Skip to content

Hur Apple-enheter visar HDR ljusare än ren vit

25 de juni de 2021
apple mac pro display pro display pro 060319 28d96971e9ff4de58d5eb70e665ad110

Viktiga takeaways

  • Nya Mac-datorer, iPhones och iPads kan ”överdriva” vita pixlar för att utöka skärmens dynamiska omfång.
  • HDR-filmklipp visas som ljusare än den renvita bakgrunden runt dem.
  • Du behöver en Apple-enhet med en inbyggd skärm för att se effekten.

Det här är vildt: När du tittar på en HDR-video på höger Mac eller nya iPhones är den vita ljusare än den ljusaste delen av skärmen. Apple kallar det EDR, och det kan bli standarden för skärmar i framtiden. HDR, eller High Dynamic Range, är när en TV eller datorskärm visar ett större intervall från mörkt till ljus, med svartare svarta och vitare och ett utökat utbud av färger. Om du tittar på HDR-aktiverade filmer får du se det här utökade intervallet. Det är coolt och allt, men tänk om du tittar på en miniatyr av ett HDR-klipp på en icke-HDR-skärm? Det är där EDR kommer in. ”Det är en sak att se HDR-video på en HDR-TV, där hela bilden verkar helt enkelt ljusare och rikare. Det är en annan sak att se den här typen av bilder presenteras i det välkända sammanhanget med en full dator av mappikoner och filnamn ”, skriver konstnären Stu Maschwitz för visuella effekter på sin prolostbranschblogg. ”Det är som att promenera genom ett konstgalleri och snubla på en målning med sin egen bakgrundsbelysning.”

HDR-video på en iPhone 12 för att illustrera skillnaden mellan HDR och EDR.

Apples EDR

Apples EDR, eller Extended Dynamic Range, använder några smarta knep för att visa både HDR och SDR (Standard Dynamic Range) tillsammans på samma skärm. Det fungerar även på äldre Mac-datorer som aldrig såldes med HDR-skärmar. Det fungerar så här: Normalt kodas en ljusstyrka över 256 steg, där noll är ren svart och 255 är ren vit. När Mac bearbetar HDR-videon, tilldelar den 0-255 till vanliga fönster och andra saker på skärmen, men tilldelar också siffror över 255 till HDR-videon. Tricket kommer när hela partiet visas och fungerar bara om skärmens ljusstyrka är inställd under 100%. Mac förstärker sedan delar av skärmen för att visa ljusare pixlar samtidigt som det omgivande gränssnittet dämpas något. Om du har en ny iPhone eller iPad kan du kolla in den just nu genom att hitta HDR-video. Eller så kan du få en grov uppfattning om det i den här videon från Maschwitz:

Vem bryr sig?

Är EDR mer än ett snyggt trick? Ja och nej. För de flesta av oss är detta lite mer än en gimmick, men för videoföretag gör det det lättare att förhandsgranska klipp utan att behöva öppna dem i en speciell app. Och man kan också argumentera för att färgen var en gimmick när den ursprungliga Macintosh var helt kapabel att redigera text på sin svartvita skärm. Eller att högupplösta ”Retina” -skärmar var en gimmick. ”Det är som att promenera genom ett konstgalleri och snubla på en målning med sin egen bakgrundsbelysning.” Saken är att dessa gimmicks snabbt normaliseras och blir viktiga. Det är vad som händer här. Apple normaliserar HDR, som kan visas på sina enheter, och till och med spelas in med iPhone 12. Snart kommer vi att vara så vana vid att om konkurrenterna inte följer med kommer deras enheter att se enkla ut i jämförelse. Så nej, vi behöver inte EDR på våra telefoner och bärbara datorer, men – som näthinnans upplösning – när vi är vana vid det kommer det att bli svårt att gå tillbaka.