Skip to content

Hur företag kan hålla kvinnor i teknik

23 de juni de 2021
GettyImages 1128252197 7b90255f5c23493890f0000a9b46b1c4

Viktiga takeaways

  • Hälften av kvinnliga arbetstagare kommer att lämna sitt tekniska jobb vid 35 års ålder, visar en studie.
  • Den främsta anledningen till att unga kvinnor lämnar teknikjobb är på grund av icke-inkluderande företagskultur.
  • Företag måste tillhandahålla bättre förebilder och mer flexibilitet, säger experter.

En ny rapport visar att företag måste göra mer för att hålla kvinnor i tekniska jobb eftersom hälften av kvinnorna som går in på fältet lämnar 35 år. Den huvudsakliga anledningen till att unga kvinnor lämnar teknik är på grund av icke-inkluderande företagskultur, enligt rapporten från konsultföretaget Accenture och ideella Girls Who Code. Förlusten av kvinnor komplicerar ansträngningarna att diversifiera en bransch som redan främst är vit och manlig. För att behålla kvinnor måste företagen starta breda initiativ som inkluderar att uppmuntra föräldraledighet, tillhandahålla mentorer och finansiera anställda resursnätverk, fann rapporten. ”När du kommer under det är den största faktorn för kvinnor som lämnar teknik att de frågar om det här är en plats där jag passar”, säger Gloria Samuels, Senior Managing Director på Accenture, i en telefonintervju. ”Är det här en plats att balansera mitt liv? Vem värderar mig? Är det en plats där jag kan ta hela mitt jag till jobbet?”

Olika perspektiv

Att lösa problemen som får kvinnor att avgå kommer att vara svårt om människor inte kan komma överens om orsaken; Det finns en klyfta mellan hur företag och deras anställda ser situationen med kvinnor, konstaterade rapporten. Fyrtiofem procent av de mänskliga resurserna (HR) svarade att det är ”lätt för kvinnor att trivas inom teknik.” För kvinnor är andelen 21 och den sjunker till 8 procent för kvinnor i färg. Färre än hälften av HR-ledarna (38%) tycker att bygga en mer inkluderande kultur är ett effektivt sätt att behålla och främja kvinnor.

”När du kommer under det är den största faktorn för kvinnor som lämnar tekniken att de frågar om det här är en plats där jag passar.” Att uppfostra barn är en viktig anledning till att kvinnor lämnar teknologiroller, sade Samuels och tillade: ”Det är inte bara moderskaps- eller faderskapsledighet. Det erkänner, och särskilt under COVID just nu, hur människor försöker balansera hemundervisning och arbetsansvar och tvåföräldrar familjer. ” För arbetande mammor är det viktigt att främja flexibilitet inom företag, säger Geraldine Teboul, global marknadschef på teknikföretaget Signavio, i en e-postintervju. ”Organisationer måste se till att det ligger inom företagets mentalitet att främja jämställdhet, flexibilitet för kvinnor och att kvinnor känner sig bekväma att tala upp”, säger Teboul.

Trots de framsteg som gjorts i jämställdhet under årtionden, klarar kvinnor fortfarande en tyngre belastning än män när det gäller att balansera arbete och familj, säger Shelley Gretlein, vice president för varumärke och kommunikation, global marknadsföring på teknikföretaget NI, i en e-postintervju. ”Det är ofta de som minskar arbetstiden för att göra det och ofta på bekostnad av sin karriär”, säger Gretlein. ”Denna kontrast har blivit ännu mer skarp under den globala pandemin, där kvinnor nu har till uppgift att jonglera den enorma bördan av virtuell skola samtidigt som de kartlägger en ny väg att arbeta hemifrån.”

Matcha med mentorer

En anledning till att många kvinnor lämnar den tekniska arbetskraften är att de inte kan hitta förebilder, säger observatörer. Ta D’vorah Graeser, VD för KISSPatent, som säger att hon grundade sitt första företag 32 år gammal eftersom hon trodde att hon inte hade något alternativ. ”Jag kunde inte se en väg inom en organisation där inga kvinnor hade gjort det upp karriärstegen”, sa hon i en e-postintervju. Att ha en mentor kan göra hela skillnaden i kvinnors framgång inom teknik. Att matcha unga anställda med ”kvinnor som har gått före dig och lyckats, kvinnor som har gått före dig och snubblat och kvinnor som ännu inte har fått sin första befordran kommer alla att ge dig en stark grund för att blomstra och perspektiv (aka visdom) till tillväxt, säger Gretlein.

Ung affärskvinna som ser till och med fönster.

Och medan löneskillnaderna minskar är de fortfarande en faktor för att hålla kvinnor. Tekniska roller lönar sig över genomsnittet på varje utbildningsnivå; medianinkomsten är $ 82k vs $ 47k i alla roller, enligt Accenture-studien. Och löneskillnaderna mellan könen är lägre i tekniska roller. Kvinnor i datorer tjänar 87% av vad män tjänar mot 80% i alla roller. Men bara 45% av alla kvinnliga teknikarbetare litar på att de får samma lön som män; detta sjunker till 32% för dem som bytte teknik. ”Behåll kvinnor, använd ett externt företag om du måste, genom att göra en granskning av din företagskultur och betala eget kapital”, säger Malaika Paquiot, produktchef på K4Connect, i en e-postintervju. ”Lyssna och agera på det du hör. Ofta kommer kvinnor att berätta exakt vad deras behov är.”

Säkra, olika miljöer

Att skapa en välkomnande miljö är lika viktigt som lönejämlikhet, säger observatörer. ”Företagen måste också ange tonen och göra helt klart att ett företag som domineras av män är dåligt för företagen”, säger Jing Sun, grundare av IoTeX, i en e-postintervju. ”Sexism är inte en politisk fråga. Istället måste hela organisationen se främjandet av kvinnor som grundläggande för företagets framgång.” Att främja mångfald är också en del av lösningen, sa Graeser. ”Teknikföretag måste rekrytera fler kvinnor, särskilt kvinnor i färg, och tillhandahålla tydliga karriärvägar så att de kan se att de har en framtid att blomstra.

Om människorna ovan är vita män, är deras nätverk sannolikt också vita män. [who] är benägna att anställa inom sina nätverk. ”” Behåll kvinnor, använd ett externt företag om du måste, genom att göra en granskning av din företagskultur och betala eget kapital. ”Företag bör också engagera sig i samhällen för att få kontakt med kvinnor, sade Gretlein.” Empower och belöna kvinnliga ledare för att vara i samhället, sitta i styrelser för STEM-ideella organisationer, ge mentor för unga kvinnor att hantera motgångar som de möter och verkligen tillföra värde till kommande generationer av kvinnor inom teknik. ”Men alla dessa ansträngningar kommer att vara förgäves om tillräckligt kvinnor är inte i teknikjobb i första hand. Andelen kvinnor i teknik har minskat under de senaste 30 åren. För att överbrygga detta gap måste företagen aktivt rekrytera kvinnor, säger Paquiot. ”Gör ett intervju för kvinnor för roller ett krav, ”sade hon.” Insistera på olika kandidater från rekryteringsföretag. Gå till organisationer som mentor kvinnor att rekrytera. Lita inte bara på remisser från din mestadels manliga personalbas. ”

Affärskvinna i en rullstol som skakar hand med en annan person

En ny modell för rekrytering av positiva åtgärder var ett testprogram vid Eindhoven University of Technology, där kvinnor endast fick lediga tjänster under de första sex månaderna. ”Bara om kvinnorna inte kunde fylla rollerna under den tiden kunde män ansöka”, påpekade Graeser. ”Detta tvingade ledarna att söka utanför sina nätverk och resultatet, förvånande nog, var att de plötsligt kunde hitta kvinnor som passade bra för rollerna.” Insatserna blir högre varje dag för kvinnor i den tekniska arbetskraften. Coronaviruspandemin belastar arbetande mödrar ojämnt. Hur väl företag behåller sina kvinnliga anställda kan vara en nyckelfaktor i landets ekonomiska återhämtning.