Skip to content

Grunderna för RJ45-, RJ45- och 8P8C-kontakter och -kablar

4 de juli de 2021
definition of rj45 817872h 7ac92865853e4e539df278b01ea0a75a

Trådbundna Ethernet-anslutningar är fortfarande utbredda i företag där ökad hastighet och säkerhet för trådbundna nätverksanslutningar är önskvärda. Trådlöst nätverk har dock ökat exponentiellt i heminställningarna. Många husägare tänker inte på trådbundet nätverk längre, men det är fortfarande ett värdefullt alternativ för många förhållanden.

 

Vad är en Ethernet-kabel?

Enheter i ett trådbundet nätverk är vanligtvis fysiskt anslutna till en server, modem, router eller varandra med Ethernet-kablar. Varje ände av en Ethernet-kabel har en kontakt som kallas en RJ45-kontakt. En registrerad Jack 45-kontakt (RJ45) är en vanlig typ av fysisk kontakt för nätverkskablar. RJ45-kontakter används nästan uteslutande med Ethernet-kablar och nätverk.

Även om Ethernet-kablar har gått igenom flera generationer av hastighetsförbättringar har RJ45-kontakten som visas i ändarna på kablarna inte ändrats. Oavsett om du använder kategori 3 till kategori 6-kablar, är kontakterna RJ45. Kategori 7-kablar kan avslutas med RJ45-kontakter, men de är specialversioner som kallas GigaGate45 (GG45). GG45-kontakterna är bakåtkompatibla med RJ45-kontakter. Ethernet-kablar har små plastkontakter i varje ände som sätts in i RJ45-uttagen på Ethernet-enheter. Termen plugg hänvisar till kabel- eller haneänden på anslutningen medan termuttaget hänvisar till porten eller honänden.

 

Pluggar, stift och krympning

RJ45-kontakter har åtta stift till vilka trådsträngarna på ett kabelgränssnitt är elektriskt. Varje kontakt har åtta platser placerade med cirka 1 mm mellanrum i vilka enskilda ledningar sätts in med hjälp av speciella kabelkrympredskap. Branschen kallar den här typen av anslutare 8P8C, stenografi för åtta positioner, åtta kontakter. Ethernet-kablar och 8P8C-kontakter måste krympas in i RJ45-ledningsmönstret för att fungera korrekt. Tekniskt sett kan 8P8C användas med andra typer av anslutningar förutom Ethernet; den används också till exempel med RS-232 seriekablar. Men eftersom RJ45 är den dominerande användningen av 8P8C använder branschpersonal ofta de två termerna omväxlande. Traditionella uppringnings- och bredbandsmodem använder en variant av RJ45 som kallas RJ45s, som har två kontakter i 8P2C-konfiguration istället för åtta. Den nära fysiska likheten mellan RJ45 och RJ45s gör det svårt för ett utbildat öga att skilja mellan de två. De är dock inte utbytbara. RJ45S är en föråldrad standard som inte har använts på länge.

 

Anslutningar för RJ45-kontakter

Två vanliga RJ45-uttag definierar arrangemanget för de enskilda åtta ledningarna som behövs när du ansluter kontakter till en kabel: standarderna T568A och T568B. Båda följer en konvention för att belägga enskilda trådar i en av fem färger (brun, grön, orange, blå eller vit) med vissa rand- och massivkombinationer. Att följa antingen T568A eller T568B-konventionen är viktigt när du bygger dina egna kablar för att säkerställa elektrisk kompatibilitet med annan utrustning. Om du inte bygger dina egna kablar behöver du bara verifiera rätt standard för användning med din utrustning. Av historiska skäl är T568B den mest populära standarden, även om vissa hem använder T568A-versionen. Tabellen nedan sammanfattar denna färgkodning av ledningarna i kontakterna.

Stift T568B T568A
1 vit med orange rand vit med grön rand
2 orange grön
3 vit med grön rand vit med orange rand
4 blå blå
5 vit med blå rand vit med blå rand
6 grön orange
7 vit med brun rand vit med brun rand
8 brun brun

Flera andra typer av kontakter liknar nära RJ45, och de kan lätt förväxlas med varandra. RJ11-kontakterna som används med telefonkablar använder till exempel sexlägeskontakter snarare än åtta lägeskontakter, vilket gör dem något smalare än RJ45-kontakter. Förutom det ser de väldigt lika ut.

 

Problem med RJ45s

RJ45-kontakter har vissa problem. För att skapa en tät anslutning mellan kontakten och nätverksporten använder vissa RJ45-kontakter en liten, böjbar plastbit som kallas en flik. Fliken skapar en tätare tätning mellan en kabel och en port vid insättning, vilket kräver nedåt tryck på fliken för att koppla ur den. Fliken förhindrar att en kabel råkar lossna. Dessa flikar går lätt sönder när de är böjda bakåt, vilket händer när kontakten hakar fast i en annan kabel, kläder eller andra föremål i närheten. De flesta RJ45-kontaktproblem uppstår när ledningarna inte följer den föreskrivna standarden. Personer som föredrar att arbeta på sina egna kablar och kontakter måste vara noga med att följa rätt ledningssekvens för att undvika problem.