Skip to content

Hur man utför ett lamptest för att verifiera ström

31 de juli de 2021
plug drawing on the blackboard 164900238 59a04ae0d963ac0011435320

Om du felsöker ett strömproblem med ett uttag eller en strömkabel men du inte har en multimeter till ditt förfogande kan detta enkla ”lamptest” verifiera om strömförsörjning tillhandahålls. Ett ”lamptest” är mycket enkelt att göra och tar vanligtvis mindre än 5 minuter.

Detta test är bara ett fungerande/icke-fungerande test, så det kan inte avgöra om spänningen är lite låg eller hög, något som kan göra liten skillnad för en glödlampa men vara viktig för din dator. Om detta är ett problem är det en bättre idé att testa ett uttag med en multimeter.

Hur man utför ett lamptest för att verifiera ström

  1. Koppla ur din dator, bildskärm eller annan enhet från vägguttaget och anslut en liten lampa eller annan enhet som du vet fungerar bra. Om lampan tänds vet du att din ström från väggen är bra.

  2. Om du använder ett eluttag följer du samma anvisningar som i det sista steget för ditt eluttag.

  3. Koppla ur datorn, bildskärmen och andra enheter från eluttagen på eluttaget och gör samma ”lamptest” på eluttagets uttag för att se om de fungerar korrekt. Se till att strömbrytaren på strömuttaget är påslagen!

  4. Om någon av vägguttagen inte ger ström, felsök problemet eller ring en elektriker. Som en omedelbar lösning kan du flytta din dator till ett område där vägguttagen fungerar som de ska. Om strömuttaget inte fungerar (bara ett uttag), byt ut det. Vi håller en lista över de bästa överspänningsskydden här.