Skip to content

HTTP-statuskodfel

29 de juni de 2021
Bundesstra e 400 number.svg 5801403c3df78cbc28eb2eb9

HTTP-statuskoder – varianterna 4xx och 5xx – visas när det finns någon form av fel vid inläsning av en webbsida. HTTP-statuskoder är standardtyper av fel så att du kan se dem i vilken webbläsare som helst, Edge, Internet Explorer, Firefox, Chrome, Opera etc. Vanliga 4xx- och 5xx HTTP-statuskoder listas nedan med användbara tips som hjälper dig att komma förbi dem och vidare till den webbsida du letade efter.

Vanliga HTTP-statuskoder
Statuskod Orsakfras Mer information
400 Dålig förfrågan Förfrågan som du skickade till webbplatsservern (till exempel en begäran om att ladda en webbsida) misslyckades på något sätt. Eftersom servern inte kunde förstå begäran kunde den inte bearbeta den och gav dig istället 400-felet.
401 Obehörig Sidan du försökte komma åt kan inte laddas förrän du först loggar in med ett giltigt användarnamn och lösenord. Om du precis har loggat in och fått 401-felet betyder det att de autentiseringsuppgifter du angav var ogiltiga. Ogiltiga referenser kan innebära att du inte har ett konto på webbplatsen, att ditt användarnamn har angetts felaktigt eller att ditt lösenord var felaktigt.
403 Förbjuden Åtkomst till sidan eller resursen du försökte nå är absolut förbjuden. Med andra ord betyder ett 403-fel att du inte har tillgång till vad du försöker se.
404 Hittades inte Sidan du försökte nå kunde inte hittas på webbplatsens server. Detta är den mest populära HTTP-statuskoden som du förmodligen kommer att se. 404-felet visas ofta som
Sidan kan inte hittas.
408 Föreslå uppehåll Förfrågan som du skickade till webbservern (som en begäran om att ladda en webbsida) slutade. Med andra ord betyder ett 408-fel att anslutningen till webbplatsen tog längre tid än webbplatsens server var beredd att vänta.
500 internt serverfel 500 Internt serverfel är en mycket allmän HTTP-statuskod vilket betyder att något gick fel på webbplatsens server men servern kunde inte vara mer specifik vad det exakta problemet var. Felmeddelandet om 500 interna server är det vanligaste ”serversidan” -felet du ser.
502 Dålig gateway En server fick ett ogiltigt svar från en annan server som den åtnjöt när han försökte ladda webbsidan eller fylla i en annan begäran från webbläsaren. Med andra ord är 502-felet ett problem mellan två olika servrar på internet som inte kommunicerar ordentligt.
503 Tjänsten är inte tillgänglig Webbplatsens server är helt enkelt inte tillgänglig för tillfället. 503-fel beror vanligtvis på tillfällig överbelastning eller underhåll av servern.
504 Gateway Timeout En server fick inte ett svar från en annan server i rätt tid när den försökte ladda webbsidan eller fylla i en annan begäran från webbläsaren. Detta innebär vanligtvis att den andra servern är nere eller inte fungerar korrekt.

HTTP-statuskoder som börjar med 1, 2 och 3 är inte fel och ses vanligtvis inte. Om du är intresserad kan du se dem alla listade här.