Skip to content

Hur Starlink kan få landsbygdsfamiljer online

20 de juni de 2021
GettyImages 143917299 6a0eafbc744a4927b696021db79a31e9

Viktiga takeaways

  • Elon Musks Starlink-tjänst rullar ut till användare, och bland dem som kan dra nytta av är landsbygdsfamiljer som ofta saknar bredbandsaccess.
  • Starlink-tjänsten kostar enligt uppgift 99 $ i månaden plus 499 $ initialkostnad för att beställa startpaketet.
  • Branschobservatörer säger att Starlink inte kommer att ersätta fiberoptiska linjer.

Landsbygdsfamiljer som saknar bredbandstjänst kanske äntligen kan få en snabb internetuppkoppling tack vare den senaste lanseringen av satellitnettjänsten Starlink. Door County, Wisconsin är bland de områden som har blivit offentliga betatestningssidor för Starlink. Starlink hävdar att det kommer att ha ”nästan global täckning av den befolkade världen 2021”, enligt sin webbplats. Tjänsten behövs desperat i avlägsna områden, säger experter. ”Det finns många landsbygdsområden i USA där installation av omfattande kabelansluten infrastruktur är väldigt lite meningsfull, logistiskt sett”, säger Tyler Cooper, chefredaktör för BroadbandNow, en webbplats för jämförelse av internettjänster, i en e-postintervju. ”Starlink och andra bredbandsinitiativ med låg jordbana kommer att spela en avgörande roll i dessa samhällen, eftersom de inte förlitar sig på en befintlig infrastruktur för att fungera.”

Tusentals kretsande HotSpots

Starlink är ett satellitnätverk som byggs av Elon Musks SpaceX, som är avsedd att tillhandahålla internetanslutning via satellit. Konstellationen kommer att bestå av tusentals massproducerade satelliter och ge snabb åtkomst till områden runt om i världen. Bland dess kunder kan vara de många amerikaner som bor på platser där det är svårt att få bredband. Enligt en rapport från FCC saknar nästan en fjärdedel av befolkningen – 14,5 miljoner människor – tillgång till detta bredband på landsbygden. I stamregioner saknar nästan en tredjedel av befolkningen tillgång. ”Det finns många landsbygdsområden i USA där installation av omfattande kabelansluten infrastruktur är mycket liten logistiskt sett.” Enligt CNBC kostar Starlink-tjänsten 99 $ i månaden plus 499 $ initialkostnad för att beställa Starlink Kit.

Satsen innehåller en användarterminal för anslutning till satelliterna, ett monteringsstativ och en Wi-Fi-router. Priset kan vara väl värt det för vissa kunder på landsbygden som har kämpat för att hitta bredbandservice. ”I slutändan kommer den bästa anslutningen från fiberoptisk kabel, eftersom den stöder de högsta datahastigheterna”, säger Barry Matsumori, VD för BridgeComm, ett företag som specialiserat sig på optisk trådlös kommunikation, i en e-postintervju. ”Kostnaden för fiberoptisk kabel gör det dock oöverkomligt för bostadsregioner med låg densitet.”

Men Starlink kommer inte att ersätta fiberoptiska linjer, säger branschobservatörer. Carl Russo, VD för Calix, ett mjukvaruföretag för kommunikationsleverantörer, uppskattade att den totala kapaciteten för Starlinks föreslagna satellitinternet skulle kunna leverera en Gigabit-anslutning till endast 4800 bredbandsabonnenter i hela USA. ”Jämfört med ett enda fibernätverk som har kapacitet per petabits per sekund, finns det ingen jämförelse”, sa han i en e-postintervju. ”Så där det är meningsfullt att ansluta prenumeranter via fiber, är matematiken väldigt tydlig.”

Hög, men snabb

Starlink syftar till att ge hastigheter och latens som kan jämföras med en trådbunden anslutning – en första för satellitbaserat internet, sa Cooper. Eftersom satelliterna är placerade i låg bana kan användare dra nytta av saker som videokonferenser, streaming, onlinespel och andra bandbreddsintensiva applikationer. ”Kostnaden för fiberoptisk kabel gör det oöverkomligt för bostadsregioner med låg densitet.” Starlink-tjänsten bör bli bättre eftersom fler satelliter förstärks i omloppsbana. Företaget har meddelat att det syftar till att driva en mer omfattande release någon gång i år, sa Cooper. ”Medan ingen annan låg jordbana-tjänst för närvarande är tillgänglig för bostadskunder, är Amazons Project Kuiper ett annat initiativ som planerar att erbjuda liknande tjänster till undermåliga områden globalt,” tillade han. ”Som sagt, företaget har inga kommersiella satelliter i omloppsbana från och med [right now]. ”

två bönder som använder en tablett medan de står i ett fält

Cheferna för Starlink och Project Kuiper gick nyligen in i ett ordkrig och signaliserade den växande konkurrensen om internet från himlen. De två företagen kämpar om störningar mellan deras konstellationer av satelliter. Amazon har protesterat mot Starlinks omloppsparametrar och hävdar att det skulle störa dess verksamhet. Musk sa att Amazons protest skulle hämma SpaceXs Starlink-bredbandsatelliter, medan Amazon svarade att SpaceX försökte kväva konkurrensen. Landsbygdens internetanvändare kan ha en hastighetsuppgång om Starlink uppfyller sina löften. Låt oss bara hoppas att Starlink-hantverket inte korsar banor med Amazons satelliter.