Skip to content

Hur många datorer kan jag installera Photoshop på?

9 de augusti de 2021
GettyImages 539434611 5c3e29f3c9e77c00017bf296

Photoshop licensavtal för slutanvändare (EULA) har alltid möjliggjort att appen kan aktiveras på upp till två datorer (till exempel en hemdator och en arbetsdator, eller en stationär och en bärbar dator), så länge det inte är det används på båda datorerna samtidigt. Eftersom Adobe har uppdaterat sin leveransmodell har systemet förändrats något, men gränsen för två datorer har förblivit densamma.

Creative Suite produktaktivering

Innan Creative Cloud introducerades, presenterade Adobe Photoshop Creative Suite (CS) för Windows och Photoshop CS2 för Mac och Windows. Vid den tiden introducerade företaget också produktaktivering, vilket gjorde att tvådatorns policy var strikt tillämplig genom att du måste ange licensnyckeln i programvaran innan programmet skulle fungera. Du kan fortfarande installera Photoshop på så många datorer du vill, men bara två kopior kunde aktiveras. Det var lätt att överföra aktiveringar från en dator till en annan när de två datorerna båda hade internetanslutningar. Utan anslutningar kan du överföra aktivering via telefon. Denna process gällde även Adobes andra CS -produkter: Illustrator, InDesign, GoLive och Acrobat Professional. Licensieringen gällde för alla ”boxade” (dvs. säljs som CD -skivor i lådor) versioner av Adobe -programvara.

Creative Cloud Process

Systemet förändrades när Adobe bytte till en online, prenumerationsbaserad modell som kallas Creative Cloud. Nu, när du köper en enanvändarabonnemang, får du installera programvaran på obegränsade datorer, men du får bara aktivera den på två och använda den på en i taget. Adobe är ganska tydligt om detta ämne i Creative Cloud -hjälpfilerna. Denna modell har två stora fördelar:

Du är inte begränsad till ett operativsystem. Så du kan installera och aktivera Photoshop på en Macintosh-baserad dator och en Windows-baserad; du behöver inte längre köpa separata Windows- och Macintosh -versioner av programmet.

Alla uppdateringar är gratis. Din Creative Cloud -prenumeration ger dig rätt att uppdatera programvaran när som helst, och när en större uppdatering, till exempel en ändring av versionsnummer, är tillgänglig behöver du inte köpa uppdateringen och gå igenom den långa processen med att avinstallera den aktuella versionen och installera om den nya. Adobe erbjuder inte längre någon CD-baserad programvara, och stöd för dessa versioner är inte längre tillgängligt. Du kan köpa begagnade kopior av programvaran privat, men om du gör det måste du närma dig köpet med största försiktighet. Om leverantören inte har inaktiverat programvaran kan du inte aktivera den. Vissa onlinekällor erbjuder piratkopierade versioner, men aktiveringskoden de levererar med den kommer sannolikt inte att fungera.