Skip to content

Hur du åtgärdar Wlanapi.dll inte hittas eller saknas fel

10 de september de 2021
wlanapi dll error message 5a787dbe3037130036108806

Wlanapi.dll -fel orsakas av situationer som leder till borttagning eller korruption av wlanapi DLL -fil. I vissa fall kan dessa fel indikera ett registerproblem, ett virus- eller skadlig programproblem eller till och med ett maskinvarufel. Wlanapi.dll -felmeddelandet kan gälla alla program eller system som kan använda filen på något av Microsofts operativsystem, från Windows 10 till Windows 2000.

Wlanapi.dll -fel

Det finns flera sätt att wlanapi.dll -fel kan visas på din dator. Här är några av de vanligaste:

 • Wlanapi.dll hittades inte
 • Det här programmet kunde inte startas eftersom wlanapi.dll inte hittades. Ominstallation av programmet kan lösa detta problem
 • Kan inte hitta [PATH] wlanapi.dll
 • Filen wlanapi.dll saknas.
 • Kan inte starta [APPLICATION]. En nödvändig komponent saknas: wlanapi.dll. Vänligen installera [APPLICATION] på nytt.
 • Procedurens ingångspunkt kunde inte finnas i det dynamiska länkbiblioteket wlanapi.dll.

Felets sammanhang är en viktig information som kommer att vara till hjälp när du löser problemet. Wlanapi.dll -felmeddelanden kan visas när du använder eller installerar vissa program, när Windows startar eller stängs av, eller kanske till och med under en Windows -installation. Men eftersom denna DLL -fil är nödvändig för att tjänsten Trådlöst LAN ska fungera korrekt i vissa versioner av Windows, är det mer vanligt när man försöker använda en trådlös enhet eller när man installerar ett program som behöver åtkomst till tjänsten.

Hur du åtgärdar Wlanapi.dll -fel

Ladda inte ner wlanapi.dll från en ”DLL -nedladdnings” webbplats. Det finns många anledningar till att nedladdning av en DLL -fil är en dålig idé. Om du behöver en kopia av denna DLL -fil är det bäst att hämta den från den ursprungliga, legitima källan.

 1. Återställ wlanapi.dll från papperskorgen. Den enklaste orsaken till en ”saknad” wlanapi.dll -fil är att du av misstag har raderat den. Om du misstänker att du av misstag har raderat den här filen, men du redan har tömt papperskorgen, kanske du kan återställa wlanapi.dll med ett gratis filåterställningsprogram. Att återställa en raderad kopia av en DLL -fil är en smart idé bara om du är säker på att du har tagit bort filen själv och att den fungerade korrekt innan du gjorde det.

  Starta Windows i felsäkert läge för att slutföra något av dessa steg om du inte kan komma åt Windows normalt på grund av felet.

 2. Installera tjänsten Trådlöst LAN om du använder ett Windows Server -operativsystem. Processen är lite annorlunda mellan Windows -versioner, men den allmänna tanken är att öppna Server Manager och sedan lägga till den funktion/roll som kallas Trådlös LAN -tjänst.

 3. Installera om programmet som använder filen. Om wlanapi.dll -felet uppstår när du använder ett visst program bör ominstallering av programmet ersätta filen.

 4. Uppdatera drivrutinerna för maskinvaruenheter som kan vara relaterade till wlanapi.dll. Om du till exempel får ett felmeddelande ”Filen wlanapi.dll saknas” när du försöker använda en trådlös enhet kan du försöka uppdatera drivrutinerna för ditt nätverkskort. Det kan vara ett klokt beslut att först avinstallera alla program som kan vara anslutna till den nätverksdrivrutinen. Om du till exempel har ett trådlöst program installerat som var den första bäraren av nätverksdrivrutinen, kan du ta bort hela programmet med ett gratis avinstalleringsprogram och sedan försöka uppdatera drivrutinen. Försök ditt bästa för att slutföra detta steg. Ominstallera programmet som använder wlanapi.dll -filen, om möjligt, är en trolig lösning på detta DLL -fel.

 5. Kör en virus/malware -skanning av hela ditt system. Vissa wlanapi.dll -fel kan relateras till ett virus eller annan infektion med skadlig kod på din dator som har skadat DLL -filen. Det är till och med möjligt att wlanapi.dll -felet du ser är relaterat till ett fientligt program som maskeras som filen.

 6. Använd Systemåterställning för att ångra de senaste systemändringarna. Om du misstänker att wlanapi.dll -felet orsakades av en ändring av en viktig fil eller konfiguration kan en systemåterställning lösa problemet.

 7. Kör kommandot sfc/scannow System File Checker för att ersätta en saknad eller korrupt kopia av wlanapi.dll -filen. Eftersom denna DLL -fil tillhandahålls av Microsoft, bör systemfilkontrollverktyget återställa den.

 8. Rulla tillbaka en drivrutin till en tidigare installerad version om wlanapi.dll -fel började efter uppdatering av en viss maskinvaruenhets drivrutin.

 9. Installera alla tillgängliga Windows -uppdateringar. Många servicepaket och andra patchar ersätter eller uppdaterar några av hundratals Microsoft -distribuerade DLL -filer på din dator. Wlanapi.dll -filen kan ingå i en av dessa uppdateringar.

 10. Testa ditt minne och testa sedan din hårddisk. Vi har lämnat majoriteten av maskinvarufelsökningen till det sista steget, men datorns minne och hårddisk är lätta att testa och är de mest troliga komponenterna som kan orsaka wlanapi.dll -fel när de misslyckas. Om maskinvaran misslyckas med något av dina tester, byt ut minnet eller byt ut hårddisken så snart som möjligt.

 11. Reparera din installation av Windows. Om de enskilda felsökningsråden för wlanapi.dll ovan inte lyckas, bör en reparations- eller reparationsinstallation starta alla Windows DLL -filer till sina fungerande versioner.

 12. Använd en gratis registerrensare för att reparera wlanapi.dll -relaterade problem i registret. Ett gratis registerrensarprogram kan hjälpa till genom att ta bort ogiltiga wlanapi.dll registerposter som kan orsaka DLL -felet. Vi rekommenderar sällan användning av registerrensare. Vi har inkluderat alternativet här som ett ”sista utväg” -försök innan det destruktiva steget kommer nästa.

 13. Utför en ren installation av Windows. En ren installation av Windows raderar allt från hårddisken och installerar en ny kopia av Windows. Om inget av stegen ovan korrigerar wlanapi.dll -felet bör detta vara din nästa åtgärd. All information på din hårddisk raderas under en ren installation. Se till att du har gjort det bästa försöket att åtgärda felet med hjälp av ett felsökningssteg före det här.

 14. Felsök ett maskinvaruproblem om något wlanapi.dll -fel kvarstår. Efter en ren installation av Windows kan ditt DLL -problem bara vara maskinvarurelaterat.

Behöver du mer hjälp?

Om du inte är intresserad av att åtgärda detta problem själv, se Hur fixar jag min dator? för en fullständig lista över dina supportalternativ, plus hjälp med allt på vägen som att räkna ut reparationskostnader, ta bort dina filer, välja en reparationstjänst och mycket mer.