Skip to content

Hur man öppnar, redigerar och konverterar LZH -filer

15 de september de 2021
lzh files 5a6a5da1119fa8003705eec9

En fil med filtillägget LZH är en komprimerad LZH-fil som har komprimerats med algoritmen Lempel-Ziv och Haruyasu, som är namnen på algoritmens uppfinnare. Detta komprimeringsformat är populärt i Japan men egentligen inte någon annanstans. Även om det har använts för att komprimera installationsfiler för videospel, som de i id Software’s Undergång och Skalv, samt används som arkivformat i Amiga -datorn. LZH -filer är som andra komprimeringsformat (t.ex. ZIP, 7Z, RAR) genom att deras syfte är tvåfaldigt – två minskar både filstorlek och att hålla ihop flera filer i ett enda arkiv. LZH -formatet har i princip ersatt det ursprungliga LHARC Compressed Archive (.LHA) -formatet (som tidigare hette LHarc och då LH) som den ursprungligen baserades på.

Hur man öppnar en LZH -fil

Japanska versioner av Windows-operativsystemet inkluderar ett tillägg för att naturligtvis stödja LZH-filer utan att behöva använda någon extra programvara. Men om du kör en icke-japansk version kan du fortfarande öppna LZH-filen med programvara från tredje part. Vi känner till flera program som kan göra detta. Våra favoriter är 7-Zip och PeaZip, (som båda stöder LHA-formatet också), men det finns också några andra där ute. Om du föredrar bör du också kunna öppna LZH-filer på icke-japanska Windows-installationer utan dessa program så länge du installerar tillägget som heter Microsoft-komprimerad (LZH) mapptillägg. Du kan få detta via Windows Update med det japanska språkpaketet (Microsoft förklarar hur), men du måste använda en Enterprise- eller Ultimate -version av Windows 7 för att göra detta. Om du upptäcker att ett program på din dator försöker öppna LZH -filen men det är fel applikation, eller om du hellre vill att ett annat installerat program ska öppna LZH -filer, kan du ändra standardprogrammet för ett specifikt filtillägg.

Hur man konverterar en LZH -fil

Det är sällan en nödvändig uppgift att konvertera ett arkivfilformat som LZH till en annan typ av arkiv eftersom det är osannolikt att du vill spara den faktiska LZH -filen till ett annat format. Det är mer troligt att det är en fil inuti arkivet som du vill konvertera. Om du till exempel har några PDF -filer inuti en LZH -fil, skulle det inte bli så mycket att konvertera hela LZH -filen till ett annat arkivformat. Vad du istället vill göra är att extrahera PDF -filerna ur LZH -filen och sedan konvertera PDF -filerna till ett nytt format. När du har extraherat filen från LZH -arkivet använder du ett konverteringsprogram om du vill konvertera den till ett nytt filformat. Vi känner dock till ett par LZH -omvandlare som kan spara LZH -filen till ett arkivformat som ZIP, 7Z, CAB, TAR, YZ1, GZIP, BZIP2, TBZ, etc. Kom bara ihåg att detta inte konverterar filerna inuti (vilket troligen är vad du vill göra), men i stället konverterar bara hela arkivfilen själv. FileZigZag och Zamzar är två online -filomvandlare som kan göra detta. Med dessa verktyg måste du först ladda upp din LZH -fil till en av dessa webbplatser innan du kan konvertera den, varefter du måste ladda ner filen tillbaka till din dator innan du kan använda den.