Skip to content

Hur CHIP kan göra smarta hem mer intelligenta

19 de juni de 2021
GettyImages 932628958 9c19dc5600664e5ebef2841e010082b7

Viktiga takeaways

  • Project CHIP är ett öppet program som skapats för att förena smarta hem-enheter.
  • De första CHIP-stödda enheterna förväntas anlända i slutet av året och gör det enkelt att ansluta smarta hemteknologier från olika företag.
  • Om det tas upp i stor utsträckning kan CHIP revolutionera det nuvarande läget för smarta hemindustrin, vilket gör smarta enheter lättare för användare och tillverkare att arbeta med.

Att få smarta hemenheter från olika företag att arbeta tillsammans håller på att bli mycket lättare tack vare Project CHIP. Ursprungligen avslöjat 2019 är Project Connect Home Over IP (CHIP för kort) ett royaltyfritt, öppet program som skapats av Apple, Google, Amazon och Zigbee Alliance ― som för närvarande består av över 170 företag ― för att göra smarta hemapparater fungerar bättre tillsammans.

Även om det ursprungligen skulle släppas 2020 kunde vi äntligen se enheter med CHIP-stöd i slutet av detta år. Marknadens för närvarande splittrade karaktär gör det svårt för användare att köpa nya smarta hemapparater som fungerar sömlöst tillsammans, något som experter säger att CHIP hjälper till att lindra. ”För att skära rätt till jakten tror jag verkligen att CHIP kommer att vara en spelväxlare i det smarta hembranschen”, berättade Charlotte Robinson, en smart hembloggare och programvarutekniker, Lifewire i ett e-postmeddelande. ”Brist på interoperabilitet mellan enheter är den största faktorn som har bromsat tillväxten i denna bransch.”

Växande smärtor

Idén om det moderna smarta hemmet och sakernas internet (IoT) är en spännande idé, men för det mesta har det bara inte fungerat tidigare. Frustrationer från både konsumenter och tillverkare har uppstått, och det har lett till en av de mest fragmenterade marknaderna som tekniska användare kan doppa tårna på. ”Det är en spelväxlare för branschen, och jag tror att det kommer att göra tekniken mycket mer tillgänglig och förhoppningsvis mer prisvärd …” Istället för att oroa sig för huruvida en smart hemapparat skulle kunna uppfylla dina behov, måste du spendera mer tid att oroa sig för hur det kommer att fungera med dina nuvarande enheter ― om alls.

”Olika företag har gjort utmärkta produkter i vissa nischer inom smarta hembranschen, som videodörrklockor eller automatiska sprinklers,” förklarade Robinson. ”Men de lämnar mycket att önska angående sina andra produkter, som smarta termostater och smarta rökdetektorer. Detta orsakar mycket huvudvärk för konsumenterna eftersom de har de lika fruktansvärda alternativen att inte köpa den produkt som bäst passar deras behov eller köpa produkten, men möter kämpar för att fungera smidigt. ” Genom att göra interoperabilitet enklare har CHIP potential att ta bort många av de växtsmärtor som smarta husägare har kämpat med ― inklusive frustrationerna över huruvida en ny enhet kan fungera med sina gamla.

Det kommer också att göra det lättare för tillverkare att skapa nya smarta hem-enheter. De behöver inte oroa sig för att skapa dem för ett visst ekosystem, som Apple eller Amazon. Istället kan de göra dem med CHIP, så att de kan arbeta inom alla dessa ekosystem med andra CHIP-stödda objekt.

Kom tillsammans

Problemet med att införa nya standarder är att de ofta bara ökar situationens komplexitet. Det är också sant här. Medan CHIP gör mycket för att ta bort frustrationerna som orsakas av de nuvarande smarta hemekosystemen, måste det hämtas av tillverkare för att verkligen fungera. Tack och lov finns Amazon, Google och Apple, tre av de största tillverkarna av smarta hemteknik, på bottenvåningen och erbjuder redan support i HomePod Mini, Amazons Eero-routrar och Google Nest Hubs for Thread, en av de största delarna av CHIP. Tråd har utvecklats ett tag nu och är utformad för att integreras med internetprotokollnät (IP) sömlöst. Detta gör det enkelt för enheter som stöder Thread att ansluta till ditt nätverk och kommunicera med andra enheter utan att behöva ytterligare gateways, som hårdvara eller programvara, att köra korrekt.

Någon som justerar smarta hemkontroller på en väggmonterad surfplatta.

Produkter som inte stöder tråd kommer att anslutas via Wi-Fi, och de två teknikerna fungerar tillsammans för att kombinera de olika delarna av ditt smarta hem. Ändå finns det ingen garanti för att varje enhet som dessa företag gör kommer att ha CHIP-stöd eller att de andra olika tillverkarna där ute kommer att bygga teknik med den ingår. Eftersom det har så mycket universellt tilltalande för både tillverkare och konsumenter, säger Rex Freiberger, VD för GadgetReview, att chansen för ett brett stöd är troligt. ”Det är en spelväxlare för branschen, och jag tror att det kommer att göra tekniken mycket mer tillgänglig och förhoppningsvis mer överkomligt eftersom företag måste hoppa igenom färre ringar för att skapa programvara och hårdvara som parar ihop”, sa han.