Skip to content

Hur man utför en startreparation i Windows Vista

18 de augusti de 2021
windows vista startup repair 5a901980119fa80037f31cc4

Verktyget Startup Repair i Windows Vista ersätter viktiga operativsystemfiler som kan saknas eller skadas. Startup Repair är ett enkelt diagnostik- och reparationsverktyg att använda när Windows Vista inte startar korrekt. Använder du inte Windows Vista? Varje modernt Windows -operativsystem har en liknande reparationsprocess för operativsystemet.

Starta från DVD -skivan med Windows Vista

Start reparation av Windows Vista – Steg 1.
För att starta reparationsprocessen för Windows Vista måste du starta från DVD -skivan med Windows Vista.

  1. Håll utkik efter en Tryck på valfri knapp för att starta från CD eller DVD meddelande som liknar det som visas på skärmdumpen ovan.
  2. Tryck på en knapp för att tvinga datorn att starta från DVD -skivan med Windows Vista.

Om du inte trycker på en tangent försöker datorn starta till operativsystemet som för närvarande är installerat på din hårddisk. Om detta händer, starta bara om datorn och försök starta om till Windows Vista DVD igen.

Vänta tills Windows Vista läser in filer

En skärmdump av Windows Vista -laddningsfiler

Start reparation av Windows Vista – Steg 2.
Inget användarintervention krävs här och inga ändringar görs på din dator under detta steg. Vänta bara på att installationsprogrammet för Windows Vista laddar filer som förberedelse för vilken uppgift du vill slutföra. I vårt fall är det en startreparation, men det finns många uppgifter som kan slutföras med Windows Vista DVD.

Välj Windows Vista Setup Language och andra inställningar

En skärmdump av Windows Vista startreparation som ber om språk och andra inställningar

Windows Vista Startreparation – Steg 3.
Välj den Språk att installera, Tid och valutaformat, och Tangentbord eller inmatningsmetod som du vill använda i Windows Vista. Välj Nästa.

Välj länken Reparera din dator

En skärmdump av Windows Vista Startup Repair Your Computer Link

Start reparation av Windows Vista – Steg 4.
Välj Reparera din dator längst ned till vänster på Installera Windows fönster. Denna länk kommer att börja Windows Vista System Recovery Options. Välj inte Installera nu. Om du redan har Windows Vista installerat används det här alternativet för att utföra en ren installation av Windows Vista eller en parallell installation av Windows Vista.

Vänta på systemåterställningsalternativ för att hitta Windows Vista på din dator

En skärmdump av Windows Vista Startup Repair som lokaliserar din dator

Start reparation av Windows Vista – Steg 5.
Systemåterställningsalternativ söker nu efter hårddisk (er) efter Windows Vista -installationer. Du behöver inte göra något här utan vänta. Denna Windows -installationssökning bör inte ta mer än några minuter.

Välj din Windows Vista -installation

En skärmdump av Windows Vista startreparation som ber om din Windows Vista -installation

Start reparation av Windows Vista – Steg 6.
Välj den Windows Vista -installation som du vill utföra startreparationen på. Välj Nästa. Oroa dig inte om enhetsbokstaven i Plats kolumnen matchar inte enhetsbokstaven som du vet att Windows Vista är installerat på din dator. Drivbokstäver är något dynamiska, särskilt när du använder diagnostikverktyg som systemåterställningsalternativ.

Vänta medan startreparation söker efter problem med Windows Vista -filer

En skärmdump av Windows Vista start reparation söker efter problem

Start reparation av Windows Vista – Steg 7.
Startup Repair -verktyget söker nu efter problem med viktiga Windows Vista -filer. Om Startup Repair hittar ett problem med en viktig operativsystemfil kan verktyget föreslå en lösning av något slag som du måste bekräfta eller kan lösa problemet automatiskt. Vad som än händer, följ anvisningarna vid behov och acceptera alla ändringar som föreslås av Startup Repair.

Vänta medan startreparation försöker reparera Windows Vista -filer

En skärmdump av reparationsproblem för reparation av Windows Vista

Start reparation av Windows Vista – Steg 8.
Startup Repair kommer nu att försöka reparera de problem som den hittade med Windows Vista -filer. Inget användarintervention krävs under detta steg. Din dator kanske startar om flera gånger under denna reparationsprocess. Starta inte från DVD -skivan med Windows Vista vid omstart. Om du gör det måste du starta omedelbart så att startreparationsprocessen kan fortsätta normalt. Om Startup Repair inte hittade några problem med Windows Vista ser du inte den här skärmen.

Välj Slutför för att starta om till Windows Vista

En skärmdump av Windows Vista startreparation som slutförts

Start reparation av Windows Vista – Steg 9.
Välj Avsluta när du väl ser Starta om datorn för att slutföra reparationerna fönster för att starta om datorn och starta Windows Vista normalt.

Startreparation var inte tillräckligt?

Det är möjligt att Startup Repair inte löste det problem du hade. Om verktyget Startup Repair bestämmer detta själv kan det automatiskt köras igen efter att din dator startats om. Om det inte körs automatiskt men du fortfarande ser problem med Windows Vista, upprepa dessa steg för att köra Startreparation igen manuellt. Om det blir uppenbart att Startup Repair inte kommer att lösa ditt Windows Vista -problem har du några ytterligare återställningsalternativ, inklusive en systemåterställning. Du kan också prova en ren installation av Windows Vista. Men om du har provat en startreparation av Windows Vista som en del av en annan felsökningsguide är du förmodligen bäst tjänad genom att fortsätta med de specifika råd som guiden ger som ditt nästa steg.