Skip to content

Guide för att välja en surfplatta baserat på storlek och vikt

16 de juli de 2021
holding tablet 56a532c05f9b58b7d0db715d

Tabletter är vanligtvis tunnare och lättare än traditionella bärbara datorer och ultrabooks men ändå tillräckligt stora för att bekvämt kunna utföra uppgifter som är svårare på en smarttelefonskärm. Förutom skärmkvalitet och operativsystem är storlek och vikt viktiga faktorer att tänka på när du köper en surfplatta. Informationen i den här artikeln gäller i stort sett ett antal enheter. Kontrollera specifikationerna för enskilda produkter innan du köper.

 

Vanliga tablettstorlekar

Det finns fem allmänna skärmstorlekar tillgängliga för surfplattor, men specifika modeller varierar i sina exakta dimensioner. Den annonserade storleken på en surfplatta återspeglar en diagonal mätning av skärmen, så två 10-tums surfplattor kan ha lite olika proportioner. Vissa avancerade enheter, som Samsung Galaxy View, har skärmar större än 18 tum. Ändå passar de flesta surfplattor i en av följande kategorier:

skärmstorlek Mått (höjd, bredd, tjocklek) Vikt
5-tums surfplattor 6 ”x 3,2” x .4 ” .5 pund
7-tums surfplattor 7,5 ”x 4,75” x, 35 ” 0,7 kg
9-tums surfplattor 9,3 ”x 6” x .35 ” 0,85 pund
10-tums surfplattor 9,8 ”x 7” x .4 ” 1,0 pund
13-tums surfplattor 12 ”x 8” x .4 ” 1,5 pund

Tillbehör som laddare ingår inte i surfplattans storlek och vikt.

 

Tablettens höjd och bredd

En surfplattas höjd och bredd bestäms av skärmens storlek. En surfplattas storlek och form påverkar dess bärbarhet och hur lätt det är att hålla i olika riktningar. De flesta surfplattor är för stora för att bära i fickan, men de flesta passar i en handväska, portfölj eller ryggsäck. Tillverkare listar vanligtvis måtten på sina surfplattor. De innehåller ofta skisser eller bilder för att visa hur höjd och bredd relaterar till fysiska funktioner på enheten, till exempel kameror och hemknappar.

 

Tablettens tjocklek och hållbarhet

Ju tunnare tabletten desto lättare är den generellt. Tjocklek spelar också en roll i surfplattans hållbarhet. En tunn tablett tillverkad av billiga material är lätt att bryta och skadas, särskilt om du bär den i en påse där andra föremål kan pressa mot den. Det är en bra idé att köpa ett skyddsfodral till din surfplatta, oavsett storlek.

 

Tablettens vikt

De flesta surfplattor är lättare än bärbara datorer. En bärbar dator är dock utformad för att sitta på en yta, medan en surfplatta vanligtvis hålls i dina händer. Ju tyngre tabletten är, desto svårare är den att hålla under längre perioder. Viktfördelningen inom en tablett kan också ha betydelse. De bästa designerna fördelar vikten jämnt över hela surfplattan, så att den kan hållas bekvämt i stående eller liggande läge. Vissa mönster kan flytta vikten till ena sidan, vilket är tillverkarens föredragna riktning för att hålla den. Detta beskrivs vanligtvis inte i tillverkarens dokumentation, så hantera tabletten fysiskt innan du köper för att få en uppfattning om hur det känns när du använder den.