Skip to content

Hur Nvidia gör det enklare att köpa en spelbärbar dator

21 de juni de 2021
ScreenShot2021 02 09at1.03.24PM bf1c75cc34864c83ab2fa1da8354824e

Viktiga takeaways

  • Nvidia kommer nu att kräva att tillverkarna inkluderar alla specifikationer för grafikkortet som ingår i bärbara datorer.
  • Denna förändring följer avlägsnandet av Max-Q och Max-P-beteckningarna, som hade använts för att visa upp kapaciteten hos en bärbar dators grafikkort.
  • Experter tror att denna förändring kan vara förvirrande först, men det kommer att göra att köpa en ny spelbärbar dator mycket mindre förvirrande.

Efter förvirring vid lanseringen av gaming-bärbara datorer med RTX-30-serie grafikkort, kommer Nvidia nu att kräva att tillverkarna lämnar sina fullständiga specifikationer för konsumenterna. Med de senaste bärbara bärbara datorerna som nu har RTX 30-serie grafikkort från Nvidia rapporterade vissa användare att, beroende på vilket kort du hamnade på i din bärbara dator, vad som normalt skulle vara ett mindre kraftfullt kort kunde vara mer kapabelt än högre- prissatta varianter. Nvidia hanterar denna fråga genom att kräva att bärbara datortillverkare ska avslöja kortets specifikationer. Detta borde göra processen att köpa en ny bärbar bärbar dator mycket mindre förvirrande. ”Varje mobil GPU levereras med flera varianter, och det har förekommit några fall där en lågdriven flaggskepps-mobil-GPU blir misshandlad av sin fullt drivna medelstora syskon på grund av högre total grafikkraft (TGP) och klockhastighet,” Aamir Irshad, chefredaktör på PC Builderz, berättade Lifewire via e-post.

Förvirrande kunden

Innan lanseringen av korten i RTX 30-serien i bärbara bärbara datorer, levererades många bärbara datorer med beteckningen Max-Q eller Max-P, med den förra som det lägre drivna alternativet som vanligtvis finns i tunnare bärbara datorer som behövde offra kraften för bättre kyl. När tillverkarna började leverera bärbara datorer med RTX 30-seriens kort, tog dock den beteckningen bort, vilket orsakade förvirring om vilken typ av kortanvändare som kunde hamna när de köpte en ny bärbar dator.

En talesman för Nvidia berättade för The Verge att beteckningar som Max-Q inte längre används för att bestämma en bärbar dators kraft. Istället är dessa beteckningar avsedda att förmedla om grafikkortet använder funktioner som Nvidias Whisper Mode 2 eller Dynamic Boost 2. Irshad sa att det alltid var konstigt att basera grafikkortets prestanda på beteckningar som vanligtvis bara påverkar hur kortet kyls och hur det drar ström. Han sa att det också gjorde jämförelser mellan grafikkort i bärbara datorer mycket svårare, eftersom dessa beteckningar huvudsakligen användes för att beskriva vilken typ av kylsystem kortet använde och hur strömförsörjningen drev strömmen till det. ”Jag har byggt datorer i över tio år nu. Och jag ser detta som ett välkomnande drag från Nvidia.” ”Eftersom varje bärbar dator har ett unikt kylinställnings- och kraftleveranssystem började dessa beteckningar [to make less sense], ”Berättade Irshad för Lifewire. Han noterade också att det tidigare har förekommit fall där vissa tillverkare av originalutrustning (OEM) har begravt Max-Q-etiketten djupt i specifikationsbladet, vilket gör det nästan omöjligt för användare att hitta. Detta, han sagt, är en stor del av problemet med hur Max-Q och Max-P beteckningarna användes.

Klarhet

”Jag har byggt datorer i över tio år nu. Och jag ser detta som ett välkomnande drag från Nvidia”, sa Irshad. ”Det är en överraskning för många, men förväntades av PC-byggare under en längre tid.” Med dessa förändringar på plats måste dock tillverkare nu lägga ut de exakta specifikationerna för grafikkortet som erbjuds i de bärbara datorerna de säljer. Detta bör ge mycket mer tydlighet i processen att köpa en ny bärbar datorspel och hindra användare från att omedvetet köpa bärbara datorer med RTX 3080 som överträffas av billigare kort som RTX 3070 eller till och med den kommande RTX 3060.

Nu måste användarna fokusera på hårdvaruspecifikationer som kärnklockhastigheten, boostklockhastigheten, vilken typ av VRAM den har och hur mycket VRAM den erbjuder. Även om det kanske låter mer förvirrande först, säger Irshad att det faktiskt kommer att bli mycket enklare, särskilt för användare som inte har tidigare erfarenhet av datorer och tekniska termer som omger hårdvaran. ”Ju högre dessa specifikationer är, desto kraftfullare (och dyrare) kommer en mobil GPU att bli”, förklarade Irshad. Till skillnad från Max-Q- och Max-P-beteckningarna, som kan vara förvirrande för dem som inte förstod deras betydelse, skulle läggning av specifikationerna i vanliga siffror och bokstäver hjälpa till även de mest oerfarna användarna att hitta en spelbärbar dator med ett bra grafikkort . ”Ärligt talat”, sa Irshad, ”jag känner att det här tar lite tid för konsumenterna, speciellt om de är första gången köpare, men så småningom kommer de att vänja sig vid dessa specifikationer precis som PC-byggare har genom åren.”