Skip to content

Hur videospelförseningar kan gynna spelare

14 de juni de 2021
image1 8d3e9b1166544e989c4a948ee752fab6

Viktiga takeaways

  • Videospel är planerade så långt i förväg att effekterna av externa störningar i deras produktionscykel kanske inte dyker upp på flera månader.
  • Logistiskt har det varit en utmaning för många utvecklingsteam att byta till distribuerade team med pandemi.
  • Mer tid hemma har drivit många nya kunder till videospel, men vissa företag kämpar med den ökade efterfrågan på leveranser och serverutrymme.

Många av de mest efterlängtade spelen från 2021 har försenats, vilket kan göra många spelare besvikna. Under vad som kan vara ett oväntat tyst år för spel kan detta dock leda till fler remaster och remakes, vilket ger klassiska och kult-spel tillbaka i rampljuset. Några av 2021: s största titlar, som Amazon Ny värld, Sony Retur, WB-spel ’ Hogwarts Legacy, Bungie’s The Witch Queen expansion för Destiny 2, och Ubisofts Far Cry 6 nyligen har flyttat sina planerade utgivningsfönster, några till så långt som 2022. Andra, som Ubisofts remake av Prinsen av Persien: tidens sand och Paradox Interactive Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2, har skjutits upp på obestämd tid. Vissa företag som Paradox Interactive har avbrutit projekt. Andra företag, som Koei Tecmo, Square Enix och Blizzard, fyller luckorna i sitt släppschema med samlingar, remakes och re-releases. ”Ett försenat spel är så småningom bra. Ett dåligt spel är dåligt för alltid.” ”Vi lever under extraordinära omständigheter just nu”, skrev Colin Johanson, regissören för Amazon Game Studios nu nedlagda hjältskytt Degel, i maj 2020 på spelets officiella blogg. ”Hela vårt team arbetar hemifrån som ett resultat av den pågående COVID-19-situationen … Vi har varit tvungna att justera praktiskt taget allt om hur vi arbetar som ett team för att göra detta möjligt.”

Vi vill ha allt och vi vill ha det nu

Förseningar och försök att undvika dem är ett faktum i spelutvecklingen. Videospel, särskilt stora projekt som massivt multiplayer-shooters (Call of Duty) eller öppna sandlådor (Grand Theft Auto), är svårare att göra än spelare ofta inser.

Skärmdump från New World.

De är komplicerade projekt med dussintals, om inte hundratals, medarbetare och kan vara under utveckling i flera år. Som ett resultat antar vissa företag kontroversiella ”crunch culture” -metoder, där utvecklare lägger in stora mängder övertid i försök att slå ut sina släppdatum. Å andra sidan har vissa företag, som Nintendo och Blizzard, en stark politik för att inte skynda på utvecklingen. Nintendos Shigeru Miyamoto citeras för att säga: ”Ett försenat spel är så småningom bra. Ett dåligt spel är dåligt för alltid.” (Han klargjorde senare i en YouTube-intervju 2016 att ”vad jag menade att säga är att om du släpper ett spel i dåligt skick kommer du alltid att ångra det.”)

Vad finns kvar att se fram emot

Under ett visst år är släppkalendern för videospel mer en serie hoppfulla förslag. År 2021 är det mer flöde än vanligt. Det finns fortfarande ett antal spännande spel som inte har försenats, till exempel Resident Evil 8, Deathloop, Mario Golf: Super Rush, och Tillbaka 4 blod.

En sak att förvänta sig mer av när året utvecklas är fler återutgivningar och sammanställningar, som den nyligen meddelade SaGa Frontier, Ninja Gaiden Collection, och Stubbs the Zombie. Att nå in i det bakre biblioteket är ett bevisat sätt att stora företag kan hålla lamporna tända, särskilt om fler större projekt tvingas in till 2022. Förra året var enormt för videospelindustrin, med en 20-procentig ökning av intäkterna och en enorm expansion av den totala publiken. Spel som medium har aldrig varit friskare eller mer synligt. Frågan som tas upp av dessa förseningar är om branschen kan behålla 2020: s fart och fortsätta att växa marknaden, eller om denna bubbla kommer att sprängas. För spelare på marken betyder det att 2021 borde vara enklare på deras plånböcker.