Skip to content

Hur man använder Gnome Shell Extensions

15 de september de 2021
gnomeheronew 5c34e84c46e0fb000186e2df

GNOME är ett användarvänligt och effektivt skrivbord. Tillägget av tillägg gör GNOME ännu mer effektivt och produktivt. GNOME Shell -tillägg är installerbara applikationer som utökar skrivbordets funktionsuppsättning. Shell -tillägg fungerar bara med GNOME 3.0 och nyare och med GNOME Shell -skrivbordet. De flesta moderna Linux -distributioner som använder GNOME kommer med GNOME Shell, inklusive Ubuntu, Debian och Fedora.

Vad är GNOME Shell Extensions?

GNOME Shell, en av många Linux -stationära datorer, ger kärnan användargränssnitt för GNOME. Det är hur du interagerar med applikationer (t.ex. LibreOffice) och tjänster (t.ex. utskrift). Som standard har GNOME Shell en uppsättning funktioner som bestäms av utvecklarna. Men med tillägg av GNOME Shell -tillägg är det möjligt att gå utöver standardfunktionsuppsättningen. GNOME Shell-tillägg är kodbitar, skrivna av tredjepartsutvecklare, som ändrar hur GNOME-skrivbordet fungerar och lägger till små funktioner som förbättrar användbarheten för GNOME. Med GNOME Shell Extensions kan du lägga till en elegant (och effektiv) docka på skrivbordet, ett kraftfullt urklipp, en skrivbordsmeny (för enklare appstart) och mer. Innan du dyker för djupt in i någon lista över möjliga tillägg, ta reda på hur du installerar och använder dessa praktiska verktyg.

Aktivera GNOME -tillägg via din webbläsare

Installationen av GNOME -tillägg är enkel. Men innan du installerar tillägg, ta hand om ett par beroenden. Här är hur:

 1. Öppna ett terminalfönster och ge sedan ut kommandot install. För Fedora anger du: sudo dnf install chrome-gnome-shell

  För Ubuntu anger du: sudo apt install chrome-gnome-shell

 2. Öppna en webbläsare och gå till installationssidan för webbläsartillägget. Välj när du uppmanas Tillåta.

 3. Välj när du uppmanas Lägg till.

  Lägg till -knapp i GNOME Shell Integration

 4. Starta om webbläsaren och du är redo att installera ett GNOME Shell -tillägg.

Installera ett GNOME -tillägg

GNOME Shell -tillägg installeras från den officiella GNOME -tilläggssidan. Du behöver inte utfärda kommandon (utanför installationen av beroenden) eller söka efter tillägg i distributionens app store. Processen för att installera GNOME Shell -tillägg är också densamma, oavsett vilken version av Linux du använder (så länge GNOME Shell är skrivbordet). För att installera ett tillägg, öppna en webbläsare och gå till sidan GNOME -tillägg. Väl där:

 1. Sök efter ett tillägg du vill installera. För att välja ett tillägg, flytta omkopplaren till placera.

  På/Av -omkopplare i ett GNOME -tillägg

 2. Välj när du uppmanas Installera.

  Installeringsknapp för ett GNOME -tillägg

 3. Låt installationen slutföras.

 4. Ditt tillägg är klart att använda.

Konfigurera GNOME -skaltillägg

Vissa tillägg inkluderar konfigurationsalternativ. För att konfigurera ett tillägg, uppdatera webbläsarsidan (välj Uppdatera i webbläsarens verktygsfält eller tryck på F5 tangent på tangentbordet). En ny konfigurationsknapp visas bredvid omkopplaren. Klicka på den knappen för att visa konfigurationsalternativen för tillägget. Inte alla tillägg erbjuder konfigurationsalternativ. Om du uppdaterar webbläsarens tilläggssida och inte ser konfigurationsknappen innehåller tillägget inga alternativ.

Inaktivera och ta bort tillägg

Att inaktivera och ta bort ett tillägg är lika enkelt som att installera ett. Inaktivering av ett tillägg lämnar tillägget installerat, men inaktiverar det så att det inte visas på skrivbordet. Om du tar bort ett tillägg avinstalleras det från skrivbordet. Så här gör du var och en:

 • För att inaktivera ett tillägg, återgå till tilläggets webbsida och flytta omkopplaren till AV placera.
 • För att ta bort ett tillägg, återgå till tilläggets webbsida och klicka på X i den röda rutan. Du uppmanas inte att ta bort; det avinstalleras automatiskt.