Skip to content

Hur Adobe gör dokumentsamarbete enkelt

22 de juni de 2021
adobecloudcollaborationpresetsync 3a8f1c26bcc1466fb3a2e905c6550233

Viktiga takeaways

  • Användare av Photoshop, Illustrator och Fresco kan nu samarbeta i molnet.
  • Användare kan inte arbeta på samma dokument samtidigt.
  • Verktyget fungerar på skrivbordet, iPad och iPhone.

Adobe har lagt till molnsamarbete i Photoshop, Illustrator och Fresco. Det är inga Google Docs, men det slår säkert den vanliga fram och tillbaka via e-post. Om du använder Photoshop, Illustrator eller Fresco på skrivbordet eller mobilen kan du snabbt dela ditt nuvarande dokument genom att trycka på en knapp och lägga till e-postmeddelandet till din medarbetare. Ni har båda åtkomst till samma fil, och ni kan båda redigera den. Till skillnad från Google Docs kan du dock inte arbeta på det samtidigt, men det är fortfarande mycket bättre än alternativen. ”Jag skickar dokument till kunder med WeTransfer Pro”, sa en professionell grafisk formgivare som föredrar att vara anonym Lifewire via direktmeddelande. ”Mycket av mitt arbete bygger på det faktum att kunder tror att de inte kan använda Photoshop.”

Stoppa, samarbeta och lyssna

Delning sker via Adobes Creative Cloud, dess online lagring och synkroniseringstjänst. För att dela ditt dokument öppnar du bara delningspanelen och anger en e-postadress. Eftersom ditt dokument redan är lagrat i molnet (om det inte är så måste du lagra det där för att dela), är delning direkt. Dina medarbetare kan visa och redigera dessa filer i sina egna kopior av Photoshop etc., och dessa synkroniseras tillbaka till din kopia. Som nämnts tidigare kan flera personer inte arbeta på ett dokument samtidigt, det sätt som flera författare samtidigt kan samarbeta på ett Google-dokument.

Lägga till en medarbetare i Photoshop

Även om du inte samarbetar om ett dokument finns det andra användningsområden för den här funktionen. Till exempel, istället för att skicka e-post och bevis fram och tillbaka med en klient eller din chef, kan du dela originalet. Fördelen är att du kan göra ändringar i slutet, och de kan se dem. Du har inte flera kopior av samma dokument, och processen går mycket snabbare. En annan bra användning är för lag. Om ditt team arbetar med ett projekt kan du nu dela tillgångar. Och eftersom det bara finns en version av en fil eller ett dokument kan du vara säker på att du alltid arbetar med rätt version. Och om saker går fel sparar Creative Cloud versioner så att du kan återgå till tidigare ändringar, fortfarande utan att behålla dubbletter.

”Att ha samarbetsverktyget inbyggt i [software] gör livet bättre, och också – eftersom vi pratar om Photoshop och Illustrator, som majoriteten av de kreativa teamen använder – är det pricken över i, säger Rohit Pulijalla från DevPixel designbutik Lifewire via e-post.

Cloud Trust

Nackdelen med synkronisering eller samarbete är att den finns i molnet. I praktiken är det mer troligt att du av misstag raderar dina egna filer än att ett företag som är dedikerat till molntjänster förlorar dina data. Men molnlagring är också helt utom din kontroll. Vissa designers kan inte använda molnlagring av sekretessskäl – kanske tillåter inte deras kunder det. Och för andra gör filernas storlek det opraktiskt. ”Jag har många Photoshop-filer som är hundratals megabyte stora”, sa grafisk formgivare Graham Bower Lifewire via e-post. ”Vissa är gigabyte. Jag litar inte på något molnlagring med dem, och absolut inte Adobes.”

Photoshop-förinställningar

Photoshop-användare får en extra bonus från den här nya uppdateringen. De kan nu synkronisera sina förinställningar mellan enheter. Det här är mer användbart om de använder flera stationära datorer eftersom Photoshop för iPad fortfarande är ett pågående arbete.

Förinställd synkroniseringsinställning i Photoshop

Men det är egentligen bara en sidofördel jämfört med synkronisering. Det är ett enkelt tillägg, men om du någonsin måste dela en fil med en annan person kan det vara en enorm tidsbesparing och förhindra förlorat arbete. Men först måste Adobe kanske vinna över skeptikerna. ”Jag har aldrig sett en bra synkroniseringslösning”, säger Bower. ”Jag skulle aldrig lita på en för att betala arbete.”