Skip to content

Hur man ställer in automatisk inloggning i Windows

18 de juni de 2021
Hur man ställer in automatisk inloggning i Windows

Det finns många goda skäl att automatiskt logga in på din dator. För det första behöver du inte längre ange ditt lösenord varje dag, vilket påskyndar intrycket av hur lång tid det tar att starta din dator. Naturligtvis finns det också flera skäl inte att ställa in din dator så att den automatiskt loggar in. Den viktigaste anledningen är att du tappar förmågan att skydda dina filer från andra som har fysisk åtkomst till din dator. Men om säkerhet inte är ett problem, måste vi säga att kunna ha Windows starta helt, utan att behöva logga in, är ganska praktiskt … och lätt att göra. Det är något du kan konfigurera på bara några minuter.

Du kan göra detta genom att göra ändringar i ett program som heter Advanced User Accounts Control Panel-appleten (som, beroende på din version av Windows, varken är en applet eller tillgänglig i Kontrollpanelen). Ett av stegen som är inblandade i att konfigurera Windows för att automatiskt logga in varierar beroende på vilket Windows-operativsystem du använder. Till exempel är kommandot som används för att starta avancerade användarkonton Kontrollpanel-appleten helt annorlunda i Windows XP än i Windows 10, Windows 8, Windows 7 och Windows Vista. Se vilken version av Windows har jag om du inte är säker på vilken av de flera versionerna av Windows som är installerad på din dator.

 

Hur man automatiskt loggar in på Windows

 1. Öppna Avancerade användarkonton program. För att göra detta i Windows 10, Windows 8, Windows 7 eller Windows Vista anger du följande kommando i Springa dialogruta via WIN + R eller från Power User-menyn (i Windows 10 eller 8), följt av ett tryck eller klicka på OK knapp: netplwiz

  Skärmdump av fönstret Användarkonton och rutan Kör i Windows 10

  Fönstret Avancerat användarkonto (Windows 10).

  Ett annat kommando används i Windows XP: kontrollera användarlösenord2

  Du kan också öppna kommandotolken och göra detsamma om du hellre vill, men använder Springa är förmodligen lite snabbare totalt sett. I Windows 10 kan du också bara söka efter netplwiz med sök- / Cortana-gränssnittet. Tekniskt kallas detta program för Avancerad kontrollpanel för användarkonton, men det är inte riktigt en kontrollpanel-applet och du hittar den inte i Kontrollpanelen. För att göra det mer förvirrande säger fönstrets titel bara Användarkonton.

 2. Avmarkera rutan bredvid Användare måste ange ett användarnamn och lösenord för att kunna använda den här datorn från Användare flik.

  Kryssrutan bredvid Användare måste ange ett användarnamn och lösenord för att använda den här datorn i fönstret Användarkonton, Windows 10

 3. Välj OK längst ner i fönstret.

  OK-knappen efter att användarna måste ange ett användarnamn och lösenord för att använda denna dator kryssrutan är avmarkerad

 4. När Logga in automatiskt rutan visas, ange användarnamnet du vill använda för din automatiska inloggning, följt av lösenordet i de två följande rutorna. Om du använder ett Microsoft-konto i Windows 10 och Windows 8 måste du ange hela e-postadressen som du använder för att logga in på Windows i Användarnamn fält. Standardinställningarna kan istället vara namnet som är associerat med ditt konto, inte ditt faktiska användarnamn.
 5. Välj OK för att spara och stänga de öppna fönstren.

  OK-knappen i fönstret Logga in automatiskt visas i Windows 10-användarkontopanelen

 6. Starta om datorn och se till att Windows automatiskt loggar in dig. Du kan få en glimt av inloggningsskärmen, men bara tillräckligt länge för att se att den loggar in dig utan att du behöver skriva något!

Är du en Desktop-älskare som vill påskynda din Windows 8-startprocess ännu mer? I Windows 8.1 eller senare kan du få Windows att starta direkt till skrivbordet och hoppa över startskärmen. Se Så här startar du upp på skrivbordet i Windows 8.1 för instruktioner.

 

Hur man använder automatisk inloggning i ett domänscenario

Du kommer inte att kunna konfigurera din Windows-dator för att använda en automatisk inloggning på exakt det sätt som beskrivs ovan om din dator är medlem i en domän. I en domäninloggningssituation, vilket är vanligt i större affärsnätverk, lagras dina referenser på en server som drivs av företagets IT-avdelning, inte på den Windows-dator du använder. Detta komplicerar installationsprocessen för automatisk automatisk inloggning för Windows, men det är fortfarande möjligt. Så här får du kryssrutan från steg 2 (instruktionerna ovan) att visas så att du kan markera den:

 1. Öppna registerredigeraren som i de flesta versioner av Windows görs enklast genom att köra regedit från sökrutan när du har valt Start-knappen.

  regedit-kommandot i Windows 10

  Medan du följer stegen nedan exakt bör vara helt säker, det rekommenderas starkt att du säkerhetskopierar registret innan du gör ändringarna.

 2. Välj register HKEY_LOCAL_MACHINE från registerkupan till vänster, följt av programvara.

  HKEY LOCAL MACHINE SOFTWARE registerredigeringssökväg

  Om du befinner dig på en helt separat plats i Windows-registret när du öppnar det, bläddrar du bara till toppen på vänster sida tills du ser Datoroch kollapsa sedan varje bikupa tills du når HKEY_LOCAL_MACHINE.

 3. Fortsätt att borra genom de kapslade registernycklarna, först till Microsoft, då Windows NT, då Aktuell versionoch sedan äntligen Winlogon.
 4. Med Winlogon välj till vänster, leta reda på registervärdet för AutoAdminLogon till höger.
 5. Dubbelklicka AutoAdminLogon och ändra Värdedata till 1 från 0.
 6. Välj OK.

  AutoAdminLogon Värde data 0 i Registerredigeraren - OK-knappen markerad

 7. Starta om din dator och följ sedan den vanliga Windows-inloggningsproceduren som beskrivs ovan.

 

När den automatiska inloggningsdomäninställningen inte fungerar

Det där skall fungerar, men om inte, kan du behöva lägga till några ytterligare registervärden manuellt själv. Det är inte så svårt.

 1. Arbeta tillbaka till Winlogon i Windows-registret, som beskrivs ovan från steg 1 till steg 3.
 2. Lägg till strängvärdena för DefaultDomainName, Standardanvändarnamnoch Standardlösenordförutsatt att de inte redan finns.

  Nytt alternativ för registerredigerare i strängvärde i Windows 10

  Du kan lägga till ett nytt strängvärde från menyn i Registerredigeraren till och med Redigera > Ny > Strängvärde.

 3. Ställ in Värdedata som din domän, Användarnamnoch Lösenordrespektive.

  Skärmdump av Windows 10-registret med DefaultDomainName, DefaultUserName och DefaultPassword markerade

 4. Starta om din dator och testa för att se att du kan använda automatisk inloggning utan att ange dina vanliga Windows-referenser.

 

Är det säkert att automatiskt logga in på Windows?

Så bra som det låter att kunna hoppa över den ibland irriterande inloggningsprocessen när Windows startar, är det inte alltid en bra idé. I själva verket kan det till och med vara en dålig idé, och här är varför: datorer är mindre och mindre fysiskt säkra.

Säkerhetsrisker och automatisk inloggning

Om din Windows-dator är ett skrivbord och det skrivbordet finns i ditt hem, vilket förmodligen är låst och annars säkert, är det förmodligen en relativt säker sak att ställa in automatisk inloggning. Å andra sidan, om du använder en Windows-bärbar dator, netbook, surfplatta eller en annan bärbar dator som ofta lämnar ditt hem, vi i hög grad rekommenderar att du inte konfigurerar den så att den automatiskt loggar in. Inloggningsskärmen är det första försvaret som din dator har från en användare som inte borde ha åtkomst. Om din dator är stulen och du har konfigurerat att den ska hoppa över det grundläggande skyddet kommer tjuven att ha tillgång till allt du har på den – e-post, sociala nätverk, andra lösenord, bankkonton och mer.

Flera användarkonton och automatisk inloggning

Om din dator har mer än ett användarkonto och du konfigurerar en automatisk inloggning för ett av dessa konton måste du (eller kontoinnehavaren) logga ut eller byta användare från ditt automatiskt inloggade konto för att använda det andra användarkontot . Med andra ord, om du har mer än en användare på din dator och du väljer att logga in automatiskt på ditt konto, saktar du faktiskt ner den andra användarens upplevelse.