Saltar al contenido

Hur man spårar ett falskt telefonnummer

7 de agosto de 2021
how to trace a spoofed phone number ce9f6100e21d4f618a886e52c2b89cd5

Ett falskt telefonsamtal är ett som säger att det kommer från ett specifikt telefonnummer, en person eller ett företag när det dyker upp på telefonens skärm men faktiskt görs av ett helt annat telefonnummer. Det kan vara svårt att avgöra om ett telefonnummer är falskt eller inte och att spåra ett falskt telefonnummer sanna siffror kan vara nästan omöjligt. Spoofing är relativt enkelt att göra av privatpersoner och företag vilket innebär att du inte alltid kan lita på vad nummerpresentatorn säger när telefonsamtalet tas emot. Ofta ringer en omvänd nummerprövning helt enkelt upp det nummer som visas av spoofingen, inte det faktiska numret bakom samtalet.

Hur man berättar om ett telefonnummer är falskt

Även om det inte finns något helt exakt sätt att upptäcka ett falskt nummer, finns det flera tekniker som kan hjälpa dig att få en ganska bra uppfattning om vad som händer och kan hjälpa dig att fånga en spoofer eller bedragare i deras spår.

  1. Googla telefonnumret. Att göra en grundläggande webbsökning efter numret som ringde dig och korsreferera det till vem som ringer säger att de är ett snabbt sätt att upptäcka en bedragare. Även om detta inte hjälper om de hävdar att de är från ett företag och förfalskar företagets nummer, kan det fånga människor som förfalskar lokala nummer medan de påstår sig vara någon annan. Denna bluffstrategi kallas grannspoofing.

  2. Ring det nummer som ringer dig. Medan du har personen på linjen, ring numret på en annan telefon. Om linjen är inkopplad kan detta vara ett bevis på att de faktiskt ringer från det nummer de säger att de är.

  3. Ring företaget och bekräfta. Om den som ringer påstår sig vara från ett företag eller en organisation, leta upp det officiella kontaktnumret för dem och ring dem för att bekräfta förekomsten av personen som ringde dig och deras anspråk. Använd inte telefonens automatiska återuppringningsfunktion när du gör detta. Se till att du har hittat det officiella kontaktnumret för företaget och slå det manuellt.

  4. Använd en som kallade mig app. Det finns en mängd olika appar för iPhone- och Android -smartphones, till exempel TrueCaller, som kan varna dig för samtal från nummer som ofta används av telefonbedrägerier. Eftersom de som ligger bakom telefonbedrägerier ofta använder spoofing när de ringer kan detta vara ett effektivt men inte dumt bevisat sätt att se när ett falskt samtal kommer in.

Hur man avslöjar ett falskt nummer

Tyvärr finns det inget enkelt sätt att avslöja ett falskt nummer eftersom tekniken gör det för enkelt för människor att göra utan att lämna ett spår. Det kan vara möjligt att spåra en spoofer genom att övertyga en telefonoperatör och brottsbekämpning att starta en utredning, men det kan vara oerhört tidskrävande och fortfarande inte garanterat att du får det resultat du behöver. Om du råkar prata med någon som använder telefonförfalskning av legitima affärsmässiga skäl har du helt rätt att fråga dem om numret som visas i nummerpresentatorn faktiskt är det nummer de ringer från. De flesta proffs skulle vara helt okej med att avslöja det faktum att de ringer från ett annat nummer även om de kanske inte vill avslöja vilket nummer det är av sina egna personliga säkerhetsskäl. Vissa kanske faktiskt föredrar att ge dig sitt verkliga nummer om de behöver hålla kontakten med dig.

Vad du ska göra när du får ett falskt telefonsamtal

Eftersom det kan vara nästan omöjligt att upptäcka vem som ligger bakom ett falskt samtal finns det flera försiktighetsåtgärder du måste vidta när du får ett. Om du redan har blivit offer för en telefonbluff eller en internetbluff, finns det flera saker du måste göra i varje situation.

  1. Undvik att dela personlig eller ekonomisk information. Spoofing används ofta av telefonbedrägerier som försöker stjäla dina data. Legit -företag kommer väldigt sällan att begära bankkonton eller kreditkortsnummer eller ditt personnummer.

  2. Skicka inte pengar till falska uppringare. I allmänhet ska du inte skicka pengar till någon som ringer dig i telefon. Om någon säger att du är skyldig pengar, lägg på och slå företagets officiella kontaktnummer för att bekräfta.

  3. Blockera uppringare. Om ett nummer fortsätter att ringa dig, blockera det. Även om det falska telefonnumret ringer dig kan du fortfarande blockera mobilsamtal.

  4. Svara inte på texter. Att svara på misstänkta texter, även om de uppmanar dig att svara med ett ord eller nummer för att välja bort framtida texter, kan resultera i ännu fler bluffsamtal och meddelanden. Radera bara meddelandet och blockera det falska numret.

  5. Anmäl numret. Om du misstänker att telefonnumret är falskt av olagliga eller misstänkta skäl kan du rapportera det till FTC och andra organisationer för utredning.

Är falska telefonsamtal olagliga?

Att få ett falskt telefonsamtal är inte alltid dåligt eller olagligt eftersom många yrkesverksamma och företag använder spoofing -teknik regelbundet av olika legitima skäl. Till exempel kan en företagsanställd förfalska sitt personnummer för att visa företagets offentliga kontaktnummer när han ringer en kund. Detta gör det möjligt för dem att upprätthålla en viss nivå av personlig integritet och kan också varna kunden om vem som ringer dem om de har uppringnings -ID aktiverat eller företagets nummer i sin kontaktlista eller adressbok. Att använda telefonförfalskning på detta sätt är helt lagligt även om det är tekniskt vilseledande. Telefonförfalskning är bara olagligt i USA om den som ringer syftar till att begå bedrägeri, få något av värde eller skada en individ. Om du är målet för en telefonbluff eller trakasserier via ett falskt nummer, används tekniken mycket olagligt.