Skip to content

Hur en Jump Box kan hoppa igång din bil

30 de juli de 2021
GettyImages 476192486 bb32c1b2182d41f2b30735338c76e482

Om du någonsin har försökt starta din bil och inte hört något annat än ett svagt klick, är du förmodligen bekant med huvudvärken som är involverad i krypning för att hitta bygelkablar och någon som är villig att ge en start. Kanske ringde du till och med väghjälp, och de dök upp med en snygg liten låda som på något sätt lyckades starta din bil. Enheter som kan ge en start utan ett andra fordon kallas vanligtvis hopplådor eller hoppstartare, och de är faktiskt ganska överkomliga och mycket lätta att använda. De måste laddas då och då, men det är en ganska liten investering av tid och pengar när de vägs mot mardrömmen att fastna i mitten av ingenstans med ett dött batteri.

Allt om Jump Boxes

Det finns många olika hopplådor där ute, men de delar alla några gemensamma egenskaper. I kärnan i varje hopplåda finns ett förseglat blysyra- eller gelpaketbatteri, som är permanent anslutet till alligatorklämmanslutningskablar. Eftersom batteriet är förseglat är det liten risk att det läcker eller läcker, även om du välter enheten. Batteriet är också vanligtvis förseglat i ett plasthölje, vilket ytterligare isolerar det. Vevströmmen och reservkapaciteten skiljer sig från en hoppbox till en annan, så medan vissa av dem knappast har tillräckligt med juice för att starta en golfbil, kan andra starta stora dieselmotorer, utformade för att starta dussintals bilar mellan laddningarna, och fungera i tuffa väderförhållanden. Förutom ett batteri och permanent anslutna bygelkablar innehåller vissa hopplådor också funktioner som:

  • Luftkompressor – Lufta lätt upp dina däck om du läcker ut.
  • Nödljus – Tänd vägbanan om du måste hoppa igång din bil, byta däck eller utföra annat nödarbete vid vägkanten.
  • Radios – Ge lite underhållning när du campar eller skrattar, eller lyssna efter viktiga meddelanden under nödsituationer och naturkatastrofer.
  • 12 volt tillbehörsuttag – Ge ström till 12 volt enheter som telefonladdare.
  • Omformare – Ge ström till praktiskt taget vilken elektronisk enhet som helst, även om du använder växelriktaren minskar hoppboxens förmåga att ge en hoppstart tills du laddar upp den igen.

Även om ingen av dessa funktioner är absolut nödvändiga, och du kan köpa en billig hopplåda som inte har någon av dessa klockor och visselpipor, kan de flesta av dessa funktioner vara ganska praktiska på vägen.

Att använda en Jump Box säkert

För att kunna använda en hoppbox säkert måste du följa samma grundläggande procedur som du skulle göra för en normal hoppstart. Om ditt fordon har några speciella procedurer bör du följa dem. Annars bör du ansluta den positiva hoppboxkabeln till den positiva batterianslutningen och sedan ansluta den negativa hoppboxkabeln till en bra mark. Även om du kan ansluta den negativa hoppboxkabeln till den negativa batteripolen, är det säkrare att använda en mark någonstans på motorn eller chassit. Även om procedurerna är likartade, använder du en hopplåda med ett ytterligare problem. Eftersom kablarna i de flesta hoppboxar tenderar att vara ganska korta, måste hoppboxen vanligtvis sitta någonstans i motorrummet. Detta utgör en potentiell fara, så det är viktigt att du ser till att enheten inte finns någonstans nära kylarfläkten, någon av tillbehörsremmarna eller remskivorna eller placeras på ett sådant sätt att den kan lossa eventuella elektriska anslutningar eller sensorer.

Jump Box-användning utanför Jumpstarting

Hoppboxar är främst utformade för att starta, men de kan användas för många andra saker. Även de mest grundläggande enheterna har vanligtvis ett inbyggt 12-volts tillbehörsuttag, som kan användas för att driva alla 12 volts enheter. Det betyder att du kan använda en hopplåda för att ladda din mobiltelefon, driva din bärbara dator eller köra något annat som du har en 12 volts nätadapter för. De är också bra för tailgating, camping och andra aktiviteter eftersom de gör att du kan driva din elektronik utan att tömma bilbatteriet. Hoppboxar med funktioner som däckkompressorer kan också användas för att lufta upp dina bildäck, strandleksaker och andra uppblåsbara föremål, förutsatt att du har rätt adapter. Naturligtvis är det alltid viktigt att komma ihåg att en hopplåda vanligtvis har ett förseglat blybatteri i sin kärna. Så även om de vanligtvis inte läcker, bör du inte bara anta att din aldrig kommer att göra det. Om du vill vara särskilt säker väljer du en hoppbox som har ett inbyggt gel eller AGM-batteri (absorberat glasmatta).

Skapa din egen hopplåda

Eftersom en hopplåda i grunden bara är ett förseglat blybatteri med inbyggda bygelkablar är det tekniskt möjligt att göra egna. Även om du köper en hopplåda är det oftast billigare än att bygga en egen, det finns vissa fall där du kanske vill ha det extra batteriet till hands. Vissa reparationsanläggningar gör sina egna hoppboxar genom att helt enkelt fästa flera batterier på en handbil, koppla ihop dem parallellt med tunga kablar och sedan ansluta ett bra par bygelkablar. Detta är en fantastisk installation som ger massor av reservkapacitet, men det är inte exakt bärbart. Om du vill skapa din egen hopplåda är det bästa och säkraste sättet att få ett förseglat, underhållsfritt batteri med höga vevförstärkare (CA) och kalla vevförstärkare (CCA), förutom en batterilåda som är tillräckligt stor för att passa den inuti. Batterilådan är en viktig del av ekvationen på grund av att även om förseglade blybatterier vanligtvis inte läcker om de välter, kan de läcka och ofta läcka på grund av ålder, överladdning och andra faktorer. Den säkraste typen av batteri att använda när man bygger en hoppbox är ett gel- eller AGM-batteri, men de är vanligtvis dyrare än förseglade blybatterier. Det sista du behöver för att göra din egen DIY-hopplåda är en uppsättning bygelkablar. Du behöver inte fästa dem permanent i batterilådan och att lämna dem frånkopplade är faktiskt en ganska bra idé eftersom det minskar sannolikheten för oavsiktlig kortslutning.