Skip to content

Hur Quantum Computing kan skydda din nästa telefon

21 de juni de 2021
GettyImages 1134851642 764b45b5d8b748dab0ea5bbad5893110

Viktiga takeaways

  • Kvantbearbetning har potential att hjälpa hackare att stjäla dina data, men också hålla den säker.
  • Samsung har meddelat Galaxy Quantum 2, en telefon med inbyggd kvantkryptografiteknik.
  • Quantum 2 innehåller ett chip som påstår sig vara världens minsta slumpmässiga kvantitet som är avsedd att hålla data säkra.

Smartphones får kvantchips för att skydda dem, dig och dina data från hackare. Samsung har meddelat Galaxy Quantum 2, sin andra telefon som har inbyggd kvantkryptografiteknik. Det innehåller ett chip som hävdar att det är världens minsta kvantgenerator för slumptalsnummer och fungerar genom att fånga slumpmässigt brus med en LED och en CMOS-bildsensor. Quantum 2 är en del av den växande användningen av kvantteknologi för att påskynda databehandling och potentiellt göra okrossbara koder. ”Kvantkryptografi kommer att vara den krypteringsstandard som krävs för att säkra vår data, kommunikation och våra enheter i framtiden”, säger Attila Tomaschek, forskare vid ProPrivacy, i en e-postintervju. ”När kvantbearbetning har blivit mainstream kommer befintliga matematiskt baserade krypteringsstandarder att bli föråldrade, vilket faktiskt inte kan ge tillräcklig säkerhet.”

Slumpmässiga siffror håller dina data säkra

När kvantberäkning kan knäcka vanliga koder, kan vi möta en mardröm för integritet, varnar experter. ”Det är inte bara våra foton, kontaktlistor, platsdata och meddelanden vi måste skydda, det är också våra mycket känsliga ekonomiska, hälso- och biometriska data som vi behöver för att se till att de aldrig hamnar i fel händer”, säger Tomaschek. ”Mängden data vi lagrar och överför på våra smartphones dagligen är enorm.”

Binär kod som tar slut från datorberäkningen

Modern kryptografi använder slumpmässiga siffror för att skapa koder som är svåra att bryta, och ”bra slumpmässiga siffror gör hela skillnaden mellan bra kryptografi och dålig kryptografi”, sa Jacob Ansari, en cybersäkerhetsexpert på Schellman & Company, i en e-postintervju. ”Den här telefonen använder ett nytt sätt att härleda slumptal för konventionell kryptografisk användning, och den kan visa sig vara överlägsen andra sätt att göra det.” Men Ansari sa att Quantum 2: s chip ”effekter är ganska långt ifrån vad användaren upplever, så det är svårt att bedöma hur mobila enheter kommer att använda andra typer av kvantberäkningsfunktioner, kryptografiska eller på annat sätt.” ”Säkerheten för dessa enheter och de data de innehåller är därför av yttersta vikt.” Tillverkarna är engagerade i ett vapenlopp för att skydda telefondata från framtida kvantteknologi som hackare kan använda. Kvantdatorer kommer att utföra operationer exponentiellt snabbare och mer effektivt än den nuvarande vanliga datorteknologin kan, sa Tomaschek. En kvantdator kan enkelt knäcka nuvarande krypteringsmetoder. ”Så vi måste förlita oss på kvantkryptering för att säkra våra data på sätt som nuvarande, traditionella krypteringsmetoder helt enkelt inte kan”, tillade han. ”Baserat på kvantmekanikens principer och dess inneboende slumpmässighet och oförutsägbarhet har kvantkryptering i huvudsak kapacitet att göra vår data och kommunikation helt oackidbar.”

Kommer snart till en butik nära dig?

Samsung Quantum 2 är planerad att komma ut senare i april i Sydkorea, men ingen tillgänglighet i USA har meddelats. En del förutspår dock att telefoner med kvantchips kommer till USA i slutet av året. ”Förutsatt att de nya Samsung-kvantkrypto-färdiga telefonerna är framgångsrika på den sydkoreanska marknaden, och med tanke på den snabba utvecklingen av kvantberäkning, antar jag att det inte kommer att vara för långt borta”, säger Tomaschek. ”Quantum crypto kommer troligen att dyka upp i USA innan vi vet det.”

Företagen tävlar för att utveckla kryptosäker teknik bortsett från de som finns i smartphones. I en e-postintervju pekade Paul Lipman, VD för Quantum Operators, på Oxfords Quantum Dice, som är banbrytande för inbäddade kvant slumptalsgeneratorer, och Crypto Quantique, som utvecklar IoT-kvantsäker root-of-trust, baserat på kvantfysiken tunnlar. ”Vi håller de mest personliga uppgifterna, transaktionerna och de intima detaljerna i våra liv på våra smartphones”, sa Lipman. ”Säkerheten för dessa enheter, och de data de innehåller, är alltså av yttersta vikt. Genereringen av verkligt slumpmässiga krypteringsnycklar är avgörande för förbättrad säkerhet och kvantitet är naturens enda mekanik för att generera sann slumpmässighet.”