Skip to content

Hur man åtgärdar NTLDR saknas fel

11 de september de 2021
ntldr missing error windows 5af0744d8e1b6e0039e76a88

Det finns ett antal möjliga orsaker till NTLDR -fel, inklusive det vanligaste problemet ”NTLDR saknas”. Den vanligaste orsaken är när din dator försöker starta från en hårddisk eller flash -enhet som inte är korrekt konfigurerad för att startas från. Med andra ord, det försöker starta från en ej startbar källa. Detta gäller också för media på en optisk enhet eller diskettenhet som du försöker starta från. Andra möjliga orsaker inkluderar korrupta och felkonfigurerade filer, problem med hårddisk- och operativsystemsuppgradering, korrupta hårddisksektorer, en föråldrad BIOS och skadade eller lösa IDE -kablar.

NTLDR -fel

Det finns få olika sätt som felet kan visa sig, med det första objektet nedan som är det vanligaste:

 • NTLDR saknas
 • Tryck på valfri tangent för att starta om
 • NTLDR saknas
 • Tryck på Ctrl Alt Del för att starta om
 • Start: Det gick inte att hitta NTLDR
 • Sätt i en annan disk

Felmeddelandet visas mycket kort efter att datorn startades första gången, direkt efter att självtestet (POST) har startats, när Windows XP först har börjat ladda. Det här problemet gäller operativsystemet Windows XP, inklusive Windows XP Professional och Windows XP Home Edition. Windows 10, Windows 8, Windows 7 och Windows Vista använder BOOTMGR, inte NTLDR. Om du får ett ”NTLDR saknas” -fel i ett av dessa operativsystem, särskilt tidigt i installationsprocessen, kan du försöka starta ren installation om från början.

Hur man åtgärdar ’NTLDR saknas’ -fel

 1. Starta om din dator. Felet kan vara en lycka.

 2. Kontrollera om det finns media i dina disketter och optiska (CD/DVD/BD) enheter och koppla bort eventuella externa enheter. Ofta visas ”NTLDR saknas” -felet om datorn försöker starta till en icke-startbar diskett, CD/DVD/BD, extern hårddisk eller flash-enhet. Om du upptäcker att detta är orsaken till ditt problem och det händer mycket, kanske du vill överväga att ändra startordningen i BIOS så att hårddisken med Windows installerad listas först.

 3. Kontrollera hårddisken och andra enhetsinställningar i BIOS och se till att de är korrekta. BIOS -konfigurationen berättar för datorn hur man använder en enhet, så felaktiga inställningar kan orsaka problem, inklusive dessa fel. Det brukar finnas en Bil miljö för konfigurationer av hårddisk och optisk enhet i BIOS, vilket vanligtvis är en säker satsning om du inte är säker på vad du ska göra.

 4. Återställ NTLDR- och ntdetect.com -filerna från Windows XP -CD: n. Att återställa dessa två viktiga systemfiler från den ursprungliga Windows XP -CD: n kan göra susen.

 5. Reparera eller byt ut filen boot.ini. Detta förhindrar NTLDR -felet om orsaken till problemet är en boot.ini -fil som inte är korrekt konfigurerad för din Windows XP -installation.

 6. Skriv en ny partitionsstartsektor till systempartitionen i Windows XP. Om partitionsstartssektorn har blivit korrupt eller inte är korrekt konfigurerad kan du få felet.

 7. Reparera huvudstartposten för Windows XP. NTLDR -felmeddelanden kan också visas om huvudstartposten är skadad.

 8. Sätt tillbaka alla interna data- och strömkablar. Felmeddelandena kan orsakas av lösa eller felaktiga IDE -kablar. Prova att byta ut IDE -kabeln om du misstänker att den kan vara felaktig.

 9. Uppdatera ditt moderkorts BIOS. Ibland kan en föråldrad BIOS -version orsaka felet.

 10. Utför en reparationsinstallation av Windows XP. Denna typ av installation skall ersätta eventuella saknade eller korrupta filer. Fortsätt felsökningen om detta inte löser problemet.

 11. Utför en ren installation av Windows XP. Denna typ av installation tar helt bort Windows XP från din dator och installerar den igen från början. Även om detta nästan säkert kommer att lösa eventuella NTLDR-fel, är det en tidskrävande process eftersom alla dina data måste säkerhetskopieras och sedan återställas. Om du inte kan få åtkomst till dina filer för att säkerhetskopiera dem, förstå att du kommer att förlora dem alla om du fortsätter med en ren installation av Windows XP.

 12. Byt ut hårddisken och utför sedan en ny installation av Windows XP. Om allt annat har misslyckats, inklusive den rena installationen från det sista steget, står du troligtvis inför ett hårdvaruproblem med din hårddisk.

Behöver du mer hjälp?

Om du inte är intresserad av att åtgärda detta problem själv, se Hur fixar jag min dator? för en fullständig lista över dina supportalternativ, plus hjälp med allt på vägen som att räkna ut reparationskostnader, ta bort dina filer, välja en reparationstjänst och mycket mer.