Skip to content

Hur smarta tyger kan förvandla kläder till datorer

17 de juni de 2021
GettyImages 1253309027 b88db2ee48e1495d97208464388c3a48

Viktiga takeaways

  • En nyutvecklad typ av smart tyg kan sätta en pekskärm på ärmen.
  • Det elektroniska tyget som produceras av forskare i Kina kan ersätta många av funktionerna i en smartphone.
  • Tillverkare utvecklar många innovativa tyger avsedda att förvandla kläder till skärmar eller datorer.

Vikbara smartphones har blivit ett hett objekt, men forskare har kommit med en ny teknik som kan få nuvarande modeller att se styva ut i jämförelse. Ett tyg som utvecklats av ett team av forskare i Kina kan ersätta många av funktionerna i moderna smartphones. Det nya materialet kan ha applikationer inom kommunikation, navigering, sjukvård och säkerhet. Det är ett av många smarta tyger som utvecklas som lovar att förvandla kläder och andra föremål till skärmar eller datorer. ”Jämfört med konventionella styva skrymmande eller framväxande elektroniska enheter med tunn film är de elektroniska tygerna mycket flexibla, lätta och andningsbara”, Huisheng Peng, professor vid Fudan University i Shanghai och ledande författare till en ny artikel om det nya tyget teknik, sa i en e-postintervju.

En digital karta på din ärm

Den nya tygtekniken är soldriven och kombinerar ledande och självlysande fibrer med bomull. Det kunde göras till ett plagg och kunde integreras med kläder. Till exempel kan tyget sätta en pekskärm på ärmen på jackan så att du kan komma åt en digital karta. ”De elektroniska tygerna kan visa olika funktioner för att skörda energi, lagra energi, avge ljus, känna, kommunicera och visa,” sade Peng. ”Vissa av dem, som batterier och skärmar, kan finnas tillgängliga i år, och de andra är under utveckling och kommer att marknadsföras om några år.”

”Jämfört med konventionella styva skrymmande eller framväxande elektroniska enheter med tunn film är de elektroniska tygerna mycket flexibla, lätta och andas.” Tyget som skapats av Peng och hans medarbetare är inte det enda försöket att blanda elektronik och tyg. Den smarta klädindustrin har funnits i mer än ett decennium och har producerat utrustning som Levi’s Sherpa Trucker Jacket, som gör att du kan styra en mobil enhet via en trådlös styrenhet i ärmen. Det finns också en ny löparsko från Under Armour som heter HOVR Machina som ger dig feedback i realtid om dina prestationer. En ny generation smarta tyger som utvecklats av tillverkare som Apple och andra kan tillåta plagg att göra allt från att övervaka din hälsa för att hålla dig sval.

Ett problem med att applicera kretsar och skärmar på kläder är dock att det tenderar att vara obekväma. MIT CSAIL-forskare meddelade att de hade utvecklat intelligenta kläder som kan spåra subtila rörelser, även om de känns som vardagliga plagg. Forskarna visade i en video som visade att deras kläder kunde avgöra om någon sitter, går eller gör speciella poser. Kläderna kan användas för atletisk träning, rehabilitering eller till och med övervaka invånarnas hälsa i vårdinrättningar. ”Föreställ dig robotar som inte längre är taktilt blinda och som har” skinn ”som kan ge känslig känsla precis som vi har som människor”, säger MIT-forskaren Wan Shou i ett pressmeddelande. ”Kläder med högupplöst taktil avkänning öppnar upp många spännande nya applikationsområden för forskare att utforska under de kommande åren.”

Gör din gamla jacka smart

Dina gamla kläder kan till och med fungera som intelligent tyg. Microsoft-forskare hävdar att de har utvecklat en metod för att förvandla traditionella material till interaktiva material. Forskarna använde en igenkänningsteknik som heter Capacitivo, som kan integreras med tyg för att identifiera de föremål som placeras på den. Capacitivo kan föreslå en måltid till en middag efter att ha identifierat maten på bordet eller erbjuda en drinkrekommendation.

Innovativa tyger kan också hålla dig sval i varmt väder eller när du tränar. Forskare från University of Manchester använde de termiska egenskaperna och flexibiliteten hos grafen, som bara är en molekyl tjock. Teamet visade hur det elektriskt kunde ställa in förmågan hos grafenskikt integrerade på textilier för att utstråla energi. ”Förmåga att kontrollera värmestrålningen är en viktig nödvändighet för flera kritiska tillämpningar, såsom temperaturhantering av kroppen i alltför höga temperaturklimat,” säger Coskun Kocabas, som ledde forskningen, i ett pressmeddelande. ”Värmefiltar är ett vanligt exempel som används för detta ändamål. Att upprätthålla dessa funktioner när omgivningen värms upp eller svalnar har varit en enastående utmaning.”