Skip to content

Hur man använder Google Stadia med en Xbox-kontroller

16 de juni de 2021
stadiaxboxonecontrollerfixed f1e3ed97c69044649441377e97a2f377

Stadia är Googles spelströmningstjänst som har sin egen trådlösa styrenhet, men du behöver inte ha en Stadia-kontroller för att kunna använda Stadia-tjänsten. Om du har en Xbox-handkontroll till hands kan du använda den för att spela Stadia-spel på din dator eller telefon och undvika extra kostnader för att köpa en Stadia-kontroller. Så här ansluter du Xbox och Stadia.

 

Använda en Xbox-kontroller med Stadia

Medan Xbox-kontroller fungerar bra med Stadia är situationen lite komplicerad. Det finns några huvudtyper av Xbox-kontroller som du troligtvis äger: trådbundna och trådlösa Xbox 360-kontroller, Xbox One Elite-kontroller, Xbox One-kontroller och den reviderade versionen av Xbox One-handkontrollen som först levererades med Xbox One S. Det finns också tre huvudsakliga sätt att spela Stadia: på en dator med Chrome-webbläsaren, på en telefon med Stadia-appen och på en TV med Chromecast Ultra.

Använd följande kompatibilitetstabell för att se om du kan använda din Xbox-styrenhet trådlöst eller trådbundet med Chrome eller Android:

Enhet Chromecast Ultra Google Chrome Telefon
Xbox One-kontroller (ny) Nej USB och Bluetooth USB och Bluetooth
Xbox One-kontroller (gammal) Nej USB USB
Xbox One Elite Controller Nej USB USB
Xbox 360-kontroller Nej USB USB

När du har räknat ut vilka alternativ som är tillgängliga baserat på din hårdvara måste du hitta motsvarande uppsättning instruktioner nedan för att börja spela Stadia med din Xbox-kontroller.

 

Så här använder du Google Stadia med en Xbox-kontroller på Chrome via USB

Detta är det enklaste och mest pålitliga sättet att spela Stadia med en Xbox-kontroller, eftersom det fungerar med det bredaste utbudet av Xbox-kontroller, Xbox-kontroller har inbyggt stöd för Windows 10, och du kan till och med använda den här metoden med macOS om du laddar ner en ytterligare förare från Github. Denna metod fungerar för de flesta Xbox One- och Xbox 360-kontroller.

 1. Installera Chrome-webbläsaren om du inte redan har den installerad. Stadia kräver Chrome version 77 eller senare. Uppdatera din Chrome-installation om det behövs.
 2. Anslut din Xbox-kontroller till din dator med en USB-kabel.
 3. Vänta tills din dator känner igen styrenheten och installerar alla nödvändiga drivrutiner. Vissa Mac-användare måste ladda ner och installera 360Controller från Github för att använda en Xbox 360-kontroller.
 4. Öppna Chrome och navigera till stadia.google.com.
 5. Du är redo att börja spela. Vissa Mac-användare har rapporterat att Stadia inte känner igen sin Xbox-controller, men att controller fungerar efter att ha startat ett spel. Försök starta ett spel med musen och kontrollera om kontrollenheten fungerar i spelet.

 

Så här använder du Google Stadia med en Xbox-kontroller på Chrome via Bluetooth

Den här metoden är praktisk eftersom du inte behöver hantera fysiska kablar, men den fungerar inte med alla Xbox-kontroller. Bluetooth är också lite mindre tillförlitligt än att använda en fysisk USB-kabel, så du kan uppleva enstaka ingångsfördröjningar eller tappade ingångar när du spelar på Stadia med den här metoden. Den här metoden fungerar bara med Bluetooth-aktiverade Xbox One-kontroller, Windows 10 och macOS. Om det inte fungerar uppdaterar du din kontroller och ditt operativsystem.

 1. Installera Chrome-webbläsaren om du inte redan har den installerad.
 2. tryck på Xbox för att slå på den.
 3. Tryck på styrenhetens ansluta knappen i tre sekunder och släpp den sedan. Anslutningsknappen är en liten rund knapp bredvid USB-porten.
 4. Välj din Windows 10-dator Start och välj sedan inställningar > Enheter > Blåtand. Klicka på på MacOS Apple-meny > Systeminställningar > Blåtand.
 5. Välj på en Windows 10-dator Lägg till Bluetooth eller annan enhetoch välj sedan Xbox trådlös handkontroll när den visas. På macOS, leta efter Wireless Controller och klicka Par.
 6. Navigera till stadia.google.com så är du redo att börja spela.

 

Så här använder du Google Stadia med en Xbox-kontroller på din telefon via USB

Med den här metoden kan du ansluta de flesta Xbox-kontroller till din Android-telefon med en fysisk kabel. Fångsten är att du måste köpa en USB OTG-kabel om du inte redan har en. Denna metod fungerar med de flesta Xbox One- och Xbox 360-kontroller.

 1. Installera Stadia-appen på din telefon. Under lanseringsfönstret är Stadia-appen endast kompatibel med Pixel 2, 3, 3a och 4 och kräver Android 10.0 eller senare.
 2. Anslut en USB OTG-kabel till din telefon.
 3. Anslut din Xbox-handkontroll till USB OTG-kabeln med en vanlig USB-kabel.
 4. Öppna Stadia-appen och börja spela.

 

Så här använder du Google Stadia med en Xbox-kontroller på din telefon trådlöst

Med den här metoden kan du spela Stadia trådlöst på din telefon. Det är trevligt, för du behöver inte oroa dig för kablar, men det fungerar inte med så många styrenheter som den trådbundna metoden. Den här metoden fungerar endast med Bluetooth-aktiverade Xbox One-kontroller.

 1. Installera Stadia-appen på din telefon.
 2. Slå på din Xbox One-kontroller.
 3. Tryck på styrenhetens ansluta knappen i tre sekunder och släpp den sedan.
 4. Tryck på på din Pixel-telefon inställningar > Anslutna enheter > Para ihop ny enhet.
 5. Knacka Xbox trådlös handkontroll när den visas.
 6. Öppna Stadia-appen och börja spela.

 

Problem med Stadia och en Xbox-kontroller

Medan du kan spela de flesta spel på Stadia med en Xbox-kontroller utan alltför många problem, finns det några viktiga skillnader mellan den verkliga Stadia-kontrollen och Xbox-kontroller. Det viktigaste är att Stadia-kontrollenheten har två fler knappar än Xbox-kontrollen. Xbox One-kontroller har en visningsknapp som ser ut som en ruta framför en annan och en menyknapp som ser ut som tre staplade linjer. Stadia-kontrollen har däremot en alternativknapp som ser ut som en ellips, en menyknapp, en Google Assistant-knapp som använder den välbekanta Google Assistant-logotypen och en inspelningsknapp som ser ut som en kamerasökare. I vissa fall fungerar visningsknappen på din Xbox-kontroller som bakåtknappen i Android, vilket orsakar oönskat beteende i spelet. När problem som detta dyker upp, kontakta utvecklaren av spelet du försöker spela och skicka en felrapport. De flesta andra problem, som en Xbox-kontroller som inte kan anslutas eller inte känns igen, kan åtgärdas genom att uppdatera kontrollenheten, uppdatera Chrome eller Stadia-appen eller uppdatera ditt operativsystem.