Skip to content

Hur du åtgärdar Shell.dll hittades inte eller saknas fel

17 de september de 2021
shell dll error message 5ae76d71ba61770036578316

Shell.dll -fel orsakas av situationer som leder till borttagning eller korruption av skal -DLL -filen. I vissa fall kan shell.dll -fel indikera ett registerproblem, ett virus- eller skadlig programproblem eller till och med ett maskinvarufel. Felmeddelandet shell.dll kan gälla alla program eller system som kan använda filen på något av Microsofts operativsystem, inklusive Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP och Windows 2000.

Shell.dll -fel

Det finns flera olika sätt som shell.dll -fel kan visas på din dator. Här är några av de vanligaste sätten att se shell.dll -fel:

 • Shell.dll hittades inte
 • Det här programmet kunde inte startas eftersom shell.dll inte hittades. Ominstallation av programmet kan lösa detta problem.
 • Kan inte hitta [PATH] shell.dll
 • Filen shell.dll saknas.
 • Kan inte starta [APPLICATION]. En nödvändig komponent saknas: shell.dll. Vänligen installera [APPLICATION] på nytt.

Shell.dll -felmeddelanden kan visas när du använder eller installerar vissa program, när Windows startar eller stängs av, eller kanske till och med under en Windows -installation. Sammanhanget med shell.dll -felet är en viktig information som kommer att vara till hjälp när du löser problemet.

Hur du åtgärdar Shell.dll -fel

Ladda inte ner shell.dll från en ”DLL -nedladdnings” webbplats. Det finns många anledningar till att nedladdning av en DLL -fil är en dålig idé. Om du behöver en kopia av shell.dll är det bäst att skaffa den från den ursprungliga, legitima källan. Starta Windows i felsäkert läge för att slutföra något av följande steg om du inte kan komma åt Windows normalt på grund av shell.dll -felet.

 1. Återställ shell.dll från papperskorgen. Den enklaste orsaken till en ”saknad” shell.dll -fil är att du av misstag har raderat den. Om du misstänker att du av misstag har raderat shell.dll men du redan har tömt papperskorgen kan du kanske återställa shell.dll med ett gratis filåterställningsprogram. Att återställa en raderad kopia av shell.dll med ett filåterställningsprogram är en smart idé bara om du är säker på att du har tagit bort filen själv och att den fungerade korrekt innan du gjorde det.

 2. Kör en virus/malware -skanning av hela ditt system. Vissa shell.dll -fel kan relateras till ett virus eller annan infektion med skadlig kod på din dator som har skadat DLL -filen. Det är till och med möjligt att shell.dll -felet du ser är relaterat till ett fientligt program som maskeras som filen.

 3. Använd Systemåterställning för att ångra de senaste systemändringarna. Om du misstänker att shell.dll -felet orsakades av en ändring av en viktig fil eller konfiguration kan en systemåterställning lösa problemet.

 4. Installera om programmet som använder filen shell.dll. Om shell.dll DLL -fel uppstår när du använder ett visst program, bör ominstallering av programmet ersätta filen. Försök ditt bästa för att slutföra detta steg. Att ominstallera programmet som tillhandahåller shell.dll -filen, om möjligt, är en trolig lösning på detta DLL -fel.

 5. Uppdatera drivrutinerna för maskinvaruenheter som kan vara relaterade till shell.dll. Om du till exempel får ett felmeddelande ”Filen shell.dll saknas” när du spelar ett 3D -videospel kan du försöka uppdatera drivrutinerna för ditt grafikkort. Filen shell.dll är kanske eller inte relaterad till grafikkort – detta var bara ett exempel. Nyckeln här är att vara mycket uppmärksam på sammanhanget med felet och felsöka därefter.

 6. Rulla tillbaka en drivrutin till en tidigare installerad version om shell.dll -fel började efter uppdatering av en viss maskinvaruenhets drivrutin.

 7. Installera alla tillgängliga Windows -uppdateringar. Många servicepaket och andra patchar ersätter eller uppdaterar några av hundratals Microsoft -distribuerade DLL -filer på din dator. Shell.dll -filen kan ingå i en av dessa uppdateringar. Det är viktigt att uppdatera Windows även om shell.dll inte är en uppdatering från Windows Update. Det kan finnas en eller flera uppdateringar som ännu inte är installerade som behövs för att shell.dll ska fungera korrekt.

 8. Testa ditt minne och testa sedan din hårddisk. Vi har lämnat majoriteten av maskinvarufelsökningen till det sista steget, men datorns minne och hårddisk är lätta att testa och är de mest troliga komponenterna som kan orsaka shell.dll -fel eftersom de misslyckas. Om maskinvaran misslyckas med något av dina tester, byt ut minnet eller byt ut hårddisken så snart som möjligt.

 9. Reparera din installation av Windows. Om de enskilda felsökningsråden för shell.dll ovan misslyckas, bör en reparations- eller reparationsinstallation starta alla Windows DLL -filer till sina fungerande versioner.

 10. Använd en gratis registerrensare för att reparera shell.dll -relaterade problem i registret. Ett gratis registerrensare -program kan hjälpa till genom att ta bort ogiltiga shell.dll -registerposter som kan orsaka DLL -felet.

 11. Utför en ren installation av Windows. En ren installation av Windows raderar allt från hårddisken och installerar en ny kopia av Windows. Om inget av stegen ovan korrigerar shell.dll -felet bör detta vara din nästa åtgärd. All information på din hårddisk raderas under en ren installation. Se till att du har gjort det bästa försöket att åtgärda shell.dll -felet med ett felsökningssteg innan du utför en ren installation.

 12. Felsök ett maskinvaruproblem om något shell.dll -fel kvarstår. Efter en ren installation av Windows kan ditt DLL -problem bara vara maskinvarurelaterat.

Behöver du mer hjälp?

Om du inte är intresserad av att åtgärda detta problem själv, se Hur fixar jag min dator? för en fullständig lista över dina supportalternativ, plus hjälp med allt på vägen som att räkna ut reparationskostnader, ta bort dina filer, välja en reparationstjänst och mycket mer.