Skip to content

Hur man släpper strömkabeln med luftladdning

2 de augusti de 2021
GettyImages 1250409222 7d84b9fda2fe4e90b3b03c87d61feb33

Viktiga takeaways

  • Gadgetföretag lovar att ladda om din kraftupplevelse med enheter som får energi genom luften.
  • Smartphone -tillverkaren Oppo avslöjade nyligen ett trådlöst luftladdningssystem.
  • Det israeliska företaget Wi-Charge utvecklar teknik som använder fokuserade strålar av osynligt infrarött ljus för att bära kraft.

Gör dig redo att släppa din laddare. Ett växande antal företag lovar att ladda dina prylar genom luften utan att behöva kablar. Smartphone -tillverkaren Oppo nyligen avslöjat ett trådlöst luftladdningssystem. Den kinesiska telefontillverkaren Xiaomi har redan presenterat en liknande teknik som kan vara tillgänglig snart. De nya systemen kan innebära slutet på det ständiga sökandet efter eluttag.

”Konsumenterna är trötta på att behöva ta hand om sina enheter”, sa Charlie Goetz, vd för det trådlösa kraftföretaget Powercast, i en e -postintervju. ”Trådlös ström över luften låter enheter ta hand om konsumenten.”

Infraröd laddning är en metod

Dessa nya laddningssystem fungerar genom att sända energi genom luften. Oppos teknik använder magnetisk resonans för att leverera ström när en enhet är 10 centimeter från en laddningsmatta. Xiaomis ”Mi Air Charge” tar ett annat tillvägagångssätt med hjälp av millimetervågsradiofrekvensteknik som den hävdar kan skicka elektricitet flera meter från en laddstation. Xiaomi säger att dess luftladdning också kan fungera med smartklockor och fitnessarmband. Det israeliska företaget Wi-Charge utvecklar teknik som använder fokuserade strålar av osynligt infrarött ljus för att överföra ström från en sändare till en mottagare som är inbäddad i en enhet som en smart hem-gadget. Det infraröda ljuset omvandlas till elektrisk energi med hjälp av en liten fotovoltaisk cell. ”Thomas Edison förändrade världen när hans glödlampa konverterade elektricitet till ljus”, säger Yuval Boger, marknadschef för Wi-Charge, i ett pressmeddelande. ”Wi-Charge förändrar världen genom att använda ljus för att överföra el utan ledningar.” ”Trådlös ström och laddning som fungerar över avstånd på flera meter och längre bort kommer att vara lika vanligt som Wi-Fi och dataanslutning är idag.” Det har varit tekniska utmaningar att tillverka trådlösa luftladdare. Företag som utvecklar trådlös luftladdningsteknik arbetar med att lösa kompatibilitetsproblem, sa marknadsundersökaren Sudip Saha i en e -postintervju. Smarttelefontillverkare, inklusive HTC, LGF och Nokia, försöker få ut luftavgiftsbelagda produkter till marknaden, sa han. Motorola visade nyligen en prototyp fjärrladningsstation med märket ”Motorola One Hyper”. En företagsledare visade upp två telefoner som laddade över avstånd på 80 cm och 100 cm i en video. Videon visade hur laddningen slutar när en användares hand placeras framför laddstationen.

Tekniska hinder kvar

Framstegen har gått långsamt när det gäller att utveckla smartphones som kan laddas över luften. ”Förutom Qi, som är kontaktbaserad laddning, finns det flera spelare i Power Over Air-utrymmet”, säger Goetz. ”Ingen av dem har dock ännu visat upp en produkt på marknaden eller har inte visat stora intäktsframsteg.” Goetz sa att hans eget företag, Powercast, har släppt flera produkter som drivs av energi som strålar genom luften. Ett exempel är de dynamiska bagagelapparna som lanserades av British Airways förra året. Etiketterna är utrustade med radiofrekvensidentifiering (RFID), Bluetooth Low Energy (BLE) och en digital display.

Någons hand på en aktiv smartphone.

Powercasts teknik bevarar batteriet genom att hålla taggen vilande tills den upptäcker och skördar RF -energi över luften från närliggande flygplatsers RFID -skanningsutrustning och uppdaterar skärmen med passagerarens resplan. I framtiden kommer enheter som mobiltelefoner och bärbara enheter att ladda osynligt i bakgrunden från en laddare placerad var som helst på ett skrivbord, i ett rum eller i ett hus, utan ansträngning av användaren, Florian Bohn, VD och medgrundare av GuRu Wireless, som tillverkar trådlös laddningsteknik, sade i en e -postintervju. Smart Home- och IoT -enheter som högtalare och kameror kan flyttas inuti ditt hem utan att behöva ansluta dem till ett vägguttag, byta batterier eller ladda dem. ”Trådlös ström och laddning som fungerar över avstånd på flera meter och längre bort kommer att vara lika vanligt som Wi-Fi och dataanslutning är idag”, tillade Bohn. ”Att ladda en enhet kommer inte längre att vara en” aktivitet ”, precis som idag. Anslutning av telefonen till hemmets Wi-Fi sker automatiskt i bakgrunden utan medvetet användararbete.”