Skip to content

Hur man formaterar sitt radioprogram

31 de juli de 2021
mixed race disc jockey talking into mic in studio 182939427 597f32b6054ad9001166325d

Vad man ska veta

  • Börja med grunderna: Bestäm en tidslucka, visningslängd och ett innehållstema eller genre.
  • Formatet för en hypotetisk show är följande: : 00 OPEN -: 10 Stop Set -: 20 Stop Set -: 30 STÄNG.
  • För avancerad formatering, överväg att organisera innehåll efter tempo, musikalisk era eller produktionselement.

För vissa, termen formatera framkallar bilder av programledare eller radiokonsulter som sitter på sterila kontor och öser över strukturen för en typisk programmeringstimme. Att lära sig att formatera ett radioprogram eller en podcast med rätt innehåll är ändå mycket viktigt.

Folk älskar ordning

Du kan tänka dig att ditt eget radioprogram är en vild resa av upprörande proportioner. Kom dock ihåg att människor fortfarande är varelser som söker ordning – även vid oordning.

Ställ in tema och tid

Låt oss säga att du har skapat en strömmande internetstation med turkisk folkmusik och du kommer att vara värd för en show fem dagar i veckan med de största namnen inom turkisk folkmusik. Åtminstone vill du att dina lyssnare ska veta när din show sänds. Om du bestämmer dig för att det kommer att vara nattligen klockan 22 har du precis formaterat din station. Egentligen var det första formatbeslutet att besluta om den turkiska folkmusiken (bra jobbat!) Och det andra beslutet var att placera din show klockan 22.00 Nu kommer åtminstone lyssnare att veta när de ska ställa in för din show.

Börja med ett introduktion, sluta med ett outro

Det är ingen dålig idé att börja med något slags öppen eller intro som förklarar vad människor ska höra och vem de lyssnar på. Intros är också en bra plats för att tacka programsponsorer. Avsluta på samma sätt showen med en stänga eller en outro. För lyssnare som ställer in under mitten eller bara missar början, låter utrotningen dem veta vad de lyssnade på, vem och kanske hur man e -postar dig eller din webbplatsadress.

Innehållsval

Dessa är grundläggande format. Därifrån fyller du trädet med innehållsval:

  • Kommer du att ta pauser under din show för att spela en sponsors inspelade reklam eller reklam för din egen produkt eller tjänst?
  • Om så är fallet, hur många ”stoppset” (reklampauser) kommer du att integrera och hur långa kommer de att vara? Du kan ha en 30-minuters podcast och stanna ner för ett kommersiellt eller public service-meddelande två gånger: 10 minuter in i ditt program och sedan 10 minuter senare.

Genom att veta ungefär när du kommer att göra dessa pauser kan du bättre planera varje segment av din show som omger dem. Redan formatet på vår hypotetiska show ser ut så här:

: 00 OPEN -: 10 Stop Set -: 20 Stop Set -: 30 STÄNG

Att formatera en talkshow är enkelt och strukturen hjälper dig att snabba programmet. Logiken för formatering har sitt ursprung i radio, men det gäller lika bra för podcasting.

Mer avancerad formatering

Vad händer om du har bestämt dig för att göra en Oldies -show med musik från 1980 -talet? Du behöver inte planera någonting men du kanske vill skapa ett format som sprider musiken på ett sätt som antingen:

  1. Tillåter dina låtar att rotera genom decenniet lika efter år; eller
  2. Presenterar musik efter tempo, skapar ”kullar och dalar” så att lyssnaren inte hör för många långsamma låtar i rad (eller snabba för den delen).

Och när du inte pratar mellan låtar, kommer du att infoga produktionselement som berättar för lyssnarna vilken station de lyssnar på? Om så är fallet, var ska du placera dem så att de inte stör för mycket med musiken eller upprepar för ofta men ändå spelar tillräckligt för att vara effektiva?

Formatering är fortfarande viktigt

Allt detta är formatering och så trött på kommersiell radio som du kanske är, ignorera inte formatering bara för att den har överanvänds. Det är bra att tänka noga på ditt radioprogram och fatta konstruktiva beslut om hur du bäst presenterar det.

En tid med överformaterad radio

Många experter beklagar att radio de senaste åren har varit för tätt strukturerad. Det nya JACK -formatet som används över hela landet kan ses som en reaktion på det. Det är ett slags antiformat-format-det är åtminstone en del av vad programmerare försöker förmedla till lyssnare. Tänk inte på det som gammal radio; tänk på det som din radio ”on shuffle” som din iPod. JACK -stationer hävdar att de har ökat storleken på sina musikbibliotek och slängt de vanliga reglerna om vilken låt som spelas bredvid en annan låt, när det händer under en typisk timme och till och med hur ofta.

Poängen

Precis som vad som helst har format sin plats och även om de ofta förtalas är de inte i sig onda. Format ger struktur och är skelettbasen för en stations ljud eller till och med ett radioprogram.