flesta Linux-distributioner
Inbyggd molntillgång Ja Nej
Plugin-program och tillhörande programvara Binder till Adobe Creative Cloud, plugin-program från tredje part tillgängliga. Gratis plug-ins tillgängliga.

 

Ska jag använda GIMP eller Photoshop?

När det gäller vilken programvara du ska använda, börja med din övergripande komfortnivå. Om du bara vill justera exponeringen för några foton, eller lägga till ett filter eller två, är du förmodligen bättre med Photoshop Express eller Photoshop Elements, speciellt om du vill göra det när du är på språng eller har lite mer kontroll över dina sociala mediefoton än de onlinefilter som finns tillgängliga på Instagram eller Snapchat tillåter dig. Om du vill utveckla fotoredigering eller designfärdigheter blir frågan lite grumligare. Vid någon tidpunkt kommer du sannolikt att behöva uppgradera till Photoshop helt, men för studenter och hobbyister är det förmodligen för dyrt, särskilt om de också behöver uppgradera sina datorer för att hålla Photoshop igång. För dem är GIMP troligen det bästa valet; det är gratis, det fungerar på de flesta datorer och det har all kärnfunktionalitet du behöver för att lära dig att bli en avancerad designer eller redaktör. Du kan behöva ”översätta” pedagogiska texter till GIMP, så ta det med i dina överväganden. För proffs och vissa arbetande frilansare är den enkla sanningen dock att Photoshop är det som förväntas finnas på din dator. Om du deltar i projekt som använder fotoredigering som en del av det kommer Photoshop sannolikt att vara en del av produktionsrörledningen för utveckling. Om du precis börjar som professionell eller frilansare kan du kanske använda GIMP först, men så småningom måste du leverera projekt i Photoshop.