Skip to content

Hur man tar bort låtar från iTunes

13 de augusti de 2021
GettyImages 726775327 5a70df3943a1030037b03c60

Att radera låtar i iTunes är en bra idé när du inte längre gillar en låt eller ett album eller om du behöver frigöra lite hårddiskutrymme på din dator eller iOS -enhet. Att städa upp ditt iTunes -bibliotek har några dolda komplexitet som kan göra att du inte faktiskt tar bort låten och därför inte sparar något utrymme alls. Det blir ännu svårare om du hämtar dina låtar från Apple Music eller säkerhetskopierar dem med iTunes Match. Dessa instruktioner gäller iTunes 12 och senare.

Välja låtar att radera i iTunes

För att radera en låt, gå till ditt iTunes -bibliotek och hitta låten, låtarna eller albumet du vill radera (stegen här varierar något beroende på hur du tittar på iTunes, men de grundläggande idéerna är desamma i alla vyer).

 • För att välja en enda låt, klicka på den en gång.
 • Om du vill välja flera låtar bredvid varandra håller du ned Flytta medan du klickar på dem.
 • Om du vill välja flera, icke-sammanhängande låtar håller du ned Kommando (på en Mac) eller Kontrollera -knappen (i Windows) medan du klickar på låtarna.
 • Om du vill ta bort ett album i albumvyn klickar du på ikonen bredvid albumtiteln.
 • Om du vill ta bort all musik av en artist i Artist View klickar du på ikon bredvid artistens namn.

När du har valt de objekt som ska tas bort eller klickat på ikon, kan du göra en av fyra saker:

 1. Slå Radera tangent på tangentbordet.
 2. Gå till Låt menyn och välj Ta bort från biblioteket.
 3. Högerklicka och välj Ta bort från biblioteket.
 4. Klicka på ikonen bredvid objektet (om du inte redan har gjort det) och klicka på Ta bort från biblioteket.

Välj bland alternativ för att radera låtar

När du trycker på raderingsknappen dyker iTunes upp ett fönster som låter dig bestämma vad du ska göra med filen: tar du bort den för gott eller tar du bort den från iTunes? Dina alternativ inkluderar:

 • Ta bort nedladdning: Detta visas bara om du använder Apple Music eller iTunes Match och har laddat ner låten till din dator (det andra alternativet är att du har lagt till låten i ditt bibliotek för streaming men inte har laddat ner den). Om du väljer Ta bort nedladdning, raderar iTunes filen som tar upp plats på din hårddisk. Posten för låten i ditt iTunes -bibliotek finns dock kvar. På så sätt kan du strömma eller ladda ner musiken igen när du vill.
 • Ta bort låt: Det här alternativet tar bort låten från ditt iTunes -bibliotek, ditt iCloud -musikbibliotek och flyttar filen till papperskorgen. Det rensar utrymme på din hårddisk, men det raderar också posten för låten i ditt iTunes -bibliotek och raderar låten automatiskt från alla enheter som synkroniseras med ditt iCloud -musikbibliotek. Det är i princip alla enheter som ansluter till ditt Apple Music- eller iTunes Match -konto. Ibland är detta rätt val, men se till att du verkligen förstår konsekvenserna innan du gör det.
 • Annullera: Om du har ändrat dig och inte längre vill radera låten eller albumet, klicka på den här knappen för att sluta utan att radera någonting.

Ta bort alternativ för en låt i iTunes

Om du väljer ett alternativ som tar bort en fil kan du behöva tömma papperskorgen eller papperskorgen för att frigöra utrymme på hårddisken.

Ta bort låtar från iTunes -spellistor

Om du tittar på en spellista i iTunes och du vill ta bort en låt från spellistan är processen lite annorlunda. Om du följer stegen som redan beskrivits när du är i en spellista raderas låten bara från spellistan, inte från din dator. Om du tittar på en spellista och bestämmer dig för att du vill radera en låt permanent från hårddisken följer du dessa steg:

 1. Välj den eller de låtarna du vill radera.

  Låtar i en iTunes -spellista

 2. Håll ner Alternativ + Kommando + Radera (på en Mac) eller Alternativ + Kontroll + Radera (på en dator). Du kan också högerklicka på markeringen och välja Ta bort från biblioteket i menyn som visas.

  Ta bort från biblioteksalternativet i iTunes

 3. Klick Radera låt. Radera låt, i det här fallet, tas bort låten från både ditt iTunes -bibliotek och från alla kompatibla enheter som har den.

Vad händer med din iPhone när du tar bort låtar

Om du använder Apple Music eller iTunes Match överförs ändringar du gör i iTunes -biblioteket på din dator automatiskt till alla enheter som använder dessa tjänster. Så om du tar bort en låt från iTunes sker samma ändring på din iPhone. Om du hanterar musik på din iPhone genom att synkronisera med din dator sker dock inte de ändringar du gör i ditt iTunes -bibliotek direkt. De tillämpas på din iPhone nästa gång du synkroniserar.