Skip to content

Hur venskanning kan vara säkrare än ansikts-ID

13 de juli de 2021
GettyImages 597317521 0344ccd38db747b9ba1d762e7db1cf60

Viktiga takeaways

  • Forskare har använt AI för att bekräfta människors identitet genom att skanna venerna på händerna.
  • Venskanningstekniken kan vara användbar för bärbar teknik som smartklockor, säger experter.
  • Att hitta nya sätt att identifiera användare är viktigt eftersom integritets- och säkerhetshoten växer.

En ny teknik som identifierar människor som använder vener på baksidan av händerna kan vara användbart för bärbara apparater som smartklockor, säger experter. Forskare som använder artificiell intelligens har upptäckt ett sätt att identifiera människor genom att skanna venerna på baksidan av händerna. Den nya tekniken kan vara ett säkrare sätt att identifiera människor än fingeravtryck eller ansiktsigenkänning. Vintryck kan till och med vara ett utmärkt komplement till bärbara produkter. ”De flesta bärbara apparater idag har redan lysdioder och ljussensorer för att mäta hjärtfrekvens, syrgasnivåer i blodet och till och med blodtryck”, säger Scott Hanson, grundare och teknologichef för teknikföretaget Ambiq, i en e-postintervju. ”Om samma teknik återanvänds för matchning av venmönster, skulle en bärbar person kunna identifiera en användares identitet och användas som en del av tvåfaktorautentisering.”

Betala för kaffe med ett ventryck

Till exempel, sa Hanson, att använda ett kreditkortsnummer på en webbplats kan kräva autentisering av användarens identitet via en bärbar läsning av ett venmönster. Den bärbara produkten kan användas för NFC-baserad betalning i ett kafé med tegelstenar efter att en användares identitet har bekräftats. I studien utförd av forskare vid Australiens universitet i New South Wales tog forskare 17 500 bilder från 35 personer som gjorde näven. Forskarna använde AI för att hitta identifierande funktioner i dessa mönster med mer än 99% noggrannhet. Det är viktigt att hitta nya sätt att identifiera användare eftersom integritets- och säkerhetshot växer, säger forskarna i tidningen. Traditionell biometrisk information som fingeravtryck är inte alltid säker. ”Lösenord är enkla och smärtsamma.” ”Fingeravtryck kan enkelt samlas från de ytor som ett offer kan ha rört vid och använt för att kringgå fingeravtrycksbaserad autentisering”, skrev forskarna i sitt papper. ”På samma sätt har det förekommit fall där ett offrets fotografi som erhållits från en enkel webbsökning har använts för att kringgå ansiktsigenkänningssystemet.” Även dina ögon är inte säkra enligt författarna, som förklarade att ”irisskanningar kan undergrävas med hjälp av offrets bild ovanpå en kontaktlins.”

Inga fler lösenord

Biometriska säkerhetsåtgärder som de som identifierar vener kan vara en välsignelse för användarna, säger Todd Gifford, teknologichef för konsultföretaget Optimizing IT, i en e-postintervju. ”Lösenord är enkla och smärtsamma”, sa han. ”De är något du behöver komma ihåg; du måste ändra och i slutändan är något som hackare är angelägna om att få tag på. Det är lätt att lura användare att lämna över ett lösenord med ett phishing-e-postmeddelande och falsk inloggningssida. De kan omvandlas snabbt och enkelt. ”

Man tittar på kvinnan med virtuell fingeravtrycksläsare

Biometri som fingeravtryck är alltid ”med” personen, så det kan vara svårare att förfalska, mot något som att använda en annan persons körkort, säger Rebecca Slisz, chef för produktmarknadsföring på Imprivata, ett företag för digital identitet för hälso- och sjukvård, i ett e-postmeddelande. intervju. ”Biometri kan användas för att validera identitet istället för att en person måste komma ihåg ett lösenord eller ha teknik som möjliggör autentisering av två faktorer”, sa hon. ”Sammanfattningsvis är biometri unik för individer, mycket exakt och svår att stjäla eller dela.” Medan den nya metoden som beskrivs i tidningen använder venerna på baksidan av händerna, är venidentifiering redan en sak. Palm-ven-skannerteknik användes först i Japan för att verifiera individers identitet med bank-bankomater, sade Slisz.

”Palmven är det biometriska läkemedlet som föredras för hälso- och sjukvården, till exempel [the] iris kräver att en person är medveten och tittar in i en kamera, ”tillade hon.” Medan palmven kan användas för att identifiera en patient som inte svarar, så länge det finns blodflöde till handflatan. ”Teknik som använder ven-ID kanske inte är långt borta, sa Hanson. ”Vi har optiska sensorer som kan avbilda handleder och mikroprocessorer som kan driva lätta neurala nätverk,” sa han. ”Jag kunde lätt se en bärbar användning av sådan teknik inom ett år eller två.”