Skip to content

Grunderna för ett Ethernet -LAN, förklaras

11 de augusti de 2021
what is ethernet 3426740 40921dea934041e5a0c66d5ff4f0bdf8

Ethernet är den teknik som vanligtvis används i trådbundna lokala nätverk (LAN). Ett LAN är ett nätverk av datorer och andra elektroniska enheter som täcker ett litet område som ett rum, kontor eller byggnad. Det står i kontrast med ett wide area network (WAN), som spänner över ett stort geografiskt område. Ethernet är ett nätverksprotokoll som styr hur data överförs över ett LAN och kallas IEEE 802.3 -protokollet. Protokollet har utvecklats och förbättrats över tiden för att överföra data med en hastighet på mer än en gigabit per sekund.

Många människor har använt Ethernet -teknik hela livet utan att veta det. Det är troligt att alla trådbundna nätverk på ditt kontor, på banken och hemma är ett Ethernet -LAN. De flesta stationära och bärbara datorer har ett integrerat Ethernet -kort och är redo att ansluta till ett Ethernet -LAN.

Vad du behöver i ett Ethernet -LAN

För att konfigurera ett trådbundet Ethernet LAN behöver du följande:

  • Datorer och enheter att ansluta: Ethernet ansluter en dator eller annan elektronisk enhet till sitt nätverk så länge enheten har en Ethernet -adapter eller ett nätverkskort.
  • Nätverkskort i enheterna: Ett nätverkskort är antingen integrerat i datorns moderkort eller installerat separat i enheten. Det finns också USB -versioner av Ethernet -kort, till exempel externa donglar. Ett Ethernet -kort är känt som ett nätverkskort. Den har portar där du ansluter kablar. Det kan finnas två portar, en för ett RJ-45-uttag som ansluter oskärmade tvinnade par (UTP) -kablar och en för ett koaxialuttag på nätverkskortet. (Koaxiala anslutningar är dock extremt sällsynta.)
  • En router, hub, switch eller gateway för att ansluta enheter: En hubb är en enhet som fungerar som en anslutningspunkt mellan enheter i ett nätverk. Den består av flera RJ-45-portar som du ansluter kablarna till.
  • Kablar: UTP (Unshielded Twisted Pair) -kablar används vanligtvis i Ethernet -LAN. Denna kabel liknar den som används för fasta telefonapparater men fetare, med åtta tvinnade trådpar i olika färger inuti. Änden är pressad med en RJ-45-kontakt, som är en större version av RJ-11-uttaget som ansluts till en fast telefon.
  • Programvara för att hantera nätverket: Moderna operativsystem som de senaste versionerna av Windows, Linux och macOS är mer än tillräckligt för att hantera Ethernet -LAN. Tredjeparts programvara som ger fler funktioner och bättre kontroll är tillgänglig.

Hur Ethernet fungerar

Ethernet -protokoll kräver teknisk kunskap inom datavetenskap för att fullt ut förstå hur det fungerar. Här är en enkel förklaring: När en maskin i nätverket vill skicka data till en annan känner den av operatören, som är huvudtråden som ansluter enheterna. Om det är gratis, vilket betyder att ingen skickar någonting, skickar det datapaketet i nätverket och de andra enheterna kontrollerar paketet för att se om det är mottagaren. Mottagaren förbrukar paketet. Om det finns ett paket på motorvägen håller enheten som vill skicka tillbaka några tusendels sekunder för att försöka igen tills den kan skicka.