Skip to content

Hur man skapar en låst mapp i Google Foton

24 de september de 2022
image folder 58888b7ff4634d20950749f39fc6f8b0

Vad du ska veta

  • Locked Folder är det enda inbyggda lösenordsskyddsalternativet.
  • Använd Google Foto-appen: Bibliotek > Verktyg > Låst mapp.
  • Lås och lås upp med ditt fingeravtryck eller PIN-kod.

Den här artikeln förklarar hur du lösenordsskyddar Google Fotos videor och bilder via mobilappen Låst mapp. Den är tillgänglig för Pixel 3-enheter och senare.

Kan du lösenordsskydda ett Google Fotoalbum?

Nej, Google Foto erbjuder inte ett sätt att låsa fotoalbum bakom ett lösenord. Alla foton som läggs till ditt konto, oavsett om de är i ett album eller inte, kan nås genom en sökning, visas när du väljer en bild från en annan app och är annars fritt tillgängliga när du bläddrar i ditt Google Foto-konto. Det enda undantaget är om du använder funktionen Låst mapp. Det är en enda mapp som lagras på din enhet som döljer alla videor eller bilder du placerar i den. Det är endast tillgängligt i mobilappen eftersom det är en lokal funktion – inget du lägger i den säkerhetskopieras online eller sparas någon annanstans. Albumimport är inte tillåtet, men du kan flytta så många foton och videor som du vill till den här lösenordsskyddade mappen, förutsatt att du har den lokala lagringen för att innehålla dem.

Hur man skapar en låst mapp i Google Foton

Google Foto har tekniskt sett inte låsbara mappar för att dölja dina filer. Istället finns det en speciell funktion som lämpligen kallas Locked Folder, tillgänglig i området Utilities i Google Photos Android-appen som har en liknande funktion som en fotovalv-app.

Så här fungerar det:

  1. Tryck på Bibliotek fliken längst ned i Google Foto-appen och välj sedan Verktyg högst upp på nästa skärm.

  2. Välj Låst mapp. Om du inte ser det, välj Komma igång istället och följ anvisningarna på skärmen.

  3. Ange ditt fingeravtryck eller PIN-kod för att öppna den. Om du aldrig har använt ditt fingeravtryck eller PIN-kod för att skydda din enhet kan du behöva ställa in dessa alternativ innan du kan använda dem. Du kan inte ange ett separat lösenord för den låsta mappen och din enhet som helhet. PIN-koden eller fingeravtrycket du använder för att öppna mappen nu kommer att vara vad du kommer att använda för att komma åt de lösenordsskyddade filerna i framtiden också. Ändra ditt lösenord för skärmlåset om du vill använda en annan PIN-kod för Låst mapp.

  4. Välj Flytta objektoch tryck sedan på de foton och/eller videor du vill flytta till Låst mapp.

    Sökverktyget på den här sidan fungerar på samma sätt som det gör på andra ställen i appen. Du kan bläddra efter person, hitta bara dina selfies eller skärmdumpar, etc.

  5. Tryck Flytta när du är redo att flytta de valda objekten och bekräfta sedan uppmaningen genom att välja Flytta en gång till.

Du kan stänga appen eller gå tillbaka ut ur Låst mapp för att säkra objekten du har sparat där. För att komma åt den låsta fotomappen i framtiden, upprepa de tre första stegen ovan. För att flytta tillbaka fotona och videorna till ditt vanliga Google Foto-konto, öppna Låst mapp, välj objekten och välj Flytta. De Radera alternativet du ser från samma skärm kommer att permanent ta bort valet från din telefon. Om du flyttar fotona från den låsta mappen kan du dela dem och till och med säkerhetskopiera dina Google Foton.

Objekt som du lägger till i Locked Folder visas inte på Chromecast eller smarta skärmar som Nest Hub, men det kan ta upp till en timme innan de försvinner från dessa källor efter att ha lösenordsskyddat dem.

Hur man sparar direkt i låst mapp

Att flytta privata föremål till en låst mapp är inte ditt enda alternativ. Om du inte vill riskera att bilden eller videon säkerhetskopieras till Google Photos innan du flyttar ut den manuellt, lagra den direkt i den här mappen när du tar bilden/videon. Det är enkelt: Innan du fångar det du vill låsa, tryck på mappikonen uppe till höger i kameraappen och välj Låst mapp. När du har fångat den kommer den automatiskt in i detta lösenordsskyddade område.

Spara i låst mapp vald i Google kamera-appen

Låsta mappbegränsningar

Den här funktionen har flera begränsningar för att säkerställa att dina foton och videor förblir privata. Följande funktioner är inaktiverade för innehåll i en låst mapp:

  • Lägg till foton i ett album eller en fotobok
  • Säkerhetskopiera bilderna/videorna online
  • Redigera objekt eller återställ ändringar som gjorts innan ett objekt flyttades till Låst mapp
  • Dela i Google Foto eller med andra appar
  • Flytta objekt till papperskorgen (det enda alternativet är permanent radering)
  • Visa foton eller videor som din enhet inte kan visa i originalformat eller upplösning

Tänk på sedan Innehållet i låst mapp säkerhetskopieras inte till ditt Google-kontode är oåtkomliga från andra telefoner och datorer, och de kommer att tas bort om du återställer din Pixel till standardinställningarna eller rensar Google Fotos appdata.

FAQ

  • Hur säkerhetskopierar jag Google Foto?

    För att säkerhetskopiera dina foton med Google Foton med Google Fotos iOS- eller Android-app, starta appen, tryck på Meny (tre rader) > inställningar > Säkerhetskopiera och synkronisera, och slå sedan på säkerhetskopieringsfunktionen. I vissa versioner av Android kan du behöva trycka på din profilbild > Foton > inställningar > Säkerhetskopiera & synkronisera > och växla sedan säkerhetskopieringsfunktionen .

  • Hur laddar jag ner bilder från Google Foto?

    För att ladda ner ett foto, öppna fotot, välj Mer (tre punkter) och välj Ladda ner. För att ladda ner en grupp bilder, välj de du vill ladda ner > Mer > Ladda ner. För att ladda ner ett helt album, öppna albumet och välj Mer > Ladda ner.

  • Hur laddar jag upp bilder till Google Foto?

    Om du använder Google Foto i en webbläsare kan du dra och släppa bilder till Google Foto. Alternativt, starta Google Foton och välj Ladda upp. Navigera till fotot och välj Öppna. Dina foton laddas automatiskt upp på en Android-mobilenhet om du har aktiverat Säkerhetskopiera och synkronisera. För att aktivera den här funktionen, tryck på din profil bild, välj Fotoinställningaroch slå på Säkerhetskopiera och synkronisera.