Saltar al contenido

GoPro HERO9 Black recension

13 de junio de 2022
GoPro Hero9 HeroSquare 2d6ec4368a2b434b801c1723adb06731
Vad vi gillar

 • 5K vid upp till 30 fps
 • Bra stabilisering
 • Vattentät kropp
 • Framåtvänd fullfärgs-LCD

Vad vi inte gillar

 • Inget skyddshus
 • Så-så låg ljusprestanda
 • Medelmåttig stillbildsprestanda

GoPro HERO9 Black är en klassledande actionkamera med utmärkt 5K-videoprestanda och otroligt smidig stabilisering, men en kombination av ett högt klistermärkepris och brist på skyddshölje gör den till en tveksam uppgradering från HERO8 Black.

4

GoPro HERO9 Svart

GoPro HERO9 Svart

i den här artikeln

Vi köpte GoPro HERO9 så att vår recensent kunde testa den. Fortsätt läsa för hela produktrecensionen.

För en generation sedan, med introduktionen av HERO8 actionkameran, bestämde sig GoPro för att anta en burlös design, göra själva enheten vattentät och bygga in monteringsutrustning rakt in i kroppen. Nu tar GoPro HERO9 Black saker ett steg längre och gör enhetens kropp större för första gången på ganska många generationer. GoPro kompenserar mer än för den mindre storleksökningen med en mängd nya funktioner, inklusive utbytbara linsskydd. Är det värt det att uppgradera till denna actionkamera? För många användare tror jag att det kommer att vara det, men inte utan en ganska rejäl premie.

Design: Större är inte alltid bättre

Låt oss ta upp elefanten i rummet: med 2,8 x 2,2 x 1,3 (HWD) tum är HERO9 Black förvisso större än HERO8 Black (2,6 x 1,9 x 1,3 tum), men det är fortfarande en mycket liten actionkamera, speciellt för inspelningsmöjligheter. Med denna storleksökning ger GoPro oss ett större batteri (bra för 30 procent längre batteritid), stöd för löstagbara linser och en generös frontvänd LCD-skärm med en liveförhandsvisning. HERO9 Black behåller «Folding Fingers» längst ner på enheten. Dessa flikar, som introducerades med HERO8, fälls ut från botten av kroppen så att du snabbt kan montera kameran och börja filma.

GoPro HERO9 Svart

Många av de senaste ändringarna av GoPro har varit till förmån för att ta bort skyddshöljet, ett tidigare krav på vattentätning i äldre modeller, och istället försöka baka in alla fördelar rakt in i själva enhetens kropp. På pappret gillar jag andan i denna designriktning, men sanningen är att GoPro var mycket säkrare inuti det skyddande höljet – särskilt mot stötar och repor. Hur skulle jag kunna veta detta kanske du frågar? Tja, det beror verkligen inte på att jag försökte montera GoPro HERO9 Black på en cykel och gjorde den tre fot innan den ramlade av styret och spräckte den bakre skärmen. Var inte löjlig, läsare. GoPro säljer dig gärna det gamla skyddshuset som ett extra tillbehör för $50, men det här känns som en förolämpning i en enhet som kostar $449 och som brukade följa med den gratis.

Display(ar): Ett välkommet tillägg

En av de mest anmärkningsvärda nya förbättringarna i HERO9 Black är inkluderingen av den framvända LCD-skärmen. Det skulle vara lätt att skriva av detta som en gimmick gjord för selfie-besatta, men i praktiken är den här nya skärmen oerhört användbar. För det första, ja, den nya skärmen gör HERO9 Black oändligt mycket mer användbar för vloggare och selfietakare. GoPro vet att de alltid riskerar att trängas ut av smartphones. Deras obevekliga utveckling av nya kamerafunktioner och funktionalitet är utan tvekan en skyddsåtgärd. Visst, de har redan sin kärnpublik av användare som fortsätter att sätta «action» i actionkameran genom att hoppa ut ur flygplan och cykla mountainbike genom förrädiska raviner fulla av nyslipade knivar. Men hur är det med mammabloggarna och äventyrsmaten? Vad sägs om de 9-till-5-are som vill spela in sin årliga kajakpaddlingsresa?

Denna nya display gör det enklare att använda GoPro HERO9 Black som webbkamera för dina Zoom-möten. Den framåtvända LCD-skärmen gör det lättare att se exakt vad du spelar in i realtid och att justera inramningen av dina bilder. Det är hela anledningen till att vi tar selfies istället för att vända kameran och ta en tidsinställd exponering. Den bakre kameran har alltid bättre bildkvalitet, men bekvämligheten slår kvaliteten nästan varje gång. Den här nya skärmen gör det enklare att använda GoPro HERO9 Black som en webbkamera för dina Zoom-möten och en primär kamera för dina Twitch-streamingsessioner. Bara dessa två saker gör det mycket lättare att rättfärdiga HERO9 Black. Den bakre pekskärmen är också något större, vilket gör det bara lite lättare att navigera genom menyerna utan att få huvudvärk av att trycka på fel knappar.

I slutändan är det det bästa som GoPro har att erbjuda till vilket pris som helst.

Installationsprocess: Enkel och snabb

GoPro HERO9 Black kräver väldigt lite ansträngning för att börja använda för första gången. Den enda hickan när du först tog ut enheten ur lådan och ställde in den för första gången var med dörrspärren på sidan av enheten, vilket kräver en överraskande mängd kraft för att öppnas, så håll koll på naglarna. Bakom den här luckan hittar du batteriet, microSD-kortplatsen och USB-C-laddnings-/synkporten. För att starta enheten har du ett par alternativ: Strömknappen på sidan eller inspelningsknappen upptill. När den trycks in slår inspelningsknappen på enheten och börjar spela in omedelbart – praktiskt när du behöver hoppa direkt in i händelsernas centrum.

GoPro HERO9 Svart

Det tar ungefär 3 timmar att ladda batteriet från tomt, vilket kan göras med den medföljande USB-C till USB-A-kabeln. Du kommer dock att behöva tillhandahålla din egen elbricka om du inte använder en dator för att ladda.

Videokvalitet: En liten bula

Den stora nya funktionen som möjliggörs av den nya sensorn i GoPro HERO9 Black är möjligheten att spela in upp till 5K video med 30fps. Som referens är 5K 5120×2880 pixlar, jämfört med 4K vid 3840×2160. Många kommer att säga att detta är en uppgradering för uppgraderingens skull, men det finns fortfarande några mindre praktiska fördelar med att spela in med denna nya upplösning. Till exempel ger det dig rörelseutrymme för att beskära eller zooma in i ramen samtidigt som du behåller 4K-upplösningen – mycket praktiskt när du inte fick inramningen av din bild helt rätt. Precis som sin föregångare kan HERO9 Black även spela in 4K i 60/30/24 fps. Den mest förnuftiga invändningen mot det nya 5K-inspelningsläget är att den maximala bithastigheten når 100 Mbps oavsett om du fotograferar 2,7K, 4K eller 5K, vilket gör komprimering till den begränsande faktorn mer än upplösning. För alla som fotograferar något actionorienterat skulle jag välja 4K/60 framför 5K/30 vilken dag som helst i veckan, bara för att det är mycket mer användbart att ha dubbelt så många bilder än att ha lite mer upplösning.

GoPro HERO9 Svart

GoPro HERO9 Black har verkligen förbättrat den övergripande videokvaliteten, men förvänta dig inga mirakel här heller. Videokvaliteten lider fortfarande av en hel del brus i allt annat än soliga förhållanden och är föremål för en märkbar mängd mjukhet som är uppenbar när du spelar upp filmerna på en stor skärm.

Stabilisering: En utmärkande funktion

Stabilisering är ett område där GoPro verkligen sticker ut från mängden. Och låt oss vara ärliga – de måste verkligen klara sig här med tanke på hur actionkameror används. HERO8 tog ett stort steg framåt med HyperSmooth 2.0, och HERO9 tar utan tvekan ett ännu större steg med HyperSmooth 3.0. Jag var mycket imponerad av resultaten som jag kunde få ut av HERO9 Black. Även när jag cyklade på en kullerstensstig som var ojämn nog att ge mig huvudvärk, såg själva bilderna chockerande jämna ut. Det här är definitivt en annan stabiliseringsliga än du kanske är van vid på äldre actionkameror eller till och med nyare smartphones som skryter om sin stabiliseringsprestanda.

Även när jag cyklade på en kullerstensstig som var ojämn nog att ge mig huvudvärk, såg själva bilderna chockerande jämna ut.

Fotokvalitet: En märkbar förbättring

Att flytta från 12MP-stillbilderna på HERO8 Black till 20MP på HERO9 Black registrerar definitivt en märkbar skillnad. Jag tar inte personligen många stillbilder när jag använder en GoPro, men för de som använder fotoläget för tidsförlopp istället för video är detta en mycket trevlig uppgradering. Processen för att ta tid förblir underbart enkel, och inställningarna är lätta att navigera.

Att flytta från 12MP-stillbilderna på HERO8 Black till 20MP på HERO9 Black registrerar definitivt en märkbar skillnad.

Funktioner: Mer att fira

Om det finns en enda anledning att välja GoPro HERO9 Black framför konkurrenterna, måste det vara TimeWarp 3.0 – GoPros hyperlapse-funktion. Den kombinerar alla GoPros styrkor i en funktion, från användarvänlighet till stensäker stabilisering. HERO8 gav oss TimeWarp 2.0 och med den en mängd användbara funktioner som automatiskt hastighetsval och möjligheten att trycka för att sakta ner till normal hastighet. HERO9 tar saker ett steg längre genom att tillåta dig att rampa ner till halv hastighet. Att kunna skapa en så dynamisk video utan att behöva redigera någonting är en stor välsignelse för kreatörer som är på språng. En annan bra funktion att ha är efterklokskap. Detta gör att du kan spela in upp till 30 sekunder innan du kommer ihåg att börja spela in. Vi har alla varit i situationer där vi missade bilden eftersom vi inte var tillräckligt snabba med avtryckaren, och GoPro ger oss en andra chans med den här funktionen.

Pris: Dyrt, med en varning

GoPro HERO9 Black kostar 449 $ och är verkligen inte en billig actionkamera. Det är lite mer än vi hade hoppats med tanke på de något stegvisa förbättringarna och det faktum att det bryter stödet för tillbehör gjorda för HERO8 på grund av förändringen i kroppsstorlek. För närvarande trycker dock GoPro på för antagandet av deras prenumerationsprogram och erbjuder HERO9 Black för $349 med ett inkluderat 1-årsabonnemang. För att vara tydlig så kostar både kameran och prenumerationen 349 USD totalt, en rabatt på 100 USD jämfört med detaljhandeln. Dessutom slänger de in ett extra batteri och ett 64GB microSD-kort.

GoPro HERO9 Svart

Varför gör de detta? GoPro-prenumerationen är en prenumeration på $50/år som inkluderar obegränsad molnlagring, 30-50 procent rabatt på butiken och kamerabyte utan frågor – bra för två byten per år. Du betalar fortfarande en avgift om kameran är skadad. Förmodligen satsar GoPro på att du efter ett år av tjänsten vill fortsätta att betala för prenumerationen. För mig verkar det som en enkel sak för $100-rabatten, men det är upp till dig om du vill engagera dig i ett annat abonnemang som du kanske måste säga upp i framtiden.

GoPro HERO9 Black vs GoPro HERO8 Black: Går framåt, går tillbaka

På pappret har HERO9 Black allt som HERO8 Black har, men bara lite bättre: 5K-video, mjukare HyperSmooth, bättre TimeWarp, 20MP stillbilder. Och ändå, om du redan ägde en HERO8 Black, är det verkligen svårt att fatta beslutet att uppgradera. Videokvaliteten är verkligen väldigt lik, och alla uppgraderingar verkar små när det är dags att ta fram plånboken. Saker och ting kompliceras ytterligare av det faktum att Media Mod för HERO8 inte är kompatibel med HERO9 – tillsammans med andra tillbehör som förlitar sig på att formen på enheten är densamma. Icke desto mindre, om du gör ett helt nytt GoPro-köp, antingen som förstagångsköpare eller som någon som inte har uppgraderat på några cykler, skaffa HERO9 Black. Åtminstone så länge som GoPro säljer dem för samma pris som HERO8 med prenumerationspaketet. Om du är en nuvarande HERO8 Black-användare, skulle jag dock låta bli den här.


Slutlig dom

Det bästa GoPro har att erbjuda. I slutändan är GoPro HERO9 Black en fantastisk actionkamera som förbättrar nästan allt vi gillar med att använda en GoPro. Vi skulle kunna hävda att det inte gör tillräckligt för priset eller att de inte är generösa nog med tillbehör, men i slutändan är det det bästa som GoPro har att erbjuda till vilket pris som helst.

Liknande produkter vi har recenserat:

 • AKASO EK7000 Pro 4K actionkamera
 • GoPro HERO7 Svart
 • Canon PowerShot SX740 HS

Specifikationer

 • produktnamn

  HERO9 Svart

 • Produktmärke

  Go Pro

 • UPC

  818279026252


 • Pris

  449,00 USD

 • Utgivningsdatum

  september 2020

 • Vikt

  5,57 oz.


 • Produktens mått

  2,8 x 2,2 x 1,3 tum.

 • Färg

  Svart

 • Garanti

  1 års begränsad garanti


 • Kompatibilitet

  Windows, macOS

 • Max fotoupplösning

  20 MP

 • Videoinspelningsupplösning

  5120×2880 vid 30fps, 3840×2160 vid 60fps


 • Anslutningsalternativ

  USB, WiFi, Bluetooth