Skip to content

Hur programvara känner igen ditt ansikte, även med en mask

19 de juni de 2021
GettyImages 1224532997 b628e177559342bd9ada23cbe4863988

Viktiga takeaways

  • Program för ansiktsigenkänning som utvecklats av Department of Homeland Security kan nu korrekt identifiera maskerade personer.
  • Den nya tekniken marknadsförs som ett komplement till koronaviruspandemin och har många användningsområden.
  • Utvecklingen kan orsaka problem eftersom människor är angelägna om att hitta sätt att utnyttja tekniken.

Även om en mask kan skydda användare från COVID-19, visar ny lovande forskning att den kanske inte hindrar dig från att bli igenkänd. I en stor uppvisning av växande tekniska funktioner presenterade Department of Homeland Security’s Biometric and Identity Technology Center nya data om effektiviteten i ansiktsigenkänningsprogramvara för att identifiera ämnen med masker och andra ansiktsbeläggningar. Denna utveckling är i takt för att förändra hur ansiktsigenkänning fungerar i samhället. ”Genom ett noggrant urval av kamerasystem och matchande system verkar det möjligt att verifiera de flesta människors identitet utan att kräva att de tar bort masken”, säger Arun Vemury, chef för Biometric and Identity Technology Center, i ett pressmeddelande. ”Detta är inte en perfekt 100% lösning, men det kan minska riskerna för många resenärer, liksom frontlinjepersonalen som arbetar på flygplatser, som inte längre behöver be resenärer att ta bort masker.”

Vad det betyder

När det var bäst kunde den nya tekniken identifiera 96% av maskbärande användare i flygbolag, med en mediannoggrannhet på 77%. Jämförelsevis identifierades masklösa användare korrekt i bästa fall 100% av tiden, med en 94% median. Båda uppsättningarna utvärderade 60 kombinationer vid DHS-testlaboratoriet, som inkluderade en variation av kameravinklar och 10 matchande algoritmer. Testet inkluderade en varierad pool med 582 personer från 60 länder i hopp om att säkerställa att tekniken kunde identifiera underrepresenterade etniska och raspopulationer. Detta var det första testresultatet, men mer fullständiga data kommer att släppas av DHS under de kommande veckorna, enligt 2020 Biometric Technology Rally. Uppgifterna är inte perfekta, men forskare föreslår att det kan förändra hur konsumenter och vardagliga människor engagerar sig i ansiktsigenkänningsprogramvara i vår nya, maskerade värld. ”Det verkar möjligt att verifiera de flesta människors identitet utan att kräva att de tar bort masken.” På grund av COVID-19-pandemin har forskare marknadsfört den här nya utvecklingen som ett sätt att skydda folkhälsan och låta människor behålla sina masker när de till exempel bekräftar sin identitet i en flygplatsmiljö. Vemury föreslår att detta kan användas istället för foto-ID-verifieringsprocesser, som kräver att en persons ansikte är helt synligt genom att tillfälligt ta bort masken. Detta ses som ”inte perfekt.”

Detractors Mount

Även om det finns oro för potentialen för missbruk i länder där ansiktsigenkänning har använts för att dämpa proteströrelser, bekräftar forskare att målet med utvecklingen är folkhälsa. De har citerat användningen av tekniken som en gudsgivande, med tanke på att pandemin har gjort maskering vanligare och att avlägsnande av dem kan orsaka potentiell skada för utsatta användare. Akademiker å andra sidan citerar många problem med ansiktsigenkänningsteknik som en anledning att vara försiktig med allt mer sofistikerad programvara. Frågor med färg, kön och rasfördomar har varit ett återkommande klagomål om teknikens omfattande acceptans på konsument- och statliga marknader. Mer speciellt, när tekniken utvecklas, kommer människor så småningom att hitta ett sätt att kringgå dessa framsteg.

Howard Gardner, forskningsprofessor i kognition vid Harvard, tror särskilt att utvecklingen kommer att kringgås lika snabbt som de har utvecklats. Han tror att uppfinningsrika användare kommer att hitta sätt att kringgå ansiktsigenkänningsprogrammet med mer ogenomskinliga ansiktsmasker eller genom att utnyttja potentialen för felaktiga avläsningar. Banbrytande teknik är benägen att utnyttja svagheter. ”(Artificiell intelligens) -programvara kommer att fortsätta bli bättre på ansiktsigenkänning, men det finns oundvikligen en” polis och rånare ”-aspekt på detta: individer som vill dölja sig kommer att ta reda på sätt att göra det [in order] att ”lura” programvaran, som nödvändigtvis är baserad på den sista uppsättningen ansikten som den har utsatts för, ”berättade Gardner Lifewire. Programvara för ansiktsigenkänning har blivit en älskling av teknikindustrin. Dess utplacering genom nyutvecklade modeller kommer att öka i takt med att tekniken blir mer nödvändig i en tid med massmaskering och ökande sociala spänningar.