Skip to content

Hur Mac-datorer kan dra nytta av iOS-liknande automatisering

24 de juni de 2021
CloseupofmanwithiPhoneX d309e21fffdf41bf93b642561a05816b

Viktiga takeaways

  • Genvägar låter dig automatisera nästan vad som helst på iPhone och iPad.
  • Mac har kraftfullare automatisering, men den är döende och svår att använda.
  • Mac kan köra genvägar, men appar måste stödja det.

Varför finns det inget så bra som iOS-genvägar på Mac? IPhone hade inte ens kopiera och klistra in förrän två år efter lanseringen, och ändå har den nu bättre automatisering än den medelålders Mac. Genvägar är iOS: s inbyggda system för att automatisera din iPhone eller iPad. Det är intuitivt, kraftfullt, enkelt och roligt att använda och är anslutet djupt in i iOS-funktionerna. På Mac finns det inget så enkelt eller så bra stöd. AppleScript och Automator har livstöd, shell-scripting är för svårt för vanliga människor och till och med tredjepartsautomationsappar är förvirrande. Vad pågår? ”Jag tror att skala – iOS är förmodligen prioriterat för Apple med tanke på storleken på de relevanta marknaderna,” veteran iOS- och Mac-utvecklaren James Thomson berättade Lifewire via direktmeddelande.

Genvägar

iOS är låst. Appar kan inte prata med varandra, och det inre arbetet i operativsystemet iPhone och iPad hålls långt ifrån nyfikna tredjepartsappar. Vilket gör det desto mer mirakulöst att genvägar började som en sådan tredjepartsapp. Det hette Workflow, och Apple gillade det så mycket, det köpte företaget, bakade appen till iOS och döpte om det. Genvägar låter dig stränga ihop många åtgärder för att automatisera i stort sett allt på din iPhone eller iPad. Det är en form av visuell programmering, bara det är lättare.

Du drar bara färdiga block på en duk, och de körs efter varandra. Genvägar kan vara så enkla som att ändra storlek på en bild och spara den i Dropbox, eller så komplexa som en vanlig app. Många tredjepartsappar innehåller genvägar i sina appar så att du kan automatisera dem. Men majoriteten av åtgärderna är inbyggda. Du kan komma åt kameran, spela in ljud, klippa video och mycket mer. Du kan skapa genvägar för att översätta text, spela musik och tända lamporna när du kommer hem och mycket mer. Det finns till och med ett galleri i appen för att bläddra i exempelgenvägar. Du kan också utlösa genvägar automatiskt. Anslutning till en viss högtalare kan starta din favoritfilmapp och slå på Stör till exempel. Genvägarnas styrka kommer från kombinationen av användarvänlighet, kraftfulla funktioner och kontinuerligt stöd – både Apple och utvecklare lägger till nya åtgärder hela tiden. Det är aktivt, spännande och levande.

Automation på Mac

Automation på Mac är mycket kraftfullare än på iOS. Du kan skriva Applescripts, använda Automator (genvägarnas äldre syskon) eller öppna ett terminalfönster och börja skapa skalskript. ”Apple verkar ha övergett automatiseringen på Mac, men det faktum att det aktivt utvecklar genvägar på iOS visar att det inte har avskaffat konceptet helt.” Det finns också flera appar från tredje part som låter dig bygga automatiseringar med steg-för-steg-block, som liknar både Automator och genvägar. Och ändå är automatiseringen på Mac döende. Automator verkar ha haft mycket få uppdateringar de senaste åren, om någon. Just förra veckan försökte jag skapa en automatisering som skulle ta nya e-postmeddelanden från en viss avsändare och konvertera dem till PDF-filer. Låter enkelt, eller hur? Det är inte. Du måste installera verktyg i kommandoraden och sedan skriva ett skript för att använda det.

Genvägar på Mac?

Det kan vara den allmänna försummelsen som Mac har lidit sedan iOS kom. Mac har spenderat det senaste decenniet med mycket få spännande förändringar och åtminstone ett katastrofalt problem som Apple ignorerade i flera år. Det förändras tack vare de nya Apple Silicon Mac-datorerna och förhoppningsvis kommer programvaran att följa.

En person sitter med en MacBook i knäet medan en annan ser på.

En möjlighet är att Apple tar genvägar till Mac. Utvecklaren Steve Troughton-Smith har redan fått genvägar som körs på Mac, efter att han avslöjat koden begravd av Apple i en betaversion av macOS 10.15 Catalina. Det största hindret är att genvägar kan fungera med appar som överförs från iOS (kallas Catalyst-appar), men inte med appar som är byggda för Mac (AppKit-appar). ”Min förståelse är att de flesta bitarna finns för att göra genvägar på Mac med Catalyst-appar”, säger Thomson. ”Men det måste göras mer arbete för att få dem att fungera med AppKit-appar (möjligt att kräva utvecklare att skriva om saker, eftersom systemen är helt annorlunda).” Apple verkar ha övergivit automatisering på Mac, men det faktum att det aktivt utvecklar genvägar på iOS visar att det inte har avskaffat konceptet helt. Det kan därför finnas hopp att genvägar, eller något liknande, äntligen kommer tillbaka till Mac.