Skip to content

Hur snabbt är ett mobiltelefonmodem för trådlöst internet?

8 de september de 2021
GettyImages 549595187 57c703423df78c71b6d7ca8a

Om den är korrekt ansluten till din dator kan smartphones fungera som generella nätverksmodem. Att använda telefonen som modem ger bärbart internet när andra alternativ, till exempel Wi-Fi-hotspots, har misslyckats. Prestandan för dessa mobilanslutningar uppfyller dock inte alla användares behov. Den teoretiska maximala nätverksdataöverföringshastigheten som stöds av ett mobiltelefonmodem varierar beroende på vilka kommunikationsstandarder din telefontjänst stöder.

Prestanda över generationer av cellulär teknik

Moderna mobilnättekniker omfattas av klassificeringarna 3G, 3.5G, 4G och 5G. Dessa inkluderar LTE, HSPA, EV-DO och EDGE. 3G -teknik erbjuder mellan 0,5 Mbps och 4 Mbps för nedladdningar. 3.5G och 4G erbjuder upp till 10 Mbps för nedladdningar. Nya 5G -hastigheter sträcker sig från 50 Mbps till över en gigabit/s. Däremot erbjuder äldre cellteknologier som GPRS, CDMA och GSM lägre hastigheter runt 100 Kbps eller lägre-liknande prestanda för ett analogt uppringt internetmodem. Prestanda för cellanslutningar varierar mellan tjänsteleverantörer, geografiska platser och belastning (antal aktiva abonnenter) på en given plats. Av dessa skäl gäller ofta inte genomsnittliga eller maximala nätverkshastigheter.

Teoretisk kontra verklig cellmodemprestanda

Som med många nätverksstandarder bör användare av mobiltelefonmodem inte förvänta sig att uppnå detta teoretiska maximum i praktiken. Den faktiska bandbredden du kommer att uppskatta beror på flera faktorer:

  • Kvaliteten på telefonens trådlösa signal (vanligtvis avståndet från närmaste celltorn).
  • Konkurrerande nätverkstrafik på mobilleverantörens nätverk.
  • Den version av nätverkskommunikationsprotokollet som används av leverantören, tillsammans med eventuella tekniska begränsningar eller tillägg som de implementerar.
  • Blandningen av uppströms och nedströms trafik du genererar (mobiltelefonmodem stöder mindre bandbredd för uppladdningar än för nedladdningar).

Tänk på att hastigheten för alla nätverk beror på mängden bandbredd som stöds och även på dess latens. Ett mobiltelefonmodem lider av hög latens med tanke på dess kommunikation utomhus. När du använder din mobiltelefon som modem, förvänta dig att se tröga förseningar och utbrott av dataöverföring, vilket sänker den upplevda hastigheten på din anslutning ytterligare.