Skip to content

Hur man lägger till falsk snö till ett foto med GIMP

9 de augusti de 2021
GettyImages 175519566 58efc1263df78cd3fcc54d71

Vad man ska veta

 • Gå till Lager > Nytt lager > Förgrundsfärg > OK. Gå till Filter > Ljud > RGB -brus. Drag Värde till 0,70 och Alfa längst till vänster.
 • Klick OK. Gå till Skikten > Läge > Skärm, gå sedan till Filter > Fläck > Gaussisk oskärpa. Ställ in horisontella och vertikala ingångar till 2.
 • Använd Suddgummi verktyg och en stor, mjuk borste för att slumpmässigt se ut. Gå till Lager > Dubbla lager för att göra snöeffekten tyngre.

Den här artikeln förklarar hur du lägger till en snöeffekt till ett foto med den kostnadsfria pixelbaserade bildredigeraren GIMP. Denna teknik kan ge en vintrig känsla för alla typer av bilder och projekt.

Öppna ett foto

Om du har en bild med snö på marken kan det vara ett bra val, men du kan skapa roliga och surrealistiska effekter genom att lägga till falsk snö till alla möjliga foton. Gå till Fil > Öppen och navigera till din valda bild och klicka på den för att markera den innan du klickar på Öppen knapp.

Lägg till ett nytt lager

Det första steget är att lägga till ett nytt lager som blir den första delen av vår falska snöeffekt.
Om förgrundsfärgen i verktygslådan inte är svart, tryck på ”D” -tangenten på tangentbordet. Detta sätter förgrundsfärgen till svart och bakgrunden till vit. Gå nu till Lager > Nytt lager och i dialogrutan klicka på Förgrundsfärg radioknapp, följt av OK.

En skärmdump av GIMP med kommandot Nytt lager markerat

Lägg till buller

Grunden för den falska snöeffekten är RGB -brusfiltret och detta appliceras på det nya lagret.

 1. Gå till Filter > Ljud > RGB -brus och se till att Oberoende RGB kryssrutan är inte kryssad.

  En skärmdump av fönstret RGB -brus i GIMP med alternativet "Oberoende RGB" markerat

 2. Dra nu Värde reglaget tills det är inställt på cirka 0,70.

  En skärmdump av GIMP: s RGB -brusfönster med värdereglaget markerat

 3. Dra Alfa reglaget ända till vänster.

  En skärmdump av GIMP: s RGB -brusfönster med Alpha -reglaget markerat

 4. Klick OK. Det nya lagret kommer nu att täckas med vita fläckar.

  En skärmdump av GIMP: s RGB -brusfönster med OK -knappen markerad

Ändra lagerläge

Att ändra lagerläget är så enkelt som du kan hoppas på, men resultaten är ganska dramatiska. Högst upp på paletten Lager, välj rullgardinspilen till höger om lägesinställningen och välj Skärm miljö. Resultatet är ganska effektivt som det är för den falska snöeffekten, men vi kan justera det ytterligare.

En skärmdump av GIMP med skärmblandningsläget markerat

Oskärpa snön

Att applicera lite Gauss -oskärpa kan göra effekten något mer naturalistisk. Gå till Filter > Fläck > Gaussisk oskärpa och i dialogrutan ställ in de horisontella och vertikala ingångarna till två. Du kan använda en annan inställning om du föredrar utseendet och du kan verkligen behöva det om du använder en bild med en väsentligt annan upplösning.

En skärmdump av GIMP: s Gaussian Blur -fönster med reglagen X och Size Y markerade

Slumpmässig effekt

Det falska snöskiktet är ganska enhetligt i sin densitet över hela bilden, så Eraser Tool kan användas för att blekna ut delar av snön för att få den att se mer oregelbunden ut. Välj Utsuddningsverktyg och i Verktygsalternativ som visas under Verktygslådan, välj en lagom stor mjuk borste. Du kan nu måla slumpmässigt över lagret med Eraser Tool för att göra vissa områden mer transparenta än andra områden.

En skärmdump av GIMP med raderingsverktyget markerat

Kopiera lagret

Effekten föreslår för närvarande ganska lätt snö, men det kan få det att se tyngre ut genom att duplicera lagret. Gå till Lager > Dubbla lager och en kopia av det falska snöskiktet kommer att placeras ovanför originalet och du ser att snön verkar tyngre nu. Du kan spela med effekten ytterligare genom att radera delar av det nya lagret eller justera Opacitet reglaget i lagerpaletten. Om du vill ha en falsk snöstorm, duplicera helt enkelt lagret igen. Du kan också lära dig hur du lägger till falskt regn på ett foto med GIMP,