Skip to content

Hur man tar bort filer från Google Drive

5 de augusti de 2022
ring binders aligned gac91bbfa1 1920 fa755b0998814dfe8a1d1477af095588

Vad du ska veta

 • Markera objekten du vill ta bort och välj papperskorgen.
 • Öppna Skräp mapp för att radera dem permanent.
 • Google tillhandahåller olika metoder för att hitta stora filer att radera.

Den här artikeln förklarar hur du tar bort filer från ditt Google Drive-konto från skrivbordswebbplatsen och mobilappen. Att ta bort filer, särskilt stora eller objekt som ligger i papperskorgen, är ett enkelt sätt att frigöra utrymme på ditt konto.

Hur man tar bort filer från Google Drive

Du kan ta bort både filer och mappar från Google Drive-webbplatsen och mobilappen. Det spelar ingen roll om det är ett dokument, video, kalkylblad, bild, bildspel, etc.; de är alla tillgängliga via Drive.

Använd din dator för att ta bort Google Drive-filer

 1. Besök Google Drive-webbplatsen och logga in på ditt konto om det behövs.

 2. Välj den mapp eller fil du vill ta bort. För att välja mer än ett objekt samtidigt, håll nere Ctrl eller Kommando när du gör ditt val. Du kanske inte kan välja allt du vill på en gång. Om det till exempel finns några filer i en mapp som du vill ta bort och andra filer i en annan mapp, måste du dela upp uppgiften och ta bort den första uppsättningen först och sedan gå in i den andra mappen för att ta bort dem .

 3. Välj papperskorgen längst upp till höger. Filerna flyttas direkt till papperskorgen.

Använd din telefon för att radera Google Drive-filer

Om du arbetar från din smartphone kan du fortfarande ta bort filer från Google Drive. På bara några få steg försvinner filerna och du har mer lagringsutrymme tillgängligt.

 1. Leta reda på filen eller mappen du vill ta bort. Du kan söka efter det eller bläddra manuellt genom Filer flik.

 2. Tryck på menyn med tre punkter bredvid den och välj Ta bort. För att radera mer än ett objekt samtidigt, tryck och håll ned det första och fortsätt sedan att trycka för de andra objekten. Tryck på papperskorgen högst upp om du går den här vägen.

 3. Bekräfta genom att välja Flytta till papperskorgen.

  Bekräftelserutan för Google Drive flyttas till papperskorgen

Frigör utrymme när du tar bort filer från Google Drive?

Ja, men inte direkt. Om din avsikt när du tar bort filer är att frigöra utrymme i ditt Google Drive-konto – kanske för att göra plats för fler e-postmeddelanden eller foton, kanske du märker att din lagringsanvändning inte ändrades efter att du har slutfört stegen ovan. Det beror på att Google Drive inte tar bort borttagna objekt permanent. Den samlar dem istället i papperskorgen, så att du kan återställa dem om du behöver. Du måste tömma den här mappen manuellt om du vill frigöra utrymme direkt – annars kommer de att raderas permanent automatiskt efter 30 dagar.

Hur tar jag bort filer permanent från Google Drive?

Om du vill hoppa över 30-dagars väntan på att objekt som ska tas bort ska du radera filerna för gott genom att tömma papperskorgen. Det kommer att frigöra utrymmet som papperskorgen tar upp. Med andra ord, om det finns 500 MB filer där, kommer tömning av det omedelbart att ge dig 500 MB utrymme igen, som du kan använda för andra filer. Välj Skräp från Drive-menyn för att öppna papperskorgen för Min enhet och använd Töm papperskorgen för att ta bort dessa objekt permanent.

Töm papperskorgen i Google Drive

Du kan också högerklicka på enstaka objekt och välja Radera för alltid för att permanent ta bort just dessa.

Alternativet Ta bort för alltid i papperskorgen för min enhet

Om du använder mobilappen, tryck och håll ned ett raderat objekt för att välja det och gå sedan till menyn med tre punkter längst upp för att hitta samma Radera för alltid alternativ.

Hur städar jag upp min Google Drive?

Google Drive förenklar att rensa bort filer för att frigöra diskutrymme. Nedan är några av de bästa sätten att städa upp i ditt konto, men innan du börjar, gör du klokt i att ta en snabb titt på var på ditt konto används mest lagringsutrymme. Det hjälper dig att identifiera var du bör fokusera. Öppna Google One Storage och titta på listan med lagringsdetaljer. Som du kan se finns det mesta av data i det här exemplet i Google Drive, men Gmail och Google Foton räknas också till Drive-lagring.

Google One-lagringsinformationslista

Se vad som tar upp mest utrymme

Vi börjar med att ta upp Google Drive direkt. Så här listar du alla de största filerna som Drive lagrar, vilket ger dig bara några klick från några potentiellt enorma utrymmesvinster:

 1. Besök din Google Drive-lagringssida genom att välja Lagring från menyn till vänster.

 2. Alla filer som använder din Drive-lagring listas här, sorterade efter storlek. Det är ett bra ställe att få tillbaka mest lagringsutrymme på snabbast möjliga sätt. Välj och ta bort allt du inte längre vill ha (och kom ihåg att göra detsamma i papperskorgen).

  Lista över största Google Drive-filer

En annan metod är att söka efter filer eller filtyper som du misstänker tar upp mer lagringsutrymme än de borde. Välj sökalternativknappen till höger i sökfältet högst upp. Välj en filtyp från menyn, till exempel Arkiv eller videoklippoch välj sedan SÖK för att få en lista över dem alla.

Sökalternativ för Google Drive

Överför filer någon annanstans

Filer tar upp lagringsutrymme på Google Drive eftersom de är lagrade i Google Drive. Om du tar ut något och sedan tar bort det från Drive frigör du det utrymmet för något annat. Säg till exempel att du har hållit hemmafilmer online. Istället för att låta dem sitta på Google Drive, särskilt om du närmar dig din lagringsgräns, överför du dem till en annan kostnadsfri fillagringstjänst online. Det finns massor att välja mellan, varav många har gott om utrymme för säkerhetskopiering av video. Flera onlinetjänster för säkerhetskopiering tillhandahåller en andra plats för dina lokalt lagrade filer. Så om du bestämmer dig för att behålla dessa filmer på en extern hårddisk ansluten till din dator, kan du skydda dem genom att skapa en extra kopia med en av dessa onlinelösningar för säkerhetskopiering. Att ladda ner från Google Drive är enkelt. Högerklicka bara på ett urval av filer/mappar och välj Ladda ner.

Google Drive nedladdningsalternativ

Även om det är säkert att ta bort filerna från Google Drive när du har laddat ner dem till din dator, rekommenderar vi att du väntar med att kassera dem för gott tills det bekräftas att de är fullständigt säkerhetskopierade någon annanstans, som vid en av dessa onlinefillagringstjänster. Något annat att tänka på är Google Foton. Eftersom Foton räknas in i Drive-lagring är detta ett annat enkelt sätt att rensa upp din Google Drive. Men istället för att följa stegen ovan, använd Google Takeout för en enkel metod att överföra Google Foto från Drive och till en annan tjänst; ingen manuell nedladdning eller uppladdning är nödvändig.

 1. Öppna Google Dashboard.

 2. Scrolla ner tills du ser Fotonoch välj Överför data.

  Google Dashboard använde nyligen Googles tjänster

 3. Välj vad som ska exporteras och tryck sedan på Nästa steg. Allt i ditt Google Foto-konto är valt som standard, men du kan välja specifika album om du föredrar det.

  Guiden för export av bilder för Google Takeout

 4. Välj leveranssätt och välj sedan Länka konton och skapa export. Dina alternativ är Flickr, Microsoft OneDrive och SmugMug.

  Leveransmetod för Google Takeout-foton

 5. Följ de återstående anvisningarna på skärmen för att ge Google tillstånd att komma åt dina foton, logga in på tjänsten du valde i föregående steg och slutföra överföringen.

Använd Googles Storage Manager

Andra praktiska detaljer om Google Drive-användning kan fås från Google Storage Manager.

Googles lagringshanterare

När den är öppen visar den att du raderade Gmail-meddelanden eller skräppost som du kan ta bort permanent. Den listar också e-postmeddelanden med stora filbilagor och stora filer, videor och foton.

Lista över stora Gmail-bilagor

Lista över stora Gmail-bilagor.