Skip to content

Hur HeyShadyLady reinvents sig själv på Twitch

18 de juni de 2021
HeyShadyLady 22186519f6af42d699084922c04b92de

HeyShadyLady är en innehållsskapare för renässans. Från streaming och långformade videor till samhällsbyggande gör den här tarotläsaren med en undervisningssträcka allt.

Ty Baka började streama i spelvärlden 2016. Baka har en förmåga att återuppfinna, nu existerande som din vänliga stadsströmningscoach. Vad ska hon göra härnäst? Till och med hon har ingen aning. ”Jag sa alltid till min mamma att jag vill göra vad jag vill göra, och jag vill få betalt … och det är typ av vad jag gör. Just nu känns det som att jag befinner mig i en evolutionär fas som att komma ut av kokongen, sade hon i en telefonintervju med Lifewire. År 2020 vann hon 1000 Dreams Twitch Broadcasther Grant, som tilldelade henne $ 1 000 för att återinvestera i hennes streamingkarriär på plattformen. Hon är här för att låta världen veta att även små skapare kan kasta en mycket stor skugga.

Snabb fakta

  • namn: Ty Baka
  • Ålder: 33 år gammal
  • Från: Ty var en södra gal född i Texas, men främst uppvuxen i North Carolina, Ty hade en Brady Bunch-familj, komplett med sina föräldrar och sex syskon.
  • Slumpmässig glädje: Titta på stjärnorna! Andlighet, inklusive astrologi och ockult, är stora delar av hennes liv och strömmande karriär.
  • Nyckel citat eller motto att leva efter: ”Ingenting fungerar om du inte gör det.”

Gör uppror med en orsak

Under hela sitt liv har Baka haft en tumultartad relation med det normativa samhället. Som barn av roliga, södra hippor var det helt inbäddat i henne att vara ett steg före kulturen. Hennes alternativa stil och kreativa disposition var alltid närvarande. Oavsett om hon kanaliserade det till pedagogiska syften eller hennes konst, har Baka alltid varit en fisk som simmar uppströms. Hennes trotsiga strider informerade hennes konst, som i sin tur informerade hennes karriärval och hennes eventuella razzia i den flytande världen av innehållsskapande. Det finns inget mer underordnat än att vara din egen chef och ställa in dina egna timmar, sa hon.

Hennes väg till status som mikroinfluencer är lätt trampad. Hon började äldre än många, men det gav henne mer erfarenhet och en unik känsla som gjorde det möjligt för henne att bättre förstå vad hon ville och hur man skulle manifestera det. ”Jag har aldrig känt mig mer säker på vad jag representerar i den här världen. Om du inte står för vad du är, i kärnan, existerar den rösten aldrig, och allt förblir i detta normala status quo, och det är aldrig förändras eller utvecklas, sa hon om sin upplevelse att upptäcka vem hon var genom 20-talet.

En bild av HeyShadyLady - aka Ty Baka - spelar en ukulele.

”Det finns en bortservice som du gör för många människor genom att hålla dig själv för dig själv.” Detta inspirerade henne att skapa utrymme och gemenskap för människor som inte liknar henne. Enter Offbeats, en unik gemenskap som hon skapade på Discord som en fristad för Twitch-utstödda. Mer specifikt, en inriktad på kvinnor och queer människor och alla ”dorky weirdos” hon hade kommit att umgås med. ”Jag ville skapa ett utrymme som firade häxigt innehåll som tarot-nischen. Det är kraftigt förlöjligat i den allmänna Twitch-spelsfären”, förklarade innehållsskaparen.

The Witching Hour

Hon strömmade ursprungligen populära AAA-titlar som Overwatch och skräckspel. Detta resulterade i en huvudsakligen manlig fanbas som snabbt surnade efter en olycklig incident med en manlig tittare som skickade henne en Snapchat av en screengrab av hennes klyvning och sa, ”Fler strömmar som denna, snälla.” Det var i det ögonblicket hon började punktskatta publiken som hon hade kultiverat och uppfinna sig själv med tarot-, coaching- och sandlådesspel som lockade en mer kvinnlig och queer publik. Något hon kallade ”frigöra”. ”Det finns en bortservice som du gör för många människor genom att hålla dig själv för dig själv.” ”Den skrämmande delen av att vara innehållsskapare är internetens anonymitet och att bli ett objekt som behandlas men internet känns som att behandla dig den dagen”, sa hon och kämpade med tanken på att vara välkänd. ”Jag känner mig mer självsäker nu [and] kunna uttrycka mig autentiskt eftersom jag har lagt en publik runt mig som stöder mig som individ och inte som någon form av objekt eller idé. ””

En smak av framgång

Hennes första smak av viral framgång kom med lanseringen av hennes första producerade YouTube-video, en handledning om hur man hjälper streamers att växa efter och engagera sig i sin stream. Den har samlat nästan 500 000 visningar sedan den skapades och är fortfarande hennes mest populära video hittills. ”Det var bara jag som försökte hjälpa mina vänner att prata med dig själv … Jag tittade på många av mina vänner som försökte komma in i streaming som bara skulle sitta där tyst och inte visste hur man gjorde det,” hon skrattar. ”Och den videon sprängde. Nu får jag många människor som säger att de aldrig skulle ha börjat strömma om det inte hade varit för mig.”

Över natten blev hon en oavsiktlig strömmande tränare, översvämmad med förfrågningar från nyblivna streamers i hopp om att lära sig fånga uppmärksamheten hos en ständigt svårfångad digital publik. Hon drömde om att vara lärare och på många sätt var det precis vad hon åstadkom.

Hennes innehåll handlar om att överföra information och förmedla kunskap till sin fångna publik på sätt som inte skiljer sig från en modern, digitaliserad pedagog. Medan hon inte kommer att namnge, är hon tränaren som lärde dina favorit Twitch Partners hur man bättre interagerar med sin publik och skapar ett varmt, personligt varumärke i en-mot-en coaching sessioner. Den pedagogiska böjningen har blivit lika med varumärket HeyShadyLady och där hon ser sin karriär för innehållsskapande framöver. Från en typisk spelstreamer till en lärare och läkare. Metamorphosis och reinvention är hennes muses.