Skip to content

Hur man använder iPhone -kameran

10 de augusti de 2021
GettyImages 535886423 59a73228d963ac0011c742b4

Om du äger en iPhone är din smartphone -kamera ganska imponerande. Moderna iPhone -modeller har kameror som konkurrerar med fristående enheter som kostar tusentals. IPhone -kameran har utvecklats genom åren. Den ursprungliga iPhone tog bilder, men inte mycket mer. Efterföljande modeller har lagt till funktioner som blixt, zoom och panoramabilder. Senare modeller lade till burst -läge, porträttläge, högre megapixlar, extra linser, nattläge och mer. Vilken funktion du än är intresserad av, så här använder du kamerapappen som finns förinstallerad på varje iPhone. Tipsen i den här artikeln gäller olika iPhone -modeller med moderna och äldre iOS -versioner. Läs anteckningen i varje avsnitt för att se om din iPhone stöder den funktionen. Kamera -appen finns också på iPad och iPod touch, även om olika modeller har olika funktioner baserat på deras hårdvara.

Byt kameror på din iPhone

Alla nya iPhone -modeller har två kameror:

 • Den framåtvända kameran är för att ta selfies, använda FaceTime och liknande uppgifter.
 • Den bakåtvända kameran är mer funktionsförpackad och är för att ta foton och videor av andra motiv.

Det är lätt att växla mellan de två kamerorna på din iPhone så att du kan ta selfies, spela in video eller utföra någon annan uppgift. Tryck bara på kameraknappen som visar en uppdateringssymbol. Växlingen mellan den bakåtvända och framåtvända kameran fungerar på alla iPhone-modeller sedan iPhone 4.

Byt linser på din iPhone -kamera

Alla iPhones sedan iPhone 4 har en kamera fram och bak. Med iPhone 11 introducerade Apple ytterligare linser.

 • IPhone 11 har ett vidvinkel- och ett ultravidvinkelobjektiv på enhetens baksida.
 • IPhone 11 Pro har ett tredje teleobjektiv på baksidan, vilket gör totalt fyra objektiv, inklusive den framåtvända kameran.
 • IPhone 12 erbjuder samma arrangemang mellan standard- och Pro -modellerna.

Om du har en av dessa modeller kan du växla mellan objektiv genom att välja en av tre knappar ovanför Foto fliken i kameraappen:

 • .5 syftar på det nya ultrabreda objektivet.
 • 1x väljer standard brett objektiv.
 • 2 avser det nya teleobjektivet.

Teleobjektivet är endast tillgängligt på iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max.

Zooma in med din iPhone -kamera

IPhone -kameran kan zooma in och ut för att ta det foto du vill ha. Det liknar hur du zoomar upp på webbsidor och bilder. Med kameran öppen och titta på något, nyp ihop två fingrar för att zooma ut, eller dra fingrarna från varandra för att zooma upp. Ett annat sätt att använda din iPhones digitala zoomfunktion är att nypa åt båda hållen för att avslöja ett zoomfält längst ned på skärmen. Dra fältet till vänster för att se mer av bilden eller till höger för att zooma närmare. Kamerazoomning stöds i iPhone 3GS och nyare modeller.

Använd iPhone Camera Flash

IPhone -kameran plockar upp detaljer i svagt ljus. Ändå kan du få fantastiska bilder i svagt ljus med den inbyggda kamerablixten. De senaste modellerna av iPhone har flera blixtar som ger bättre, mer naturliga färger. I kameraappen är kamerans blixtikon blixtnedslaget högst upp på skärmen. Tryck på den för att avslöja dessa alternativ:

 • Bil: Använd blixten endast när det behövs för att ta en bra bild, enligt iPhone -kamerans bestämning.
 • : Blixten används för varje bild.
 • Av: Detta är standardinställningen för kameran. Telefonen producerar inte en blixt, oavsett ljusförhållanden.

Dessa kamerablixtdetaljer är relevanta för alla iPhone -modeller från iPhone 4 och nyare.

Använd porträttläge och porträttbelysning på en iPhone

Vissa iPhone-modeller har ett system med dubbla kameror på baksidan som levererar foton av hög kvalitet som tillämpar belysningsteknik och skärpedjupseffekter.

Porträttläge och porträttbelysning fungerar med iPhone 7 Plus och nyare iPhone -modeller.

Använd HDR -foton

High Dynamic Range (HDR) foton ger snyggare, mer detaljerade bilder genom att ta flera exponeringar av samma scen och kombinera dem. Din telefon ger dig lite kontroll över HDR -foton. Knacka inställningar > Kameraoch gör sedan följande:

 • Flytta Smart HDR skjutreglaget till på/grönt för att använda HDR -foton för alla bilder du tar.
 • Flytta Behåll normalt foto skjutreglaget till på/grönt för att behålla en kopia av dina foton som inte är HDR (detta är inte nödvändigt, men vissa fotografer föredrar det).

HDR -foton finns på iPhone 4 och nyare modeller.

Applicera kamerafokus på en iPhone

Knacka på ett objekt eller en person för att tillämpa kamerans fokus på en viss del av en scen. En ruta visas på skärmen för att indikera den del av bilden som kameran är fokuserad på. Fokusfunktionen justerar automatiskt exponering och vitbalans för att ge det snyggaste fotot, men du kan också styra detta. Tryck på skärmen för att visa fokusrutan och svep sedan uppåt och nedåt för att justera ljusstyrkan. Att fokusera din iPhone -kamera på ett objekt är tillgängligt på iPhone 4 och nyare.

Ta panoramabilder på en iPhone

Vill du fånga en uppslukande vista som är mer detaljerad och spektakulär än standardbildstorleken som erbjuds av iPhone -foton? Använd iPhone: s panoramafotoalternativ. Även om det inte har ett panoramalins, använder iPhone programvara för att sy ihop flera bilder.

 1. Svep genom texten under sökaren i kamerapappen för att välja Pano.

 2. Tryck på knappen som används för att ta foton.

 3. Följ anvisningarna på skärmen och flytta iPhone långsamt och stadigt över motivet du vill fånga i panoraman, följ linjen du ser på skärmen.

 4. Knacka Gjort när du är klar med att spara panoramafotot i appen Foton.

Fotot kommer att se litet ut på din iPhone eftersom skärmen inte är tillräckligt stor för att visa bilden i full storlek. Dela bilden med en enhet med en större skärm för att se bilden i full storlek. Panoramabilder kan tas på iPhone 4S och nyare enheter med minst iOS 6.

Använd Burst Mode på en iPhone

Om du vill ta flera foton snabbt, som när du fotograferar action, använder du burst -läge. Istället för att ta en bild varje gång du trycker på knappen tar det upp till 10 varje sekund. När du tar foton med burst -läge, tryck och håll ned avtryckaren. När det tar bilder stiger antalet skärmar snabbt. När du är klar går du till appen Foton för att granska dina bilder i burst -läge och ta bort alla du inte vill ha. iPhone 5S och nyare modeller stöder burst -läge.

Applicera fotofilter på en iPhone

Vissa populära fotoappar tillämpar snygga effekter och filter på foton för att få bilder att se coola ut (hej, Instagram!). IPhone’s Camera app har en uppsättning filter som du kan använda utan att använda en annan app.

Man med surfbräda som går på en strand

Få åtkomst till iPhone -kamerafiltren genom att välja de tre låsande cirklarna från hörnet av kameraappen. Bläddra igenom filtren för att se hur de ser ut och använd sedan din kamera som du normalt skulle. Kameran sparar alla bilder du tar en bild av med det filter du valt. Fotofilter fungerar med iPhone 4S och nyare på enheter med iOS 7 eller högre.

Ta livebilder på en iPhone

Apples Live Photos -format kombinerar animering och ljud för att skapa roliga, engagerande ögonblicksbilder. Du kan också använda filter som slingar animeringarna eller studsar fram och tillbaka. iPhone 6S och nyare modeller stöder Live Photos.

Ta foton i fyrkantigt format

Din iPhone kan ta fyrkantiga foton i Instagram-stil istället för de rektangulära bilder som kamerapappen normalt tar. Om du vill växla till fyrkantigt läge sveper du orden under sökaren tills Fyrkant är vald. Använd sedan kameran som du brukar. iPhone 4S och nyare kan ta fyrkantiga bilder om den har minst iOS 7.

Använd ett rutnät för att komponera bättre foton

Vill du ha hjälp med att ta snyggare foton? Slå på rutnätfunktionen som är inbyggd i kamerapappen för att få kompositionshjälp på skärmen. Om du aktiverar ett rutnät i kameraappen placeras ett rutnät på skärmen medan du tar bilder. Det delar upp bilden i rutor för att hjälpa till att komponera foton. Om du vill aktivera den öppnar du appen Inställningar och trycker på Kamera > Rutnät. Användning av kameranät stöds på alla iPhone -modeller tillbaka via iPhone 3GS.

Använd AE/AF -lås

Kameraappen innehåller också en AE/AF-låsfunktion för att låsa dina nuvarande inställningar för automatisk exponering eller autofokus. För att hitta den här inställningen i kameraappen, tryck och håll kvar på skärmen tills AE/AF -lås visas högst upp. Peka på skärmen en gång var som helst för att stänga av den. AE/AF -lås stöds på iPhone 3GS och nyare modeller.

Skanna QR -koder med en iPhone

Moderna iPhones behöver inte en separat app för att skanna QR -koder. Oavsett var du ser en, använd den inbyggda kameraappen för att läsa QR-koder. För att göra detta, se koden på din kamera och tryck på bannern som förklarar vart den tar vägen. Du slutför omedelbart QR -kodens åtgärd.

Person som använder en telefon för att skanna en QR -kod

QR -kodskanning introducerades i iOS 11.

Spela in video på en iPhone

Förutom att vara en fantastisk stillbildskamera är iPhone också en fantastisk videokamera. Nya modeller kan fånga ultrahögupplösta 4K-bilder, slowmotion-video och mer. Om du vill ta en video på en iPhone öppnar du appen Kamera, skjuter till Video, och använd den röda knappen för att starta och stoppa inspelningen. Vissa stillfotograferingsfunktioner, som HDR -foton och panorama, fungerar inte när du spelar in video, även om kamerablixten gör det. Du kan också ta stillbilder medan du spelar in videon. Du kan använda telefonens inbyggda videoredigerare, Apple iMovie-appen eller tredjepartsappar för att redigera videor som tagits med iPhone-kameran.

Spela in slowmotion-video

Slowmotion-video är en annan betydande förbättring från iPhone 5S, tillsammans med burst-läge. I stället för att ta videor som körs med 30 bilder per sekund (fps) kan nyare modeller fånga slow-motion-videor med 120 fps eller 240 fps på vissa modeller. Denna effekt kan lägga till drama och detaljer i dina videor. Om du vill spela in slowmotion-videor sveper du raden med alternativ under sökaren till Slo-Mooch fortsätt sedan som du brukar. Slow-motion videoinspelning fungerar med iPhone 5S och nyare modeller.

Spela in Time-Lapse-video

Slowmotion är inte den enda snygga videoeffekten inbyggd i iOS Camera-appen. Det finns också en time-lapse-videofunktion. För att spela in time-lapse-video på din iPhone, öppna Kamera-appen och svep sedan texten under sökaren tills du når Time-Lapse. Spela in som vanligt för att göra videon. iPhones med iOS 8 och högre kan spela in time-lapse-videor.