Skip to content

Hur sociala medier ser ljud som nästa stora sak

17 de juni de 2021
GettyImages 1192882801 23b39931f3b242938c57faebdab64764

Viktiga takeaways

  • Twitter Spaces lovar att vara ett ljud-tillägg till plattformen med en ”middagsfestliknande” känsla.
  • Experter säger att ljudcentrerade funktioner ger genomsnittsanvändare ett mer intimt sätt att ansluta, och företag ett bättre sätt att engagera sig och bygga upp sitt.
  • Vissa nackdelar med ljud kan vara innehållsmoderering och begränsad tillgänglighet i vissa situationer.

Twitter meddelade officiellt att det testar en ny ljudfunktion som heter Spaces som gör det möjligt för Twitter-användare att prata med varandra med sina verkliga röster istället för upp till 280 tecken eller mindre. Även om det inte är den första ljudfunktionen som Twitter har meddelat – plattformen introducerade 140 sekunders ljud tweets tidigare i år – lovar Spaces att engagera flera personer i konversationer med varandra. Experter säger att de förväntar sig att fler sociala plattformar hoppar på ljudtrenden, eftersom det finns många fördelar med det talade ordet jämfört med det skrivna ordet. ”Ljud är ett unikt kommunikationsverktyg genom att det förmodligen är det bästa sättet att snabbt utveckla intimitet med en publik”, skrev Kane Carpenter, marknadschef på DaggerFinn Media, till Lifewire i ett e-postmeddelande. ”Det finns något med ljud som är mer intimt än video och mer engagerande än det skrivna ordet som gör det till ett användbart medium.”

Vad är utrymmen?

Twitter Spaces rullar bara ut till några få utvalda Twitter-användare (för nu), men plattformen har gett viss inblick i hur det kommer att fungera. Utrymmen kan ha högst tio deltagare, men det finns ingen gräns för antalet lyssnare. Den som öppnar ett utrymme har kontroll över vem som kan tala, och de kan också ta bort, rapportera och blockera andra. Twitter föreställer funktionen som ett virtuellt ”middagsfest”.

”Tänk på det här: Det är ett Zoom-möte utan den besvärliga videon, och jag förutspår att den kommer att fånga som en löpeld,” Emily Hale, social media analytiker på Merchant Maverick. skrev till Lifewire i ett e-postmeddelande. Utöver jämförelsen ”middagsfest” kan funktionen användas som ett nytt sätt att podcasta eller prata om specifika ämnen, debutmusik, marknadsprodukter och mer. Twitters Spaces-idé är dock inget nytt – det finns redan många ljudcentrerade plattformar där ute. Framför allt finns det Clubhouse, en virtuell ljud-chattapp som debuterade under våren.

Man som talar in i en mikrofon, medan intervjuas i en radioshow

Daniel Robbins, VD på IBH Media, sa att han tillbringar mer tid på Clubhouse än någon annan social medieplattform. ”Många av människorna på plattformen kommer att prata i timmar, och jag har aldrig sett något liknande,” skrev han till Lifewire i ett e-postmeddelande. ”Det bygger en annan anslutning, känns som en live interaktiv podcast och skapar relationer som känns som äkta vänner. Dessutom är det fantastiskt hur hjälpsamma människor är att ge råd om affärer och liv.”

Är ljud framtiden?

Medan sociala medier byggdes på visuella plattformar som är beroende av foton, GIF, videor och mer, säger experter att de förväntar sig att fler sociala medieplattformar introducerar bara ljudfunktioner på grund av de många fördelarna som ljud ger till bordet. ”Om vi ​​tänker på sociala medier som ett verktyg, särskilt för företag, för att driva engagemang och bygga uppföljningar, är ljud mycket meningsfullt som valfri taktik”, skrev Carpenter. ”Som ett resultat tror jag att fler sociala medieplattformar kommer att införa endast ljudfunktioner.” Berättade Hale Lifewire att hon ser endast ljudfunktioner som ett utmärkt verktyg för privata Facebook-grupper. Carpenter tillade att för människor som skräms genom att visa sitt ansikte och gå live kan ljud vara ett bra alternativ till att fortfarande skapa en intim anslutning på en användarvänlig nivå. Med den ökade populariteten för podcaster och ljudböcker har ljudet en stund just nu, eftersom du kan konsumera det passivt medan du gör andra uppgifter.

Lycklig affärsman i ett drev som talar in i hans smartphone

Men som alla saker säger vissa experter att det finns vissa nackdelar med endast ljud på sociala plattformar, särskilt när det gäller argument i sociala medier. ”Användare kan antingen ha en produktiv konversation eller ett uppvärmt argument i realtid, och bara tiden kommer att visa hur detta spelar sig över Twitter-kulturen, vilket redan är som att gå in i tusen olika uppvärmda argument samtidigt”, skrev Hale. Den ofiltrerade och ibland argumenterande karaktären av att använda våra röster för att uttrycka oss kan också utgöra en utmaning för innehållsmoderering – hur kommer plattformar att moderera ljudinnehåll när det händer i realtid? En annan fråga som plattformar kommer att behöva övervinna med ljud är dess brist på mångsidighet i situationer där du inte nödvändigtvis kan lyssna på något tydligt, till exempel på ett trångt tåg under rusningstid. Vi lämnar plattformarna för att ta reda på dessa kinks, men tills dess kommer vi att lyssna.