Skip to content

Hur pekskärmar gör smartphones mindre hållbara

18 de juni de 2021
GettyImages 763274707 afdf020d33f14b71af8ed8c0578b099a

Viktiga takeaways

  • Telefonens hållbarhet verkar ha sjunkit sedan introduktionen av smartphones.
  • Vissa experter tror att telefontillverkare kan använda hållbarhet som ett sätt att driva på mer tillbehörsförsäljning.
  • Andra experter tror att de stora pekskärmarna vi har älskat är det största hållbarhetsproblemet med telefoner just nu.

Sedan ankomsten av de första smartphones med pekskärm säger experter att deras totala hållbarhet har minskat kraftigt, främst på grund av mängden glas som används för att skapa dem. Oavsett om du tittar tillbaka på utbrottet av BendGate från 2014: s iPhone 6 Plus-utgåva, eller tittar på YouTuber JerryRigAllt bryter en Lenovo Legion Phone Duel 2 i tre delar, fortsätter hållbarheten hos smartphones att vara oroande.

Med många telefoner som kostar flera hundra dollar att köpa – ibland i tusentals om du söker efter en flaggskeppsenhet – är det viktigt att ha en hållbar enhet. Tyvärr är en av de största designbristerna med smartphones också en som många älskar: glaspekskärmar. ”Jag tror att alla som någonsin har tappat en telefon kan intyga att den mest utsatta delen av en hel telefon är skärmen”, säger Matt McCormick, grundare och VD för Jet City Device Repair, till Lifewire i ett samtal. ”Glaset har alltid varit den mest utsatta delen, och det som har gjort att det är mindre hållbart är den större skärmstorleken.”

Mer glas, fler problem

Sedan introduktionen av iPhone 2007 har smartphones fortsatt att utvecklas. Detta har hänt i tre huvudkategorier: prestanda, programvaruerbjudanden och övergripande design. Medan telefoner har blivit tunnare i designen genom åren, tror McCormick inte att det är den främsta anledningen till att hållbarhet har fått en sådan hit. Istället säger han att denna fascination som många smarttelefontillverkare har med rundade glasskärmar och till och med ramlösa mönster är ett av de största problemen han har stött på när han reparerade enheter under de senaste åren. ”Jag tror att alla som någonsin har tappat en telefon kan intyga att den mest utsatta delen av en hel telefon är skärmen.”

”Du kan till och med göra [the] om en mindre, tunnare telefon kommer att bli lättare, eller hur? En lättare telefon är mindre matte. Det kommer att ha mindre påverkan när det tappas. Jag tror inte [making a phone] tunnare har gjort det. Jag tror att det är definitivt storleken på skärmarna som har gjort dem mindre hållbara. Och i Apples fall har det att göra mer av telefonen av glas gjort den mer sårbar. ”Han nämnde också att de rundade kanterna som många” infinity display ”-enheter erbjuder nu är ett annat problem. Med dessa rundade kanter kommer mindre material runt hörnen för att skydda telefonen. Hörn är en av de största tryckpunkterna som telefoner ofta träffar när de tappas och utan något annat material – som plast eller metall – är skärmen mer benägen att spricka från träffarna tar.

Skott för låg vinkel av en person som tappar sin smartphone

Ändå kan det inte förnekas att tunnare och lättare telefoner betyder att mindre material används för att hysa telefonens interna enheter. De flesta inre är nu lödda ihop, där de brukade fästas fritt – mer på samma sätt som datorer. Detta görs för att dessa hårdvarustycken tar mindre utrymme inuti telefonen. Medan McCormick säger att glaset på smartphones har förbättrats, ser hans verkstad fortfarande mer än sin rättvisa andel av skärmsprickor som kommer igenom.

Teorin om hållbarhet

Andra experter, som Rex Freiberger, VD för Gadget Review, anser att många av de hållbarhetsproblem som vi ser med smartphones idag kommer från ett tryck för att få konsumenter att köpa nya tillbehör. ”Det finns ingen anledning till att våra smartphones behöver vara så ömtåliga som de för närvarande är”, berättade Freiberger för Lifewire via e-post. ”Ja, de interna komponenterna i en smartphone är ömtåliga. Det är svårt att skapa en pekskärm som inte är mottaglig för sprickbildning.

Men telefoner kan skyddas genom höljet, och vi har sett några telefoner som är mycket mer hållbara än andra. Jag tror att det är något att vara orolig för och något som bör påverka inköpsbeslut. ”

Det finns saker som telefontillverkare kan göra för att skapa mer hållbara telefoner, men det kan ta bort den mer förstklassiga känslan och utseendet som många har älskat om moderna smartphones. Att flytta från rundade skärmar eller glasryggar till starkare material kan vara ett sätt att förbättra hållbarheten. Trots de problem vi har sett dyker upp genom åren säger McCormick att det har gått stora framsteg mot att förbättra telefonens hållbarhet, särskilt när det gäller att ta bort externa portar och knappar.

”Reparationer av hörlursuttag var en stor sak, du vet, för fem år sedan när varje telefon kom med hörlursuttag”, sa han. ”Du skulle släppa din telefon när den var ansluten till hörlurarna och den skulle snäppa av telefonen, eller hur? Du har inte dessa problem längre. Du ser det fortfarande med iPads – du ser det massor, faktiskt – men inte med de flesta telefoner längre. ”