Skip to content

Hur Apples integritetsändringar kan påverka App Store

26 de juni de 2021
GettyImages 911071362 16c2ec84575b4461b0a7ebd7203b0138

Viktiga takeaways

  • Apple avvisar nu appar som inte uppfyller sina sekretessriktlinjer för iOS 14.5.
  • Apples nya sekretessregler kommer att ge användarna mer kontroll över hur deras data skördas och spåras av appar.
  • Experter säger att Apples integritetsförändringar kan leda till högre kostnader för nedladdning och installation av appar.

Apple börjar avvisa appar som inte uppfyller de nya sekretessriktlinjerna som lanseras med iOS 14.5, säger ett drag som experter kan leda till en fullständig uppskakning av App Store. Apple har varit mycket tydligt att de planerar att omforma hur applikationer samlar in användardata med iOS 14.5 och vidtar nu åtgärder för att omsätta dessa nya riktlinjer i praktiken. Flera utvecklare enligt uppgift har börjat få meddelanden om att deras appar har avvisats från appbutiken eftersom de inte uppfyller alla de nya kraven. Eftersom Apple tar sådan kontroll över datainsamlingen säger experter att det kan leda till stora förändringar i hur du får nya appar. ”Många utvecklare kommer att behöva fatta ett snabbt beslut. De kan antingen följa eller så kan de försöka flyga under radaren och hoppas att de inte blir fastslagna, säger Dave Hatter, en cybersäkerhetsledare, till Lifewire på ett samtal. ”För dem som följer dem kommer de att behöva sitta ner och ta reda på hur de kan tjäna pengar på sin app.”

Data säljer

AppTrackingTransparency-funktionen – ibland kallad ATT – är Apples svar på de pågående problemen med datainsamling som smarttelefonanvändare har upplevt i flera år nu. Med lanseringen av iOS 14.5 kräver företaget nu att alla apputvecklare innehåller ett meddelande som uttryckligen ber om tillstånd att spåra hur användare använder sina appar och huruvida deras data kan spåras över andra appar. Det är ett stort steg i den pågående kampen för att göra användarnas integritet till en prioritet i en värld där data har blivit en av de viktigaste råvarorna. Under de senaste månaderna har vi sett många företag driva på för att tillhandahålla bättre användarintegritetsalternativ, inklusive Googles egen flytt från individuell annonsspårning i sin Chrome-webbläsare. Med Apples nya ändringar kan dock sättet som utvecklare tjänar pengar på sina appar förändras helt. Det kan i sin tur förändra hur du får åtkomst till samma appar.

Apples sekretessfunktioner för appar som de visas i iOS 14

”Du är produkten,” förklarade Hatter. ”Om du inte betalar med pengar är du inte kunden.” Hatter säger att datainsamling är ett av de största sätten apputvecklare tjänar pengar på. När användare ges möjlighet att inte dela sina data kan det leda till att fler utvecklare drar på förhandsköp av sina appar eller till och med erbjuder månadsabonnemang för att kompensera för intäkterna från dataskörd. Du kan också se att vissa utvecklare väljer att avstå från att utveckla för App Store för att låta andra ta reda på hur de får det att fungera under de närmaste månaderna.

Orsak till oro

Medan Hatter ser steget som ett steg framåt ser andra det som föregångaren till en fullständig kollaps av hur digitala marknader fungerar. Företag som Facebook har lobbat hårt mot dessa förändringar och till och med gått så långt att de kallar dem konkurrensbegränsande och hävdar att de kommer att skada småföretag.

Som svar på detta har Apple hävdat att de nya riktlinjerna och policyerna som införs inte är utformade för att helt stänga av spårningsanvändare. Istället är de avsedda att göra användarna mer medvetna om vilken data de delar och sedan ge dem valet att tillåta eller tillåta datainsamling. Med allt detta i åtanke varnar Hatter för att vi kan se en stor omskakning av hur appar används på iPhones framöver. Reglerna som Apple sätter på plats kan i grunden förändra hur annonsörer kan skicka innehåll till användarna. Eftersom företag som Facebook är starkt beroende av reklam för intäkter – över 97% av Facebooks globala intäkter genererades från reklam 2020, enligt Statista – är det vettigt för företaget att vara orolig för de konsekvenser dessa förändringar medför. ”Om du inte betalar med pengar är du inte kunden.” Naturligtvis, med stora förändringar som detta, finns det alltid skäl att vara försiktiga, men Hatter säger att det fortfarande är oklart hur saker kommer att bli när Apple börjar verkställa den nya policyn. ”Jag är väldigt intresserad [in seeing] hur allt detta spelar ut de närmaste månaderna, sa han. ”Det är en enorm vinst för konsumenten. Men kommer det att ha den förödande inverkan som vissa människor som Facebook hävdar? jag vet inte. Jag är inte säker på att den genomsnittliga personen fortfarande är så orolig för det här. ”