Skip to content

History of Sonic the Hedgehog av Sega Genesis

11 de augusti de 2021
Sonic the Hedgehog Coverart 4 5b958f8ac9e77c0082ee596c

När Sega Genesis lanserades 1989 började det tufft. Medan Genesis kan ha varit den första riktiga 16-bitars konsolen, slog dess direkta konkurrent, 8-bitars Nintendo Entertainment System, det i konsolkrigen tack vare Nintendos megahit Super Mario Bros. 3. När nyheten kom att Nintendo skulle komma ut med sitt eget 16-bitars system, var det dags för Sega att vidta drastiska åtgärder, vilket ledde till att en av de mest populära tv-spelfigurerna genom tiderna föddes …

Grunderna i spelet

  • Titel: Sonic the Hedgehog
  • Plattform: Sega Genesis
  • Utgivare: SEGA
  • Utvecklare: Sonic Team
  • Utgivningsdatum: juni 1991

En sorglig pre-sonisk Sega

1990 var sakerna mindre än fantastiska för arkadjätten Segas andra strejk in på hemmamarknaden för videospel. Visst var Sega Genesis konsolen nummer ett i Brasilien, men i Japan tog det baksätet till Turbografx-16, och i Nordamerika dominerades industrin fortfarande av NES. Medan lanseringen av Genesis hade startat konsolkrigen, gjorde det inte tillräckligt många framsteg för att dominera branschen. Sedan meddelade Nintendo planer för sin egen 16-bitars konsol, Super Nintendo, med ett nordamerikanskt utgivningsdatum den 23 augusti 1991. Även om Sega hade ett försprång i denna fjärde generationens tv-spel, behövde de göra några drastiska förändringar om de skulle tävla med Nintendo -kraftverket.

Sega ändrar spelplanen

Det första steget Sega tog var att ersätta VD för deras nordamerikanska division med den tidigare chefen för Mattel, Tom Kalinske. Fram till dess hade Segas marknadsföringsfokus legat på spel med kändis-tema, eftersom Nintendo hade många av de stora arkadportarna bundna i exklusiva affärer. Kalinske försökte ändra denna riktning genom att fokusera på varumärkeskännedom och för att göra detta behövde de inte bara ett hit -videospel utan en flaggskeppskaraktär som var så populär att den ständigt skulle associeras med Sega -namnet. Sega vände sig till sitt interna 5-personers utvecklingsteam Sega AM8 för att skapa ett stort hit-videospel som skulle ge Mario en löpning för sina pengar. Enkel uppgift … nej?

En igelkott … Verkligen?

AM8 började lägga fram alla möjliga idéer från roliga djur till fåniga gubbar. Slutligen fastnade ett koncept. En skiss av en igelkott av teammedlemmen Naoto Ōshima, som tidigare hade designat Phantasy Star och Phantasy Star 2, stack ut från mängden. Ursprungligen kallad Mr. Needlemouse. Själva spelet var utformat för att vara en sidoskrollande plattformsspelare med en innovativ twist. Medan en igelkott inte var det snabbaste djuret på jorden, skulle AM8: s igelkott vara den snabbaste tv -spelkaraktären någonsin, med spelet utformat för att hålla honom i rörelse. För att få namnet att passa bättre till karaktären och begreppet hastighet döptes han om till ”Sonic” – ett adjektiv för att beskriva att nå ljudets hastighet. Sonic the Hedgehog föddes. Genom att veta att de skulle få en träff på händerna, blev Sonic ökänd i hela Sega -kontoren långt innan spelet någonsin släpptes, med AM8 -utvecklingsteamet som blev kärleksfullt känt som Sonic Team, ett namn de fortfarande går efter idag. Förutom Naoto Ōshima bestod Sonic Team av programmeraren Yuji Naka, spelregissör Hirokazu Yasuhara, formgivarna Jinya Itoh och Rieko Kodama.

Vad gör Sonic så speciell

Medan industrin hade sett massor av sidrullningsplattformar, modellerade de flesta sig efter kärnstrukturen i Super Mario bröderna., med fartfylld hoppning, stege klättring, klyfthopp och fiendens huvud hoppar, men Sonisk utökade konceptet och tog genren i en helt ny riktning. Nivåerna i Sonisk designades med hastighet i åtanke. De var inte så lätta att spelarna kunde springa igenom non-stop från början till slut, men med en balans mellan både snabb och snabb rörelse för att hålla saker intensiva och utmanande. Eftersom Sonic kunde få snabba hastigheter var flera av plattformarna böjda för att han skulle kunna springa upp väggar, snabba genom loop-d-loopar och i vissa fall avvisa en fjäder och flyga upp eller tillbaka i den riktning han kom ifrån . Medan många av nivåerna flyttade spelaren längs en enda väg, fanns det flera utformade för Sonic att slutföra i valfritt antal kombinationer. Från att stanna på marknivå, eller fortkörning genom vertikalt höjda plattformar till himlen, till underjordiska grottor. Med så många variationer kände inga två repriser av dessa nivåer någonsin detsamma.

The Day Sonic Saved Sega

Sonic släpptes den 23 juni 1991 och blev en omedelbar hit. Spelet var så populärt att det blev Genesis -konsolens första ”mördare -app”. med spelare som köper systemet bara för chansen att spela Sonisk. Tom Kalinske passade på att byta ut det nuvarande in-pack-spelet som följde med Genesis, Altered Beast, och ersatte den med Sonic the Hedgehog, vilket driver försäljningen av systemet ännu mer. Det var inte bara Sonics innovativa spel som gjorde honom populär, men hans kantiga, men ändå vänliga personlighet var en uppfriskande förändring för många unga spelare, vilket gjorde honom till en hjälte som de bättre kunde relatera till. Genesis -försäljningen sköt till toppen så snabbt Sonics fötter kunde bära dem, och under de följande åren tog de över 60% av videospelmarknaden.

The Sonic Legacy

Sonic The Hedgehog förblev det mest sålda Sega Genesis -spelet genom konsolens liv. För att tillgodose allmänhetens krav släppte Sega också en 8-bitarsversion för Sega Master System och satte snabbt Sonic Team i produktion på en uppföljare. Sonics monumentala framgång blev en stor franchise som inte bara överlevde Sega Genesis utan alla Sega -konsoler. Medan Sega så småningom förlorade konsolkriget och lämnade konsolens hårdvaruverksamhet efter sitt sista system, Sega Dreamcast, fann de nytt liv som tredjepartsutvecklare och skapade spel för samma företag som de en gång tävlade med, Nintendo, Xbox och PlayStation . Idag med ett bibliotek med över 75 titlar, med spel på nästan alla spelplattformar, plus leksaker, tecknade serier, serietidningar och en live-action fanfilm i utveckling av Blue Core Studios. Sonic har till och med spelat tillsammans med sin tidigare affärsrival Mario i en serie videospel med OS-tema.