Skip to content

Hur man startar till Windows XP Säkert läge med kommandotolken

7 de september de 2021
windows xp splash screen 5a6798008e1b6e001a112d7c

Starta din dator i Windows XP Säkert läge med kommandotolken kan hjälpa dig att utföra avancerad diagnostik och lösa många allvarliga problem, särskilt när du startar normalt eller i andra alternativ för Säkert läge, är inte möjligt. Stegen för att starta Windows XP Säkert läge med kommandotolken är nästan identiska med att gå in i det vanliga Windows XP Säkra läget, men du kommer att se att steg 2 nedan skiljer sig från steg 2 i den självstudien.

Tryck på F8 innan Windows XP -stänkskärmen

Windows XP startar.
Starta datorn eller starta om den för att börja gå in i Windows XP Säkert läge med kommandotolken.

Precis innan Windows XP -stänkskärmen som visas ovan visas, tryck på F8 för att öppna menyn Avancerade alternativ i Windows.

Välj Windows XP Säkert läge med kommandotolken

Skärmdump av menyn Avancerade alternativ i Windows XP

Windows XP ”Säkert läge med kommandotolken”.
Du bör nu se menymenyn Avancerade alternativ i Windows. Om inte kan du ha missat det lilla fönstret att trycka på F8 från steg 1 och Windows XP fortsätter förmodligen att starta normalt om det är möjligt. Om så är fallet startar du bara om datorn och försöker trycka på F8 på nytt. Här presenteras tre varianter av Windows XP Säkert läge du kan ange:

  • Säkert läge: Detta är standardalternativet och är vanligtvis det bästa valet. Det här läget laddar endast de absolut lägsta processer som krävs för att starta Windows XP.
  • Säkert läge med nätverk: Det här alternativet laddar samma processer som Felsäkert läge men inkluderar också de som gör att nätverksfunktionerna i Windows XP fungerar. Detta är värdefullt om du kan behöva komma åt internet eller ditt lokala nätverk vid felsökning i felsäkert läge.
  • Felsäkert läge med kommandotolk: Denna smak av Säkert läge laddar också en minsta uppsättning processer men ger åtkomst till kommandotolken. Detta är ett värdefullt alternativ om mer avancerad felsökning är nödvändig.

Med piltangenterna på tangentbordet markerar du Felsäkert läge med kommandotolk alternativet och tryck på Stiga på.

Välj det operativsystem som ska startas

Skärmdump av Windows XP -menyn för operativsystem

Windows XP -meny för operativsystem.
Innan du går in i Windows XP Felsäkert läge med kommandotolk, Windows behöver veta vilken operativsystemsinstallation du vill starta. De flesta användare har bara en enda Windows XP -installation så valet är vanligtvis klart. Markera rätt operativsystem med piltangenterna och tryck på Stiga på. Oroa dig inte om du inte ser den här menyn. Fortsätt bara till nästa steg.

Välj ett administratörskonto

Skärmdump av inloggningsskärmen för Windows XP

Windows XP -inloggningsskärm.
För att komma in i Windows XP Felsäkert läge med kommandotolkmåste du logga in med ett administratörskonto eller ett konto som har administratörsbehörighet. På datorn som visas på skärmdumpen ovan, både mitt personliga konto, Timoch det inbyggda administratörskontot, Administratör, har administratörsrättigheter, så att endera kan användas för att gå in i felsäkert läge med kommandotolken. Om du inte är säker på om något av dina personliga konton har administratörsrättigheter väljer du Administratör konto genom att välja det.

Gör nödvändiga ändringar i Windows XP Säkert läge med kommandotolken

Skärmdump av kommandotolken i felsäkert läge i Windows XP

Windows XP Säkert läge med kommandotolken.
Inträde till Windows XP Säkert läge med kommandotolken bör nu vara komplett. Gör de ändringar du behöver göra genom att ange kommandon i kommandotolken och starta sedan om datorn. Förutsatt att det inte finns några återstående problem som förhindrar det, bör datorn starta till Windows XP normalt efter en omstart. Du kan ”konvertera” Säkert läge till ett med en Start -meny och ett skrivbord genom att ange starta explorer.exe kommando. Detta kanske inte fungerar eftersom du troligen använder den här formen av Säkert läge eftersom det normala säkra läget inte startar, men det är värt ett försök. Du kan inte se det på den här skärmdumpen, men det är väldigt enkelt att identifiera om en Windows XP -dator är i felsäkert läge eftersom texten ”Säkert läge” alltid kommer att visas i hörnen på skärmen.